#170 Worteldoek leggen

Worteldoek leggen

In aflevering 170 laat Ronny zien hoe u eenvoudig een worteldoek plaatst. U wil natuurlijk een perfecte tuin en daar hoort geen onkruid bij. Daarom raden wij sterk aan om een worteldoek te gebruiken. Door een anti-worteldoek onder uw vlonder te leggen, beschermt u uw houten terras, moestuin of border tegen onkruid. U gaat, zoals de naam het al zegt, wortels tegen. Ook zorgt het voor minder ongedierte en zal split stabieler liggen. Tevens zorgt een gronddoek ervoor dat grind met de ondergrond gescheiden wordt. Zo kan het grind niet met de ondergrond vermengen. Ook voorkomt anti-worteldoek dat de grond wegspoelt bij beschoeiing of een houten zandbak.

worteldoek

Bij Gadero werken we met UV-werend zwart worteldoek van A-merk Wovar. Deze is 110 grams per m2 en gemaakt van hoogwaardig kunststof.

Een worteldoek leggen is een eenvoudig klusproject, geschikt voor iedere doe-het-zelver.

worteldoek

Tips worteldoek leggen

Wanneer u het worteldoek plaatst, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Wij adviseren om bij het uitleggen van het worteldoek zware stenen of tegels op de hoeken te leggen. Knip met een schaar of stanleymes het anti-worteldoek. Wanneer u een worteldoek op zand legt, heeft het een betere afwatering. Dit zeer duurzame en uv-werende worteldoek kunt u voor meerdere doeleinden in uw tuin gebruiken. U kunt het zowel onder uw vlonder als onder grind, schelpen en split plaatsen

Legt u een worteldoek onder een vlonder? Plaats eerst de piketpalen en leg daarna het worteldoek aan. Met een (stanley)mes maakt u een kruis bij de paalkoppen, daarna kunt u het gronddoek over de palen schuiven.

worteldoek

Worteldoek gebruiken

Gaat u een worteldoek leggen onder grind of schelpen? Vergeet de randafwerking niet. U kunt hiervoor opsluitbanden gebruiken. U kunt een opsluitband langs de kant ingraven en daar tegenaan het worteldoek leggen. Hierna kunt u het afvullen met grind. 

Tip: klap de gerafelde kant (snijkant) van het worteldoek dubbel. Zo is de minder mooie kant niet zichtbaar. 

worteldoek

Voordelen worteldoek

Het worteldoek is waterdoorlatend. Het hemelwater kan dus gewoon nog weglopen, u zult geen last hebben van water dat blijft liggen op het anti-worteldoek. Zelfs als het hard regent zal er geen sprake zijn van wateroverlast. Naast dat het onkruid voorkomt, is dit worteldoek eenvoudig in te korten. U kunt het eenvoudig op maat snijden of knippen. Dit zeer duurzame en uv-werende worteldoek kunt u voor meerdere doeleinden in uw tuin gebruiken. U kunt het onder uw vlonder of onder grind en split plaatsen.

Bekijk ook: klustip worteldoek plaatsen

worteldoek

Het nadeel van een worteldoek is dat het niet geschikt is voor opritten van grind. Wij raden aan om dan grindmatten te gebruiken.

In de video hebben ziet u de volgende materialen:

De volgende gereedschappen ziet u in de video:

  • Hark
  • Stenen
  • Stanleymes/schaar

worteldoek onder grind

Wilt u meer weten over een terras op palen? Bekijk dan de aflevering over terras aanleggen van hout op palen.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

15 minuten

Bouwtijd:

45 minuten

Geschatte kosten:

€ 4,95 - € 100,00

Benodigdheden:

Wovar Anti worteldoek 210 cm breed Gronddoek voor onder vlonder of voor split/grind
Zand Bigbag Straatzand 0.75 m3
Grondboor

Stap 1: "Voorbereiding worteldoek leggen"

Bereken allereerst hoeveel vierkante meter worteldoek u nodig heeft voor uw klusproject. Denk er goed over na welke vorm het worteldoek nodig heeft. Zo kunt u de perfecte afmeting afsnijden. 

Stap 2: "Ondergrond worteldoek "

Voordat u het worteldoek plaatst, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Wij adviseren om bij het uitleggen van het worteldoek zware stenen of tegels op de hoeken te leggen. U kunt met een schaar of stanleymes het anti-worteldoek op maat afknippen of snijden.

Stap 3: "Worteldoek online bestellen"

Bestel een uv-werend worteldoek bij Gadero. Wij leveren het worteldoek vanaf een rol. Een rol is 2.10 meter breed en u kunt per meter bestellen. Als u 1 meter bestelt, krijgt u een worteldoek van 2.10 x 1 meter. Wilt u 4 meter bedekken? Dan kunt u twee stukken van 2.10 meter naast elkaar leggen (inclusief de overlap). Klap de gerafelde kant (snijkant) van het worteldoek dubbel. Zo is de minder mooie kant niet zichtbaar. 

Het worteldoek is waterdoorlatend. Zelfs als er veel regen valt, zal er geen sprake zijn van wateroverlast.  Dit zeer duurzame en uv-werende worteldoek kunt u voor meerdere doeleinden in uw tuin gebruiken. U kunt het zowel onder uw vlonder als onder grind, schelpen en split plaatsen. Zoekt u een worteldoek voor het maken van een oprit van grind? Dan adviseren wij om grindmatten te bestellen in plaats van worteldoek.

Stap 4: "Worteldoek waterdoorlatend"

Wanneer u een worteldoek op zand legt, heeft het een betere afwatering. Ons advies is om zand mee te bestellen. Onkruid groeit langzamer in zand. Mocht er onverhoopt wat onkruid langs het worteldoek groeien, zal het zand de groei hiervan vertragen. Bent u op zoek naar een waterdicht doek? Dan adviseren wij landbouwplastic of plastic voor in plantenbakken. Gebruik een hark om het geheel egaal te maken.

Stap 5: "Worteldoek leggen"

Uw worteldoek leggen is makkelijk, rol het doek uit en plaats op de hoeken een stoeptegel tegen het wegwaaien. Wilt u uw worteldoek op maat knippen? Gebruik dan een oude schaar of stanleymes, snij wel van u af. Houd het gronddoek strak voordat u begint met snijden. 

Stap 6: "Worteldoek onder vlonder leggen"

Met een (stanley)mes maakt u een kruis bij de paalkoppen. Boor voor met een grondboor. Daarna kunt u de piketpalen in de gaten plaatsen. Hierna kunt u het gronddoek over de palen schuiven. U kunt ervoor kiezen om een laag schelpen op uw worteldoek leggen, deze nemen vocht op en weren ongedierte. Zeker handig als u een worteldoek onder een houten vlonder legt. 

Stap 7: "Worteldoek leggen onder grind"

Gaat u een worteldoek leggen onder grind? Vergeet de randafwerking niet. U kunt hiervoor opsluitbanden gebruiken. U kunt een opsluitband langs de kant ingraven en daar tegenaan het worteldoek leggen. Hierna kunt u het afvullen met grind. Veel succes met uw klusproject!

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram