Waaltjes

Het waalformaat valt onder de straatbaksteen ook wel klinkers genoemd. Onder de straatbakstenen vallen de waaltjes, dikformaat en keiformaat. Tegenwoordig wordt de bestratingonder hoge druk in betonfabrieken geperst. De waalformaat bestrating werd vroeger in de oven (1300 graden) gebakken in steenfabrieken gelegen aan rivieren als de Waal, de Rijn enzovoorts. Gebakken bestrating gaat zo'n 5 dagen de hete oven in. Gebakken stenen hebben relatief weinig last van witte kalkuitbloei en houdt zijn kleur goed vast. Nog steeds worden er waaltjes gebakken van klei om aan de vraag van oude gebakken waaltjes te voldoen. De tuinbestrating kan gelegd worden in halfsteensverband, elleboogverband, keperverband en blokverband.

Afmetingen waaltjes

Het waalformaat is verkrijgbaar in het formaat 20x5x6cm strak (niet getrommeld). De waaltjes zijn ook getrommeld verkrijgbaar. Deze getrommelde waaltjes zijn verkrijgbaar in de maten 20x5x7cm, 20x5x9cm en 21x5x6cm.

Toepassingen

Het waalformaat kan voor bijna alle toepassingen rondom het huis worden gebruikt. Zo kunt u met de waaltjes paden aanleggen, de bestrating is ook geschikt voor het terras. Wanneer u een oprit wil aanleggen moet u rekening houden met de dikte van de sierbestrating, deze dient minimaal 6cm te zijn. Het alternatief voor opritten is de iets dikkere dikformaat te kiezen. Het waalformaat assortiment van Gadero.nl is geschikt voor het aanleggen van een oprit. Het waaltjes assortiment bestaat uit een minimale dikte van 6cm.

Soorten

Het waalformaat assortiment bestaat uit strakke en getrommelde waaltjes. U kunt de strakke waaltjes gebruiken voor een strak en moderne uitstraling. Getrommelde waaltjes hebben afgebrokkelde randen waardoor ze sfeervol uiterlijk hebben.

Kleuren

Waaltjes zijn in meer dan 10 kleuren verkrijgbaar. Van egale kleuren als antraciet en rood tot mixkleuren zoals bruin, brons en paars genuanceerd.