#64 Vlonder bouwen Hongaarse punt Ipé 35º

Vlonder plaatsen Hongaarse punt Ipé

In deze aflevering van Gadero TV maken we een Hongaarse punt van Ipé hardhout in een punt van 70 graden. De planken worden op 35 graden gezaagd. Ipé hardhout is een duurzame houtsoort die veel gebruikt wordt voor vlonders. Deze korte lengtes planken van 90cm zijn voordelig. Op deze manier maakt u een onwijs gave vlonder met een Hongaarse punt patroon.  

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

14 uur

Bouwtijd:

01 uur

Geschatte kosten:

€ 5.000,00 - € 7.000,00

Benodigdheden:

Accuboormachine met bithouder
Verzinkbitje
Kopje olijfolie (zodat het vuil makkelijker van de boor afgaat)
Bezem
Potlood
Afstandhouder
Blokkwast of doek voor oliën
Haakse hoek
Handzaag/cirkelzaag
Rolmaa/duimstok
Lange waterpas

Stap 1: "Voorbereiding leggen van de vlonder"

Gebruik onze vlonderhulp rekentool voor Hongaarse punt! 

Zorg voor een stevige fundering.In de video ziet u dat er al een begin is gemaakt. De afstandhouders erbij, zo kunt u makkelijker werken. Pak een verzinkbitje erbij, zo kunt u het kopje verzinken. We werken met Ipé hardhout, dit is een sterke hardhoutsoort wat goed voorgeboord moet worden. Pak een kopje met olijfolie erbij, doe de boor erin zodat het vuil er even wat makkelijker afgaat. 

We beginnen met planken die gezaagd zijn op 90 centimeter.

 

Stap 2: "Starten met leggen"

De onderbalken liggen op hun plek met een rubberen tegeldrager eronder, zodat ze goed kunnen ventileren. Maak in het midden van de balk een rechte lijn met een potlood. Zo kunt u er voor waken dat u genoeg tussenruimte aanhoudt. Als de planken gaan uitzetten, komen ze niet te strak tegen elkaar aan.

Stap 3: "Maak een malletje"

Het werken wordt makkelijker door een mal te maken. Maak 1 goed voorbeeld, zoals u deze wilt monteren. Leg er een andere plank onder en start met boren. Zo krijgt u de boorgaten op de juiste plek. U kunt ook alvast beginnen met verzinken. Test of de schroeven op 1 lijn zitten. Zaag niet alle planken voor, want bij de randen komt u net even iets anders uit. We hebben rondom een rechte plank gemonteerd. Dit is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Zo worden de kleine planken minder kwetsbaar. Ook hebben we tijdelijke latjes op de onderbalk gemonteerd, zo weet u zeker dat deze mooi strak op 1 lijn zitten.

Stap 4: "Verder met het middenstuk van de vlonder"

1 deel van de vlonder past op 3 onderbalken. Maak ook een malletje voor de tussenruimte. Zo kunt u zien of het er tussen past en kunt u mooi snel werken. Voordat u alles vastschroeft, is het handig om een complete plank neer te leggen op alle posities om te kijken of u uitkomt. Stel: u heeft net geen ruimte om een dubbele punt te maken, dan kunt u eenvoudig een stukje inkorten, dat staat optisch helemaal niet verkeerd. U kunt er ook voor kiezen om te eindigen met 1 strook.

 

Stap 5: "Veeg en olie de vlonder"

Doe uw schoenen uit en veeg uw vlonder. Olie de vlonder met Bankirai hardhout olie. Zo blijft uw vlonder langer stroef en spoelt vuil en water gemakkelijker weg.

Ipé hardhout voorboren en verzinken

Doordat Ipé hardhout een taaie houtsoort is adviseren wij deze voor te boren en de schroefkoppen te verzinken. Tip van Gadero; hou een kopje olijfolie bij de hand. Hierin doopt u het boortje, het vuil zal makkelijker loslaten en dit scheelt bij het voorboren.

Vlonder op onderbalken

Elke plank rust op 3 onderbalken, deze vlonder wordt gebouwd op een tegel ondervloer. Tussen de tegels en de onderbalken plaatsen we rubberen tegeldragers. Deze vangen eventuele oneffenheden op in de ondergrond. Gebruik een mal om de afstand tussen de onderbalken op alle punten gelijk te houden. 

Hongaarse punt legpatroon

Ook voor de schroefgaten in de planken gebruiken we een mal, zo zitten alle gaten op dezelfde plek en krijgt u een mooie strakke vlonder. Voor u de planken vastschroeft op de onderbalken is het verstandig de punten uit te leggen. Zo komt u erachter hoe u uitkomt aan het eind van de vlonder.  

De tussen afstand die wij adviseren is 8mm op de lange delen en 3 mm op de kopse kanten. Maak een potloodstreep op de onderbalken in het midden, zo heeft u een referentiepunt waar de plank moet komen.

Een kantplank zorgt ervoor dat de gezaagde punt delen minder kwetsbaar zijn. Daarnaast is het een mooie afwerking van de vlonder. Bij Gadero bestelt u makkelijk vlonderplanken in lange lengtes mee met uw Hongaarse punt vlonder. 

Na het leggen van de vlonder is het tijd om de planken te oliën, zo blijft deze vrij van vocht en vuil en wordt uw vlonder minder snel glad. Totdat de vlonder geolied is, is het verstandig niet met schoenen op de planken te lopen. Gebruik een zachte bezem om de vlonder schoon te vegen. 

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van vlonder Ipé met Hongaarse punt: 

  • Accuboormachine met bithouder
  • Handzaag of cirkelzaag
  • Bezem
  • Rolmaat of duimstok
  • Uitzettouw
  • Haakse hoek
  • Lange waterpas
  • Blokkwast of doek voor oliën

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram