Logo Gadero
service
Blog

5 tips tegen regenwateroverlast

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04-10-2019

Overlast door regenwater is steeds vaker een probleem, omdat er meer buien vallen en deze ook heviger zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om regenwateroverlast tegen te gaan! In deze blog behandelen we de 5 meest voorkomende oplossingen om overlast door regenwater tegen te gaan, zoals een regenton of het plaatsen van een groen dak. Er is best wat te doen om al de overvloedige water in goede banen te leiden en er zo voor te zorgen dat uw tuin niet overstroomt.

Tips tegen wateroverlast

Benieuwd hoe u wateroverlast in uw tuin voorkomt? Lees dan snel verder!

Regenwater probleem

Het is wel duidelijk dat regenwater inmiddels steeds meer een probleem is. Meer dan 70% van de Nederlanders heeft een tuin, wat neerkomt op zo’n 3 miljoen huishoudens. Daarbij is driekwart van de tuinen niet heel groen en een kwart hiervan zelfs helemaal verhard. Nu valt er op al die tuinen elk jaar 432 miljoen m3 aan regenwater. In een volledig verharde tuin stroomt 85% daarvan naar het riool. Het is dus geen wonder dat uw tuin en de straat dan blank staat bij een heftige regenbui. Hieronder vertellen wij u meer over de oplossingen die Gadero biedt voor dit regenwater probleem. 

Keramische tegels met drainage

Als u een stenen terras in de tuin heeft liggen weet u hoe moeilijk het is voor regenwater om dan weg te lopen. Heeft u elke keer uw terras blank staan? Denk dan eens aan de CeramiDrain keramische tegels. Deze tegels zijn uitgerust met een speciaal waterbuffersysteem, waardoor uw tuin nooit meer overstroomt. Dit revolutionaire systeem vangt het hemelwater op en slaat het op in de speciale buffer onder de tegels. Vervolgens wordt het water vanuit deze buffer langzaam afgegeven aan de grond. Hierdoor heeft u verder geen drainage nodig voor uw stenen terras. Deze keramische tegels zijn bovendien een hele duurzame keuze, omdat ze geheel recyclebaar zijn. Dubbel goed voor het milieu en leefomgeving dus!

Dakgoot tegen wateroverlast

Een dakgoot zorgt ervoor dat het hemelwater opgevangen wordt en via de regenpijp in bijvoorbeeld een regenton terecht komt. Hiermee voorkomt u dus ook dat al het water wat van uw dak afstroomt enorme plassen in uw tuin maakt. Bovendien beschermt een dakgoot de gevel van uw huis of wand van uw overkapping, wat vooral bij houten materialen van belang is voor de levensduur. Het is echter wel van belang dat u uw dakgoot goed onderhoudt, zodat deze zijn werk goed kan blijven doen. Check dus regelmatig uw dakgoot op verstoppingen en haal in de herfst gevallen bladeren uit de goot. Kijk dan ook gelijk even of de regenpijp nog goed vastzit en u bent helemaal klaar voor de volgende hoosbui. 

Regenton om regenwater te bewaren

Regenwater is heel schoon, dus het is eigenlijk zonde dat we het niet gebruiken om ons drinkwatersysteem te ontlasten. Met regenwater kunt u namelijk prima uw planten water geven in een droge periode, uw auto wassen, de wc doorspoelen of de ramen lappen. Regenwater gebruiken is dus een eenvoudige manier om water te besparen. Hoe u dat doet? Met een regenton of ondergrondse wateropvangtank! Vooral als u gebruik maakt van een wateropvangtank heeft u een enorme voorraad water, wat u voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Bijkomend voordeel is ook nog dat u tuin minder snel overstroomt. Denk er ook aan dat een regenpijp aansluiten op het riool tegenwoordig in veel gemeenten niet meer mag.

Wateroverlast bestrijden met groen dak

Groene daken hebben enorm veel voordelen: ze bevorderen de biodiversiteit, verlengen de levensduur van het dak en verhogen het rendement van zonnepanelen. Mocht dit nog niet genoeg zijn om u over de streep te halen, dan hebben ze nog een ander belangrijk voordeel: groene daken zorgen voor minder wateroverlast. De plantjes waar een groen dak uit bestaat houden het water namelijk even vast, voordat ze het geleidelijk loslaten en het van uw dak afstroomt. Zo krijgt uw dakgoot niet in één keer te maken met een hele sloot water wat het niet kan verwerken, maar komt het regenwater hier langzaam maar zeker in terecht. En dat voorkomt overstromingen. Helemaal enthousiast en zelf een groen dak kopen? Dat kan bij Gadero. Lees ook onze blog met de 10 voordelen van een groen dak als u nog niet helemaal overtuigd bent.

groene dak planten

Plaats drainage in de tuin

Heeft u al een terras en wilt u nu wat doen tegen wateroverlast in de tuin? Denk dat eens aan het aanleggen van drainage. Dat kan op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor een watergoot, Hydroblob, grastegels of een drainagebuis. Deze drainage oplossingen zorgen ervoor dat het water niet direct de grond in hoeft, maar eerst opgevangen wordt en daarna geleidelijk wegstroomt. Zo komt uw mooie terras of oprit niet blank te staan. Benieuwd welke optie bij uw past? Bekijk dan de onderstaande aflevering van Gadero TV, waarin we uitleggen hoe u drainage in de tuin aanlegt.

Bij Gadero vindt u alles om wateroverlast in de tuin tegen te gaan, zodat u ook op de minder mooie dagen van uw vlonder, stenen terras of overkapping kunt genieten.