#255 Wilgentenen vlechtschermen

In Gadero TV #255 lichten we wilgentenen uit. De wilgenteen is afkomstig van een knotwilg en een typisch Nederlands product. Benieuwd naar wat u allemaal kunt maken van dit product? Lees dan snel verder.

Wilgentenen

Diversiteit van de wilgentenen

De wilgenteen is bij Gadero beschikbaar in verschillende diktes en lengtes. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende takken voordat u begint aan het bouwen met de wilgentak. Wilgentenen gaan zo’n 7 tot 10 jaar mee.

Er kunnen leuke producten gemaakt worden van de wilgenteen. De wilgenteen is onder meer geschikt als borderrand, een schutting, tuinhek of tuinbank. Wanneer u bezig gaat met het vlechten van wilgentenen, kunt u gebruik maken van de wilgentak als paal. Verder is er de mogelijkheid om te kiezen voor kastanjepalen, kleine hardhouten piketpaaltjes of vierkante palen die niet dikker zijn dan 6 bij 6 centimeter.

Het is verstandig om niet te dikke palen te gebruiken bij het vlechten van de wilgentak. De palen zorgen er namelijk voor dat het eindproduct dan heel dik en zwaar wordt.

Wilgentenen

Een borderrand vlechten met wilgentenen

In deze aflevering bouwt Henk Jan een verhoogde borderrand. Hij gebruikt piketpaaltjes die om de 50 centimeter worden geplaatst. Het is mogelijk om met bochten te werken met wilgentakken, maar de bochten moeten niet te strak zijn.

De wilgentenen moeten om de paaltjes heen worden gevlochten. Het is als het ware een slalom om de piketpaaltjes heen. De ene keer begint u met de dikke kant van de tak links, de andere keer rechts. Zo zorgt u ervoor dat de borderrand aan beide kanten dezelfde hoogte heeft.

Om een mooi resultaat te creëren, moeten de tenen allemaal stevig worden aangedrukt. Dit zorgt voor een strak geheel en voorkomt bovendien inzinking. De uiteinden van de takken kunnen scheef worden afgeknipt met een snoeischaar.

Wilgentenen

Overige tips gebruik wilgentenen

Wanneer de takken omhoog gaan staan, kunt u een schroef plaatsen in de paal om de takken tegen te houden. Het is verder een goed idee om de wilgentenen helemaal te laten begroeien met groenblijvende klimplanten, want dit zorgt voor een langere levensduur.

Klimplanten passen ook goed bij de wilgentak, maar het is wel noodzakelijk om deze goed te snoeien en onderhouden. Wanneer u dat niet doet wordt de schutting te zwaar en is er een grote kans dat hij omvalt.

Materialen en gereedschappen gebruik wilgentenen

Wilgentenen

Alternatieven wilgentenen

In Gadero TV #255 is er gebruik gemaakt van de Nederlandse wilgentakken. Een alternatief voor dit product zijn onze schutting matten. Deze natuurlijke tuinmatten zijn beschikbaar in riet, wilg, bamboe, dopheide en boomschors.

Wilgentenen zijn een mooi product voor de toekomst. Ze zijn leuk en makkelijk om mee te werken. Bovendien zijn er veel producten mee te maken. Meer Gadero TV zien? Abonneer op ons gratis YouTube account en blijf wekelijks op de hoogte!

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram