#131 Vlonder bouwen aan het water - aanlegsteiger

Hoe maak je een aanlegsteiger?

Ronny bouwt in aflevering #131 een vlonder aan het water. Voor deze vlonder en walbeschoeiing gebruikt hij Ipé hardhouten vlonderplanken, de fundering is gemaakt met azobe hardhouten palen. Gaat u een fundering met piketpalen maken? Bekijk dan aflevering #36 of #1 terug, hierin ziet u verschillende tips voor het plaatsen van een vlonder op piketpalen. 

Plaats piketpalen om de 40 cm hard op hard. Ook de onderbalken worden om de 40 cm geplaatst. Heeft u korte lengtes onderbalken op lange stukken? Tip voor het verbinden van de balken; Koppel de balken met een L-vormig hoekje aan elkaar, het hoekje wordt op de piketpaal geplaatst en de onderbalk. Aan de andere zijde verbindt u de 2 balken met een vlak plaatje. Een andere optie is dat u een extra piketpaal plaatst en daar de volgende onderbalk op verbind. De palen verbindt u aan elkaar met een lange slotbout voor extra stevigheid.

plaats piketpalen op 40cm

De vlonderplanken voor de aanlegsteiger worden geplaatst. Kies een houtsoort voor uw aanlegsteiger die goed tegen water kan zoals Ipé, Mukulungu, Padouk hardhout, maar ook Resysta en Accoya is zeer geschikt voor plaatsing aan het water. Houd voldoende tussenruimte tussen de planken, hout werkt immer altijd nog. 

ipe hardhout

Bij onze vlonder zit al een kunststof fundering in het water die door iemand anders geplaatst is. De walbeschoeiing naar het hoger gelegen terras plaatsen we zelf. Wilt u zien hoe u een walbeschoeiing maakt met kant-en-klare beschoeiingsschotten bekijk dan Gadero TV aflevering #113. Ronny laat u daar ook zien hoe een beschoeiing wordt vastgezet met een trekstang. 

Benodigdheden vlonder aan het water bouwen

  • Azobe palen
  • Onderbalken
  • Ipé hardhouten vlonderplanken
  • Slotbouten 
  • Schroeven 5x40mm
  • Eventueel antiworteldoek
  • Handzaag /  cirkelzaag / afkortzaag
  • Boormachine (bij voorkeur 3 stuks, één voor het voorboren, één voor het verzinken en één voor het schroeven van de terrasplanken) Gebruik ons 2 in 1 boortje om voor te boren en te verzinken tegelijk.
  • Lijmklem
  • Afstandhouders

vlonder schroefgaten verzonken

Alles nog even rustig nalezen? Lees de klustip 'vlonder steiger bouwen'. 

Binnenkort op Gadero TV; hoe een vlonder te oliën. Abonneer op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Stap 1: ""

Stap 2: ""

Stap 3: ""

Stap 4: ""

Stap 5: ""

Stap 6: ""

Stap 7: ""

Stap 8: ""

Stap 9: ""

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram