Logo Gadero
service
Klustip

Visgraat laminaat leggen

Gadero logo
Geschreven doorAnne
Geplaatst18-02-2021

U kiest voor een visgraat laminaat vloer. Maar hoe te beginnen met het leggen van deze vloer? Ronny heeft in aflevering 148 van GaderoTV een handige video gemaakt met een stappenplan. Bekijk deze video en lees het stappenplan hieronder. 

Het visgraat laminaat bestaat uit linker en rechter delen. Op de verpakking staat welk deel het is. Left / Gauche (G) voor links en Right / Droit (D) voor rechts. Het visgraat laminaat wordt geleverd in een even aantal pakken. U ontvangt dus net zoveel linker als rechter delen. 

Visgraat Laminaat Eiken Vloer
Eenvoudig
1
Bodemvloer prepareren

Voordat er kan worden begonnen met leggen van het visgraat laminaat moet de bodemvloer worden geprepareerd. De bodemvloer moet voor het leggen van de ondervloer zo vlak mogelijk worden gemaakt. Eventuele putjes kunnen worden opgevuld met bijvoorbeeld egaliseercement. Steek uitstulpingen en andere oneffenheden hoger dan 2 mm weg met een plamuurmes voor u begint met het leggen van het laminaat.

2
Ondervloer voor laminaat leggen

Wanneer de bodem voldoende is geëgaliseerd kan er worden begonnen met het leggen van een laminaat ondervloer. Er zijn verschillende ondervloeren beschikbaar. Zorg bij een Visgraat Laminaat vloer voor een vlakke ondergrond (max 2 mm oneffenheden) en een druksterke ondervloer (min. 200 KPA). Bij visgraat laminaat ontstaan veel verbindingen waardoor een stabiele ondergrond extra belangrijk is! Kies bijvoorbeeld voor de Floer Contactloos Ondervloer. Woont u in een appartement of bovenwoning dan is het mogelijk dat een geluidsabsorberende ondervloer verplicht is. Informeer bij de woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren naar de eisen die voor uw woning zijn vastgesteld. U kunt kiezen uit verschillende laminaat geschikte ondervloeren voor bijvoorbeeld geluidsreductie naar benedenruimte’s, geluidsreductie van het loopgeluid in de ruimte zelf of bijvoorbeeld een ondervloer geschikt voor vloerverwarming. Ook is er een standaard budget ondervloer beschikbaar. Let hierbij wel op dat de gekozen ondervloer het laminaat voldoende drukweerstand biedt en de ondergrond voldoende vlak is! 

3
Legrichting bepalen

Voordat er kan worden begonnen met leggen van het visgraat laminaat moet er eerst een legrichting worden bepaald. Het visgraat patroon kan voor hetzelfde ruimtelijk effect zorgen als een diagonale legrichting. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter, met een chique uitstraling. De legrichting is eigenlijk op basis van wat u zelf het mooiste vindt. In deze handleiding beginnen we vanaf de smalle wand. Houdt er rekening mee dat er minstens 8mm vanaf de muur wordt gelegd. Dit kan eventuele uitzetting opvangen. 

4
Starterspunt in elkaar zetten

Er wordt bij een visgraat laminaat bestelling standaard een starterspunt meegeleverd. Om onnodig zaag- en rekenwerk te voorkomen adviseren wij deze punt zo vaak als nodig na te maken. De starterspunt bestaat uit 5 planken die makkelijk in elkaar kunnen worden geklikt. Zie de afbeelding hieronder voor de exacte werkwijze. 

Floer visgraat laminaat starterspuntFloer visgraat laminaat

5
Starterspunt zelf maken

Heeft u toch een punt te weinig? Geen zorgen, deze zijn ook makkelijk zelf te maken. Hier zijn 2 linker (G) en 3 rechter (D) planken voor nodig. Klik deze in elkaar, en zaag het overtollige laminaat weg (A-->B).

Floer visgraat laminaatFloer visgraat laminaat

Legt u de punt in een hoek? Zaag dan de punt op maat, zodat deze in de hoek past (D-->E). Zorg ook hiervoor dat de punt minstens 8mm van de muur wordt afgelegd. 

Floer visgraat laminaat

6
Visgraat laminaat leggen

Leg de punten naast elkaar op minstens 8mm vanaf de muur. Vanaf nu kunnen de linker (G) en rechter (D) planken om en om worden gelegd. 

Floer visgraat laminaat

Op dit moment is het geen mogelijkheid om op plek G1 een hele plank te leggen, deze plek moet dus uitgemeten en op maat gezaagd worden. 

Floer visgraat laminaat

Hier moet dus een stuk van een plank worden afgezaagd om het passend te maken.

Floer visgraat laminaat

Past het stuk? Dan kunnen nu de rechter (D) planken gelegd worden. 

Floer visgraat laminaat

Herhaal het vorige proces voor hoek D1. 

Floer visgraat laminaat

Vanaf nu kunt u stap 6 herhalen totdat de hele kamer gelegd is met het visgraat laminaat. 

7
Deurposten

Zaag aan de onderzijde van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeters speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u het laminaatdeel net als de eerdere banen op dezelfde wijze afzagen en onder de deurpost leggen.

Alternatief: Soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dit geval de deurpost als volgt uit de laminaat plank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dit af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige laminaatbaan en het punt waar de deurpost begint op. Teken dit ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: houdt ook bij deurposten rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en deurpost.

8
Laminaat vloer afwerken

Werk de vloer nu af met plinten. Let op: reinig de vloer en muur voldoende voor het bevestigen van de (plak)plinten. Zo bent u verzekerd van een goede bevestiging van uw plinten. Wanneer u bij een hoek van een muur uitkomt zaagt / knipt u de plint af in een hoek van 45 graden. Zaag / knip de volgende plint strip andersom weer in een hoek van 45 graden voor. Bevestig deze langs de muur en tegen de vorige plintstrip aan.

Gerelateerde klustips van Gadero