Logo Gadero
service

Siersplit

Zoek je een milieuvriendelijke oplossing voor je tuin? Kies dan voor siersplit! Siersplit is een klein gesteente dat heel populair is in je tuin, oprit of border. Bij Gadero vind je alles wat je moet weten over Split. Lees onze blogs voor tips en tricks. Hieronder ontdek je ons uitgebreide assortiment aan split waarmee jij in een handomdraai een luxueuze uitstraling geeft aan je tuin.

Grind vs. siersplit

Er zijn veel overeenkomsten tussen grind en split. Toch zit er wel degelijk verschil tussen deze twee soorten gesteenten. Grind komt vaak uit de rivier en is glad en rond van vorm. Tegenwoordig wordt grind steeds vaker machinaal geschuurd. Split is een natuursteen. Siersplit heeft scherpere hoeken. Dit komt doordat de split afgespleten breuksteen van de bergen is. De hoekige vorm van split zorgt ervoor dat de steentjes makkelijk in elkaar vallen en stabieler op je oprit liggen dan grind. Grind heeft echter een nóg betere waterdoorlatende werking dan split.

Soorten siersplit

Er zijn veel verschillende soorten siersplit die je online kunt bestellen bij Gadero. Hieronder hebben we een aantal populaire soorten siersplit beschreven.

 • Basalt siersplit is een donkere, vulkanische steen met een elegante, luxe uitstraling. Het is een modern gesteente dat we de laatste jaren steeds vaker terug zien komen in tuinen.

 • Ardenner siersplit is iets lichter grijs tot beige van kleur dan basalt split. Ardenner split heeft een stoere, fraaie, natuurlijke look. Daarom is Ardenner split ideaal voor een tijdloos tuinontwerp.

 • Arctic blue siersplit is een koel, blauw grijs gesteente met een eigentijds karakter. Dit gesteente geeft een frisse sfeer in je tuin.

 • Inveegsplit. Waar de bovenstaande splitsoorten je tuin vooral esthetisch een upgrade geven, is inveegsplit erg praktisch. Dit is een zeer fijnkorrelig materiaal wat je tussen je bestrating veegt voor stabiliteit en een strakke afwerking.

Toepassing

Siersplit heeft veel verschillende soorten toepassingen. De meest voorkomende toepassingen zijn voor je oprit/parkeerplaats, tuinpad of je terras.

 • Oprit & parkeerplaats: siersplit met een formaat tussen de 8-25 mm. Formaten tot 32 mm kunnen ook voor een oprit, maar ons advies is om voor tussen de 8 en 25 mm te kiezen. Kies niet te dun split omdat dit tussen het profiel van je banden kan blijven zitten.

 • Tuinpad: siersplit met een formaat tussen de 5-32 mm is geschikt voor een tuinpad

 • Terras: Het maakt in principe niet heel veel uit hoe dik het siersplit voor je terras is. 532 mm is prima. Je kunt uit esthetische overwegingen kiezen voor diktes tussen de 8-16 mm.

Voordelen siersplit

Duurzaamheid van siersplit.

Siersplit is zeer duurzaam. Het is van nature bestand tegen weersinvloeden en slijtage waardoor het een langdurige oplossing voor je tuin of oprit is. Door deze hoge duurzaamheid hoef je bijna nooit het split in je tuin te vervangen. 

Onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Siersplit is van nature niet gevoelig voor vuil en vlekken. Dit zorgt ervoor dat siersplit zeer onderhoudsvriendelijk is.

Waterdoorlatendheid van siersplit

Siersplit staat bekend om zijn zeer goede waterdoorlatendheid. Door split in je tuin of oprit te plaatsen, zorg je ervoor dat regenwater gemakkelijk naar de bodem kan stromen. Dit is voor het milieu erg belangrijk, bovendien krijg je zo geen waterplassen in je tuin.

Nadelen siersplit

Mocht je na een tijdje het siersplit willen verplaatsen in je tuin, dan kan dit lastig zijn met siersplit. Ook kan onkruidgroei een probleem zijn met siersplit in je tuin. Dit is echter wel heel gemakkelijk te verhelpen door gebruik te maken van een anti-worteldoek. Met een anti-worteldoek zorg je er moeiteloos voor dat onkruid geen kans krijgt in je tuin.

Prijs van siersplit

De prijs van siersplit is erg variërend en afhankelijk van verschillende factoren. Je bestelt siersplit bij Gadero in kleine zakken of in bigbags. De kleine zakken zijn 25 kg en de bigbags verschillen tussen de 650 en de 1000 kg. De 25 kg zakken siersplit zijn doorgaans €4,95 bij Gadero. De prijs van bigbags is erg verschillend en het is lastig te zeggen wat de prijs van een bigbag is. Deze hangt af van het gewicht van de bigbag en het type siersplit. Het kan variëren tussen €80 en €340.

Plaatsen van siersplit 

Hieronder vind je een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustips over het plaatsen van siersplit. Lees deze zeker goed door voordat je aan de slag gaat in je tuin.

 1. Piketpaaltjes en touw: zet het tuinproject uit met piketpaaltjes en touw om de hoogte en het gebied van je oprit, tuinpad of terras te bepalen. Houd rekening met afwatering bij een oprit of terras. Wij raden aan om je oprit 1 centimeter per strekkende meter af te laten lopen

 2. Zorg voor een vlakke ondergrond. Wanneer je split gebruikt voor je oprit of parkeerplaats moet de ondergrond vlak zijn en bestaan uit een zandbed van 20-25 cm. Dit mag ook puin of aarde zijn.

 3. Opsluiten: Om verplaatsing en verzakking te voorkomen is het belangrijk dat je opsluitbanden naast het split legt. Graaf hiervoor een geul. Zorg dat de betonbanden op dezelfde hoogte uitkomen als het touw uit stap 1 en gebruik altijd een waterpas.

 4. Zet de opsluitbanden vast door de geulen vol te gooien met zand. Gebruik eventueel een trilplaat.

 5. Gebruik de waterpas of een recht stuk hout om de ondergrond weer vlak te krijgen, dit noemen we reien. Zorg ervoor dat u ruimte heeft om de gewenste laag grind te kunnen plaatsen. Dit betekent dat de opsluitbanden overal 5 à 6 cm boven het zand moeten uitsteken voor het aanleggen van een tuinpad en 10 à 12 centimeter voor het aanleggen van een oprit.

 6. Snijd het worteldoek uit en plaats deze op het zandbed. Of kies voor grindmatten met anti-worteldoek en plaats deze op het zandbed.

 7. Plaats het siersplit

 8. Hark na het plaatsen nog even na zodat er mooie banen ontstaan. Overweeg om jaarlijks het split bij te vullen. Koop daarom altijd iets meer dan je nodig hebt.

Hoeveel siersplit heb ik nodig?

Hoeveel siersplit je nodig hebt hangt af van hoe groot de oppervlakte is, welke soort split je wilt bestellen en voor welke toepassing het is.

 1. Hoeveel siersplit in m3 bepalen: Om het aantal kuubs(m3) gesteente te bepalen, meet je eerst de lengte en de breedte van het te bedekken oppervlak in meters. Het verkregen oppervlak in m2 vermenigvuldig je dit met de laagdikte, ook in meters. Voorbeeld: Je terras is 5 bij 6 meter. Je wilt hier een 5 cm dikke laag grind plaatsen. De oppervlakte is dan 30 m2 (5x6)  Het aantal kuubs van dit oppervlak is 30 x de dikte =  30x0,05=1,5m3

 2. Breng niet een te dikke laag aan: Hoe dik de laag grind of split moet worden is afhankelijk van de maat en de toepassing. Een grof gesteente vraagt een dikkere laag dan een fijnere grindsoort. Om hevige verzakking te voorkomen is het echter belangrijk dat de bedekte laag niet te dik is. Een standaard dikte van 5cm is voldoende bij grind tussen de ±8-25 mm. Hoe groter het grind of split, hoe dikker je het legt. Deze stamregel geldt niet altijd; bij extreem fijne grindsoorten kun je namelijk het beste een standaard dikte van 8 cm aanhouden.

 3. 1m3 weegt normaal gesproken 1500 kg: Weet je het aantal kuubs wat je nodig hebt? Vermenigvuldig dit met 1,5 en je weet het aantal tonnen(1000kg) wat je nodig hebt voor je oprit, tuinpad of terras. 

Wat is het nut van een grindmat?

Als je al een oprit van split hebt, ben je dit probleem ongetwijfeld weleens tegengekomen. Als er een auto of een fiets over je oprit rijdt, verschuift het gesteente en ontstaan er sporen. Hiervoor is een handige oplossing in de vorm van grindmatten bedacht. Een grindmat zorgt ervoor dat het split of grind op zijn plek blijft liggen. 

Je plaatst de grindmatten in een halfsteensverband, een halfsteensverband is een strekkende laag die steeds een halve steen, in dit geval dus mat, verspringt. Hierdoor krijg je een strakke stabiele ondergrond waardoor het split niet meer verplaatst of verzakt. De grindmatten hebben elk openingen waar je het split er tot iets over het randje in doet. Op deze manier blijft het split op zijn plek liggen. Bovendien is de grindmat niet meer zichtbaar. Dit is dus een ideale oplossing voor het veelvoorkomende verzakkingsprobleem van split. Het voordeel van de grindmatten of grindplaten van Gadero is dat de meeste geproduceerd zijn in combinatie met een anti-worteldoek waardoor onkruid en gras geen kans krijgen om door je gesteente heen te groeien. Wij raden dus altijd aan om je oprit, tuinpad of terras van siersplit te combineren met een grind mat met anti-worteldoek. Op deze manier voorkom je verzakking en spoorvorming en geef je onkruid geen kans.

Wanneer grindmat nodig onder je grind of split?

Het gebruik van grindplaten is niet altijd nodig. Wanneer je grind niet veel te maken krijgt met druk van bijvoorbeeld auto's is het niet per se nodig om grindmatten of grindplaten onder uw grind of split te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je het gesteente enkel gebruikt voor sierlijke doeleinden in bijvoorbeeld een borderbak van stapelblokken

 • Siergrind of siersplit in je tuin: Je hebt niet per se grindmatten nodig.

 • Tuinpad of looppad: Grindplaten zijn niet per se nodig, maar de ondergrond wordt er wel een stuk stabieler door waardoor je meer grip hebt, fijner loopt en dus niet wegzakt. Grindmatten zijn hier dus niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

 • Oprit/parkeerplaats: In het geval van een parkeerplaats of oprit van split zijn grindplaten ideaal en eigenlijk ook noodzakelijk. De kans op verzakking wordt aanzienlijk kleiner/nihil, je hebt veel meer grip en spoorvorming wordt voorkomen.

De meeste grindmatten van Gadero hebben een anti-worteldoek die lucht en water doorlaten, maar onkruid tegenhoudt. Je oprit, tuinpad of terras wordt hierdoor een stuk onderhoudsvriendelijker.