#90 Verticale schutting plaatsen van Padouk hardhout

Schutting verticaal plaatsen met Padouk hardhout

In aflevering #90 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een verticale schutting monteert van Padouk hardhout!

Padouk hardhout schuttingplanken

Padouk hout is populair omdat het schitterend zilvergrijs vergrijst en nauwelijks werking kent. Padoek hout groeit in West Afrika. Bijzonder is dat Padoek niet voorkomt als zijnde bossen, maar alleen als individuele bomen. Dat is ook terug te zien in de prijs van Padouk, deze is namelijk hoog. Deze zeer luxe Padoek hardhouten schuttingplanken vallen in duurzaamheidsklasse 1.

Padouk hardhout is geschikt voor het maken van vlonders, schuttingen en gevelbekleding. Klik hier voor meer informatie over de hardhoutsoort Padoek.

Voordelen schutting monteren met verticale planken

De tuin lijkt optisch groter door de Padouk planken in verticale richting te monteren. Het is steviger dan tuinschermen én met verticale lamellen is het moeilijker voor kinderen en dieven om eroverheen te klimmen. U kunt helemaal zelf de lengte van de schutting bepalen en de palen zijn mooier in het zicht dan bij horizontale schuttingen. Een luxe schutting van Padouk planken valt zeker op en kan tot wel 25-30 jaar meegaan. 

Gadero Tip: gebruik RVS 410 vlonderschroeven 5 x 50 in plaats van gewone RVS schroeven, deze vlonderschroeven zijn net iets sterker en werken prettiger.

Bekijk de klustip voor extra tips voor het monteren van verticale planken en het plaatsen van palen in de grond. Wilt u liever de schuttingplanken horizontaal monteren? Bekijk dan aflevering #32 van Gadero TV. 

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een verticale schutting van Padouk hardhout: 

Toepassingen Padouk hardhout

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

06 uur

Geschatte kosten:

€ 3.000,00 - € 5.000,00

Benodigdheden:

Lange waterpas
Grondboor
Boor om mee voor te boren
Rolmaat
Lijmklem
Klosje 2 cm
Verzinkboor (optioneel)
Cirkelzaag (als een plank aan het einde te breed is)

Stap 1: "Het plaatsen van de palen"

Bij het maken van een schutting plaats je allereerst de palen. In de video ziet u dat er niet de mogelijkheid is om de palen in de grond te plaatsen. Door de palen in de grond te plaatsen, staat het steviger. In deze situatie plaatsen we de palen met paalhouders op een betonnen vloer. Plaats daarna de palen waterpas. 

Stap 2: "Voorbereiding monteren van de balken"

Plaats op 3 punten van de paal een horizontale tussenbalk. Gebruik hiervoor de Balk Bruin Geïmpregneerd hout 4.5 x 7 cm. Deze balken matchen bij de Azobe Hardhout Paal 7x7 cm Fijnbezaagd Gepunt. Zo heeft u een perfect raamwerk om later de planken te monteren. Let op: zorg ervoor dat u in het begin een lijn spant met een uitzettouw, voor een strakke lijn. Zorg er ook voor dat u een lange waterpas bij de hand heeft, zo kunt u goed controleren of de palen waterpas staan. 

Stap 3: "Tussenbalken monteren"

Monteer de 40 x 40 mm verbindingshoekjes op de tussenbalk. Boor de Azobe palen voor. Monteer daarna de tussenbalken op de palen. Controleer met de lange waterpas of de palen nog steeds recht staan. Nu hoeft er alleen in het midden nog een horizontale balk gemonteerd te worden. 

Stap 4: "Montage van de planken voorbereiden"

Alle schroefgaten moeten op dezelfde hoogte zitten. Pak een latje en een rolmaat. Blijf aan beide kanten 4,5 centimeter van de zijkant af. Boor op die afmeting een gaatje, de kunst is hier om recht te boren. Zo krijgt u de schroefafstand steeds op precies dezelfde positie van de plankbreedte. 

Stap 5: "Montage van de Padouk schuttingplanken"

Start 10 centimeter vanaf de onderkant, begin met monteren aan de voorzijde van de schutting. Hanteer 2 centimeter tussenruimte, gebruik hiervoor een klosje. Wilt u precies weten hoe u gaat uitkomen? Teken het dan af tot het einde. Pak de eerste plank, lijmtang en de waterpas. Zet de plank vast met de lijmtang op de juiste positie van de onderkant. Zo kunt u beginnen met het voorboren. Voordat u definitief gaat schroeven, pak altijd even de waterpas erbij. 

Stap 6: "Vervolg montage schuttingplank Padouk"

Zorg dat het latje in het midden van de balk ligt, zo krijgt u een nette rij met schroeven. Stip het latje aan met de boor. Zet daarna de rechterkant vast, daarnu kunt u de plank iets draaien mocht deze niet helemaal waterpas zijn. Wilt u de schroefkop netjes wegwerken? Dan kunt u ervoor kiezen om een verzinkboortje te gebruiken. Zo kunt u de schroef net iets mooier verdiepen. Dit is niet noodzakelijk, maar optioneel. Pak de lange waterpas erbij om te kijken of het geheel nog waterpas is. 

Het is belangrijk om altijd even de plank voor te boren. Doe dit niet in 1 keer, even de boor erin en eruit halen, anders wordt de boor te warm en kan deze afknappen. 

Stap 7: "Even tussendoor: uitleg over welke schroeven u het beste kunt gebruiken"

Voor het monteren van de Padouk schuttingplank kunt u 4 x 50 RVS schroeven gebruiken. Toch adviseren wij om vlonderschroeven 5 x 50 RVS 410 te gebruiken. Deze vlonderschroeven zijn net even wat sterker en het werkt prettiger. 

Stap 8: "Vervolg montage schuttingplank Pardouk"

Gebruik de tussenhouders van 2 centimeter breed om een mooie dichte schutting te maken. Plaats een tussenhouder aan de bovenkant en aan de onderkant. Houd in de gaten of de bovenkant nog mooi waterpas is. 

Stap 9: "Montage van de achterkant van de schutting"

De kunst is hier om de plank precies zo te monteren dat u minimale doorkijk heeft. Pak een potlood en maak een streepje op de helft van de plankbreedte (7 cm) de helft van de tussenruimte erbij (1 cm), dat wordt de lijn voor de eerste plank. Wanneer alle planken gemonteerd zijn, ziet u dat de doorkijk echt minimaal is. U kunt altijd de tussenruimte terugbrengen naar 1 cm in plaats van 2 cm. Minder tussenruimte raden we niet aan, want hout moet altijd de ruimte hebben om te kunnen werken. 

Stap 10: "Wat te doen als u teveel plank over heeft"

Als u niet uitkomt met de planken, kunt u altijd de plank in de lengte met een cirkelzaag doorzagen. Zo houdt u aan het einde een smalle lat over.

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram