Logo Gadero
service

Thermisch gemodificeerd gevel hout

Ben je op zoek naar duurzaam hout voor de gevel wat een prachtige uitstraling heeft? Bij Gadero hebben we een ruim assortiment beschikbaar aan thermisch gemodificeerde planken voor de gevel. Ga voor milieuvriendelijk en kies hieronder de mooiste planken voor je gevel!

Hoe werkt de behandeling van thermisch gemodificeerd hout?

Thermische modificatie is een proces waarbij de moleculaire structuur van het hout wordt veranderd. Door een stoomproces waarbij het hout wordt verwarmd tot 200 graden worden niet gewenste extracten en inhoudsstoffen in het hout gedood. Tijdens dit proces wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen en komen er geen schadelijke stoffen vrij. Dit maakt het een milieuvriendelijk proces. De houtsoorten komen doorgaans uit landen dichtbij Nederland. Hierdoor zijn er minder transportbewegingen en behouden we het tropisch regenwoud.

Door de thermische warmtebehandeling krijgt het hout niet alleen een langere levensduur, de planken zijn ook beter bestand tegen houtrot en schimmels. Daarnaast is de werking van het hout veel minder en wordt de kleur van het hout mooi bruin egaal. Ook de lagere vochtopname en het lichte gewicht maken het thermische hout, ook bekend als gekookt of gestoomd hout, populair als gevelbekleding.  Door het thermische modificatie proces neemt de buigzaamheid van het hout wel af.  

Hoe lang gaat thermisch gemodificeerd hout mee?

Doordat houtrot en schimmels vrijwel geen kans meer maken door het milieuvriendelijke thermische modificatie proces, gaat de levensduur van het hout omhoog. De duurzaamheidsklasse van bijvoorbeeld Ayous, Fraké, vuren en grenen stijgen door thermisch modificeren naar duurzaamheidsklasse 1 en 2. Dit betekent dat het hout minimaal 15 jaar mee gaat en bij een goede behandeling wel 25 jaar als gevelbekleding kan dienen.

Hoewel je thermisch gemodificeerd hout niet hoeft te behandelen, kan het wel. Houd er dan rekening mee dat het hout enkele maanden moet uitzweten en dat niet zomaar elke beits of verf geschikt is voor dit hout. Nog nooit een gevel gemonteerd? Met dit blog helpen wij je de meeste gemaakte fouten bij het monteren van gevelhout te voorkomen.

Welke thermisch gemodificeerde gevelbekleding is er bij Gadero verkrijgbaar?

Met name zachthout, zoals vuren en grenen, zijn erg geschikt voor het modificatieproces. Ook Ayous, essen en Frake doorlopen vaak het proces van thermisch modificeren. Kies uit diverse afmetingen en verschillende vormen van gevelbekleding, zoals halfhouts rabat, channelsiding, het triple blokprofiel, rhombus en Zweeds rabat. Heb je geen idee welke vorm van gevelbekleding je moet kiezen? Ons blog over houtsoorten voor gevelbekleding helpt je misschien op weg.

Thermohout is niet alleen geschikt voor gevels, maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een schutting! Met thermowood creëer je een super luxe schutting of gevel. Steeds meer mensen kiezen daarom voor ons thermisch gemodificeerd hout. De prijs, het verantwoord stoomproces zonder chemische stoffen, een minimale werking van het hout en de duurzaamheid zijn hele sterke punten van thermowood. Heb je vragen over deze prachtige producten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Gevel hout inspiratie