Logo Gadero
service

Houten vlonderplanken

Zoek jij houten vlonderplanken voor een sfeervol terras? Ontdek de natuurlijke schoonheid van houten vlonderplanken. In ons uitgebreide assortiment vind je alle soorten houten vlonderplanken, variërend van tijdloze houten texturen tot klassieke geschaafde planken. We bieden duurzame vlonderplanken aan in verschillende soorten stijlen, geschikt voor elke tuin. Zelf een vlonder plaatsen? Lees onze handige klustips over het bouwen en onderhouden van een vlonder. Hier geven we tips waarmee elke doe-het-zelver gemakkelijk een houten vlonder kan plaatsen en onderhouden.

Houtsoorten

Er zijn veel verschillende soorten materialen vlonderplanken waardoor er eindeloos veel mogelijkheden zijn voor elk type tuin. Vlonderplanken kunnen gemaakt zijn van zacht hout(naaldhout), hardhout, geïmpregneerd hout en nog veel meer. Hardhouten planken als bankirai staan bekend om hun duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Een vlonderplank van geïmpregneerd hout is vooral een praktische en betaalbare keuze. Thermisch gemodificeerd hout biedt door de speciale behandeling relatief veel weerstand tegen rot en insecten. Aan de andere kant van het spectrum staan composiet vlonderplanken. Dit zijn vlonderplanken gebaseerd op een mix van kunststof en houtvezels. Dit is een duurzaam en onderhoudsarm alternatief op de houten vlonderplank. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling, waardoor er voor elke smaak en behoefte een passende optie is om een vlonder te creëren die perfect aansluit bij jouw buitenleven. 

Sinds kort bestaan er ook betonnen vlonderplanken. Dit is relatief nieuw op de markt en is zeer duurzaam. Ze zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Een potentieel nadeel is echter dat ze een minder warme uitstraling hebben dan houten vlonderplanken.

Ondergrond voor houten vlonderplanken

Voor een stabiele vlonder is niet alleen het materiaal of de houtsoort belangrijk. Ook de ondergrond en onderstructuur zijn cruciaal voor een strakke en duurzame vlonder. De keuze van ondergrond varieert van beton tot grind, afhankelijk van de behoefte aan drainage. Wij adviseren wel om de grond onder je vlonder 20 cm af te graven en de eerste 10 cm te bedekken met wit zand.

Wij raden een onderstructuur van palen en liggers aan. Dit zorgt voor extra stabiliteit van je houten vlonder. Bevestig de liggers altijd aan de zijkant van de palen en niet  bovenop de palen. 

Je kunt je houten vlonderplanken op verschillende manieren bevestigen. Schroeven worden vaak gebruikt vanwege hun stevigheid en duurzaamheid. Clips daarentegen bieden ook een goede stevigheid, maar hebben als groot voordeel dat het vaak om een verborgen bevestigingsmethode gaat. Het is ook mogelijk om je houten vlonderplanken te bevestigen met nagels, maar dit raden wij niet aan omdat de kans tot losraken een stuk groter is dan bij schroeven en clips. Bekijk per houten plank welke bevestigingsmethode het meest geschikt is voor het  type vlonderplank.

Wil je meer weten over de ondergrond en het bevestigen van houten vlonderplanken? Lees dan onze uitgebreide klustips goed door.

Reiniging en behandeling van houten vlonderplanken

Om ervoor te zorgen dat je houten vlonderplanken zo lang mogelijk mooi blijven, is het belangrijk dat je efficiënt omgaat met het onderhoud. Hieronder lees je een zeer beknopte samenvatting van onze blog over het onderhouden van vlonders:

 • Dagelijkse reiniging: Gebruik een harde bezem of borstel om oppervlakkig vuil zoals bladeren van je vlonder te verwijderen. Overweeg om regelmatig licht te schrobben met warm schoon water en milde schoonmaakmiddelen zoals groene zeep.

 • Behandeling van vlekken en krassen: door met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf te schuren kun je lichte krassen gemakkelijk verminderen en soms zelfs verhelpen. Vlekken kunnen met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel verwijderd worden.

 • Schimmel en meeldauw bestrijden: zorg in eerste instantie voor een goede ventilatie. Op deze manier voorkom je vochtophoping. Mocht er toch hier en daar schimmel of meeldauw ontstaan; gebruik dan een schimmelwerend middel en volg de instructies op de verpakking.

 • Beschermende coatings: ondanks dat de planken van zeer hoge kwaliteit zijn, kan vocht altijd (lichte) schade toebrengen aan je vlonderplanken. Door een beschermende sealer te gebruiken bescherm je je vlonder extra goed tegen onverwachte weersomstandigheden.

Breng periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een houtolie of beits olie aan op je vlonder. Zo voed je je vlonderplanken. Deze stap is niet van toepassing wanneer je een vlonder hebt van composiet vlonderplanken.

Mocht je toch toe zijn aan het vervangen van je houten vlonderplanken. Maak dan de bevestigingen van je oude houten planken los. Gebruik hiervoor een schroevendraaier, boormachine of een clipverwijderaar. Nadat de oude planken zijn verwijderd, kunnen de nieuwe planken worden geïnstalleerd door ze stevig vast te zetten middels een geschikte bevestigingsmethode op de juiste onderstructuur. Hanteer dezelfde tussenruimtes als bij je oude vlonder.

Kleurkeuze

Het is lastig om de juiste kleurkeuze te maken voor je tuin omdat er veel verschillende kleuren beschikbaar zijn. Houd rekening met je persoonlijke stijl en de omgeving van je tuin bij het maken van de keuze voor je houten vlonderplank. Proefmonsters kunnen hierbij helpen! Qua patroon is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Grote patronen en structuren kunnen kleine ruimtes groter doen lijken. Kleinere patronen en structuren zorgen juist voor een gedetailleerder beeld. Daarnaast kunnen vlonder accessoires zoals verlichting, leuningen en plantenbakken een sfeervolle wending geven aan je houten vlonder.

Duurzame houtsoorten

Er zijn veel verschillende duurzame houtsoorten. Denk aan FSC-gecertificeerd hout, wat garant staat voor verantwoord bosbeheer en duurzaamheid. De meest duurzame houtsoorten zijn robuuste houtsoorten zoals Accoya, Bankirai en Red Cedar. Je kunt ervoor kiezen om je houten  vlonderplanken op een duurzame manier te behandelen, met bijvoorbeeld een olie. Hiermee verleng je de levensduur van je houten vlonderplank en verminder je het onderhoud.

Prijs en budget

Richtprijzen van houten vlonderplanken

De prijzen van terrasplanken kunnen erg variëren. Het is afhankelijk van de houtsoort dat wordt gebruikt. Hieronder staan enkele richtprijzen:

 • Hardhouten vlonderplanken variëren van €40-€100 per vierkante meter.

 • Geïmpregneerd hout is meestal iets voordeliger; €20-€100 per vierkante meter.

 • Composiethout is doorgaans tussen de €50-€120 per vierkante meter.

 • Betonnen vlonderplanken: De prijs kan bij betonnen vlonderplanken variëren van €40-€100 per vierkante meter.

Let wel op dat dit richtprijzen zijn, de daadwerkelijke prijzen kunnen variëren op basis van factoren zoals de leverancier, kwaliteit, dikte en afwerking van de terrasplanken.

Richtprijzen installatiekosten

De kosten voor het (laten) plaatsen van houten vlonderplanken kan variëren tussen de €50 en €150 per vierkante meter. Dit kan variëren door de volgende factoren:

 • Soort materiaal

 • Voorbereiding van de ondergrond, als er veel werk nodig is om de grond te egaliseren, kan dit resulteren in hogere kosten.

 • Locatie: eventuele arbeiders kosten kunnen hoger zijn in stedelijke gebieden.

Vraag altijd eerst offertes aan zodat je een realistisch beeld krijgt van de kosten van jouw specifieke tuinklus.

Veiligheid

Om langdurig te kunnen genieten van je vlonder zijn veiligheid en duurzaamheid belangrijke thema’s. Om de veiligheid van je vlonder te waarborgen, raden we aan om je vlonder te onderhouden volgens adviezen in onze klustip. 

Gebruik vlonderplanken met een brandvertragende behandeling en vermijd het plaatsen van open vuurbronnen in de buurt van je vlonder.

Kies duurzame materialen voor je vlonder. Bij een verhoogde vlonder kun je overwegen om een railing te plaatsen aan de randen om valrisico’s voor bijvoorbeeld kinderen te verminderen.

Naast eventuele railingen kun je meer doen om de kans op vallen en uitglijden te verminderen. Vlonderplanken met groeven kunnen namelijk behoorlijk glad zijn. Gelukkig kun je bij Gadero anti-slip strips bestellen. Door deze praktische strips op je vlonder te plakken, verklein je de kans op uitglijden en voorkom je wellicht ongelukken. 

Vergelijking tussen materialen

Hout vs. composiet

Houten vlonderplanken bieden een natuurlijke uitstraling maar zijn minder onderhoudsvriendelijk. Bovendien zijn ze, afhankelijk van de houtsoort, relatief meer gevoelig voor rot en hebben een minder lange levensduur dan composiet vlonderplanken. Composiet vlonderplanken zijn over het algemeen duurzamer, vereisen weinig onderhoud en hebben een hogere verkoopprijs. Maar ze bieden dus over het algemeen een langere levensduur.

Hout vs. tegels

Houten vlonder planken geven een levendige uitstraling aan je tuin. Ze vragen wel iets meer onderhoud dan tegels. Tegels hebben als voordeel dat het weinig onderhoud geeft aan je tuin. Wel kunnen tegels relatief glad en minder isolerend zijn. Ook is het zwaarder werk om tegels te leggen.

Composiet vs. tegels

Composieten vlonder planken vereisen minder onderhoud, bieden een gevarieerd uiterlijk en zijn vaak niet gevoelig voor uitglijden, terwijl tegels een strak uiterlijk hebben, weinig onderhoud vergen en bestand zijn tegen vocht, maar mogelijk gladder zijn en minder isolerend in extreme temperaturen. Het is ook relatief zwaar werk om een terras van tegels aan te leggen.