Logo Gadero
inspiratieservice

Hout beton schutting

De hout beton schutting is een populaire tuinafscheiding met een robuuste uitstraling en een duurzaam karakter. Het past in vrijwel iedere tuin omdat het in veel verschillende materialen verkrijgbaar is. Ook is dit type schutting erg in trek om zijn stevigheid. Door de betonnen palen blijft hij goed op zijn plek staan. En daarnaast zijn deze hout beton schuttingen een esthetische aanwinst voor je tuin. Ben je nieuwsgierig naar onze hout beton schuttingen? Bekijk het assortiment hieronder!

Waarom een hout beton schutting?

Ben je op zoek naar een stevige, duurzame schutting die als een huis staat, robuust uitziet en helemaal naar jouw smaak aan te passen is? Ga dan voor een hout beton schutting! We zien dit type schutting momenteel veel terugkomen, het is een echte trend in de Nederlandse en Belgische tuin! En dat snappen wij wel. Niet alleen stralen het hout en beton luxe uit, je kan de schutting helemaal naar eigen smaak stylen.

Nog een reden waarom de hout beton schutting zo populair is: de betonnen palen kunnen niet rotten. Een probleem wat zich wel voordoet bij houten tuinpalen. Een beton schutting is dus een duurzamere keuze en zal jarenlang meegaan. Nog een groot voordeel is dat deze schutting er aan beide kanten gelijk uitziet. Hierdoor hebben ook je buren profijt van je nieuwe schutting en kunnen jullie de kosten delen.

Wat is een hout beton schutting?

Een hout beton schutting bestaat uit betonpalen en houten schermen of planken. Deze combinatie zorgt ervoor dat de schutting stevig staat en daardoor erg windbestendig is. Je schutting blijft zo jarenlang staan. De betonnen elementen maken dit een duurzame keuze. Niet alleen gaan de betonpalen langer mee dan houten palen, ook beschermt de betonnen onderplaat de houten planken tegen optrekkend vocht. Hierdoor blijft ook het hout langer mooi en kwalitatief goed.  

Houtsoorten

De hout beton schutting is te combineren met verschillende soorten hout. Welke je kiest, hangt af van je esthetische voorkeur en je budget. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen en uitstraling. Hieronder bespreken we kort de meest populaire houtsoorten:

 • Lariks Douglas. Deze houtsoort is ontzettend populair. Niet alleen heeft het een prachtige uitstraling, het is ook geschikt voor een klein budget! De geel-rose kleur is bij veel mensen favoriet. De duurzaamheid is echter laag, Lariks Douglas heeft een levensduur van 12-20 jaar en zijn gevoeliger voor schimmels en houtrot. Dit kun je wel een stukje verlengen door de schermen goed te behandelen en onderhouden met beits. Ook blijft de kleur hierdoor langer mooi. Prijzen variëren tussen de €60 en €160, afhankelijk van het soort tuinscherm dat je kiest.  

 • Geïmpregneerd hout. Deze planken zijn gemaakt van Larik Douglas, Grenen hout of Vuren en onder hoge keteldruk geïmpregneerd met een verduurzamingsmiddel waardoor de levensduur verlengd wordt tot 12-20 jaar. Daarnaast zijn de planken ook beter beschermd tegen weersinvloeden en schimmels. 

 • Hardhout. Ga je voor hardhouten planken? Dan ga je voor duurzaamheid! Hardhouten planken hebben een levensduur van 20+ jaar en vereisen minimaal onderhoud. Dit is terug te zien in het prijskaartje, hardhout is relatief prijzig in vergelijking met Lariks Douglas of geïmpregneerde planken.

In het kort; heb je een kleiner budget? Kies dan voor Lariks Douglas of geïmpregneerd grenen. Ga je voor een langere levensduur? Dan is hardhout iets voor jou.

Bij Gadero vind je een ruim assortiment schuttingplanken, rabatdelen en houten tuinschermen van deze houtsoorten. Ga je je hout beton schutting zelf plaatsen? Zo ja, wat is je klusniveau? Wil je complete privacy? En wat is je budget? Dit zijn vragen waar je rekening mee moet houden bij de keuze tussen een van deze manieren om je hout beton schutting te plaatsen. Schuttingplanken zijn goedkoper dan tuinschermen, maar met een compleet houten tuinscherm bespaar je tijd en moeite op de montage. Rabatdelen zijn planken die je eenvoudig in elkaar kan schuiven waardoor ze naadloos aansluiten en je dus complete privacy hebt. 

Betonpalen

Wanneer je een beton hout schutting aanschaft is het van belang dat je de juiste betonpalen voor jouw situatie kiest. Ga je voor grijze betonpalen of antraciet? Je maakt deze keuze op basis van je eigen smaak en voorkeuren. Let er wel op dat betonpalen na ongeveer 2 jaar zullen verkleuren. Wil je dat je antraciete palen mooi donker blijven? Gebruik dan een kleurverdiepend impregneermiddel. Ook is het belangrijk te bepalen of je betonpalen wil die gecoat of ongecoat zijn. Een coating zorgt ervoor dat de kleur beter behouden wordt en door het beschermlaagje spoelen vocht en vuil makkelijk van de paal af. Palen met een coating worden al in de fabriek gecoat en hebben daarna nog twee jaarlijkse een behandeling nodig met onze beton coating. Deze verdiept ook de kleur. Voor onze betonpalen zonder coating adviseren wij om deze direct met een coating te behandelen om de paal goed te beschermen.

Als laatste dien je te bepalen of je 1 of 2 betonplaten onderaan je schutting wil hebben. Deze behoeven namelijk verschillende soorten sleufpalen. Hieronder lees je meer over de betonplaat.

Een of twee betonnen onderplaten?

Heb je je oog laten vallen op een hout beton schutting? Dan kun je er ook voor kiezen om een lage betonnen onderplaat met rotsmotief of romeins motief te monteren. Deze verschillende motieven geven een extra touch aan je schutting en de uitstraling van je tuin. Maar de betonnen onderplaten hebben ook praktische voordelen: het hout staat nog hoger boven de grond waardoor je rotting door optrekkend vermijdt en ze zorgen ervoor dat de palen niet naar elkaar toe kunnen trekken. Een hout beton schutting rotsmotief is een prachtige aanwinst voor je tuin!

Schutting met 1 onderplaat

Met 1 betonnen onderplaat vang je al wel het grote voordeel, maar ze vallen minder op. Dit is een mooie keuze wanneer je niet te veel beton in het zicht van je tuin wil hebben. Voor een beton schutting met 1 betonplaat raden wij de Betonpaal IJssel aan. Wanneer je een onderplaat toevoegt aan je schutting kun je standaard tuinschermen van 180 x 180 cm hoog gebruiken voor een totale schuttinghoogte van 200 cm.

Schutting met 2 onderplaten

Ben je wel fan van de look van de betonplaten? Dan kun je ook voor 2 platen op elkaar kiezen, wat een robuustere uitstraling aan je tuin geeft. Je kunt ook gaan voor betonplaten met een rotsmotief voor een uniek en speels effect. Wij raden voor een beton schutting met 2 betonplaten de Betonpaal Geul aan. Om een schutting hoogte van 2 meter te bereiken? Dan heb je tuinschermen van 150 cm hoog nodig.

Prijs

Hoeveel kost een hout beton schutting? Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord, omdat je een hout beton schutting kan opbouwen uit verschillende combinaties met elk hun eigen prijsklasse. Maar een van de grootste prijsbepalers zijn: de houtsoort, het aantal hoeken, of de schutting een poort nodig heeft en het aantal onderplaten die je in de schutting wil verwerken. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een hout beton schutting per meter

 • Beton schutting met geïmpregneerd hout: €70 - €110 per meter

 • Beton schutting met Lariks Douglas: €80 - €125 per meter

 • Beton schutting met hardhout: €125 - €190 per meter

Wil je je schutting laten monteren door onze professionals? Dat kost circa €70 - €100 per meter. Dit is sterk afhankelijk van de complexiteit van de klus. Wil je een op maat gemaakte offerte van jouw specifieke schutting inclusief montage in je tuin? Deze vraag je eenvoudig aan via ons offerte formulier.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een hout beton schutting?

Wanneer je een hout beton schutting plaatst moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo zijn de betonpalen erg zwaar in vergelijking met houten palen. De betonpalen kunnen wel 70 kilo wegen! Zorg er dus altijd voor dat je deze klus minimaal met 2 man uitvoert.

Ook is de kans groot dat je schutting niet helemaal uitkomt en je moet inkorten om ook het laatste stukje van je tuin met een tuinafscheiding te voorzien. Wanneer je gebruik maakt van standaard tuinschermen kan dit een ingewikkelde klus zijn. Wil je graag inzicht in hoe je dit het beste aan kan pakken? Bekijk dan onze GaderoTV aflevering Hoe kan ik een schuttingdeel inkorten? Ga je ook voor betonnen onderplaten in je schutting? Dan is de kans groot dat je ook een betonplaat moet inkorten. Hier heb je een haakse slijper voor nodig.

Plaatsing hout beton schuttingen

Ga jij je nieuwe schutting zelf plaatsen? Dan raden wij je aan om eerst onze klustips en GaderoTV afleveringen te bekijken voor een goede voorbereiding. Hieronder vind je een beknopte beschrijving over dit proces. Wil je weten welke producten je moet bestellen voor een complete hout beton schutting? Bekijk de onderstaande producten.

 • Begin met het uitlijnen van je schutting. Span een lijn waar je de schutting wil hebben. Graaf hier een geul van minimaal 20 cm diep en vul deze met 10 cm zand, hier komen je beton onderplaten. 

 • Meet de plekken af waar je de betonpalen wilt plaatsen. Begin met het maken van 2 gaten met een (machine) grondboor voor het eerste scherm en werk vervolgens met 1 paal per keer. 

 • Plaats de eerste paal waterpas in het gat en gebruik de beton onderplaat om te controleren of het tweede gat op de juiste plek zit. Plaats vervolgens de onderplaat en als laatste de tweede paal. Staat alles nog waterpas? Vul dan de gaten weer op, eventueel gemengd met snelcement voor extra stevigheid. 

 • Plaats vervolgens de schuttingplanken of het tuinscherm tussen de betonpalen. Werk deze eventueel mooi af met een afdeklat.

 • Ben je tevreden met het resultaat? Ga dan verder met de schutting. Plaats de volgende paal, vul het betonnen frame met de planken of het scherm, werk af en ga door met de volgende paal tot je schutting compleet is. 

 • Staat je schutting als een huis? Dan adviseren wij als laatste om de betonnen palen en het hout te behandelen om het langer mooi te houden en te beschermen. De betonpalen behandel je met een coating en het hout met een goede beits. Welke producten je precies nodig hebt hangt af van het type beton en hout dat je hebt gebruikt. 

Tip! Wist je dat je de horizontale planken van je hout beton schutting ook verticaal kan monteren? Dit geeft een strakke uitstraling aan je tuin!

Hout beton schutting inspiratie

Beton schutting onderhouden

Wanneer je je hout beton schutting goed onderhoud, kun je de levensduur verlengen en het aanzicht mooier houden. Je schutting kun je behandelen met een beits of olie, welk product je specifiek nodig hebt hangt af van de houtsoort. Je leest hier meer over in onze blog: Wanneer beits of olie gebruiken? Om je betonpalen te beschermen en mooier te maken kun je een beschermende coating gebruiken. Bekijk voor meer informatie onze GaderoTV aflevering: Welke verf voor beton schutting?

Betonnen delen hebben altijd kans op kalkuitbloei. Dit is een witte waas die over het beton trekt. Een grootdeel trekt vaak uit zichzelf weer weg, maar er blijft vaak wel wat achter. Met onze kalkuitbloeiverwijderaar heb je je betonpaal een handje mee.

Heb ik een vergunning nodig voor een hout beton schutting?

Voor het plaatsen van een beton hout schutting gelden dezelfde regels als voor het plaatsen van een houten schutting. Dat betekent dat je in veel gevallen geen vergunning nodig hebt. Wil je een schutting in je voortuin plaatsen die hoger is dan 1 meter? Of een in je achtertuin die hoger is dan 2 meter? De meest gangbare hoogte van een betonnen schutting is 180 cm hoog. Dan dien je wel een vergunning aan te vragen. Bij twijfel over de hoogte van je schutting is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente. Uitzonderingen en voorwaarden kunnen lokaal verschillen. 

Ben je van plan een schutting op de erfgrens met je buren te maken? Overleg dit dan altijd. Als je een schutting op de erfgrens zet, zijn de buren automatisch mede-eigenaar en kunnen jullie eventueel de kosten verdelen.

Toch liever iets anders dan een hout beton schutting?

Ben je toch op zoek naar een ander soort houten schutting? Bij Gadero vind je een ruim assortiment losse schuttingplanken, tuinschermen en houten tuinpalen voor verschillende soorten schuttingen. Ook verkopen wij schuttingmatten van bijvoorbeeld riet of bamboe voor een natuurlijke uitstraling. En met onze trellisschermen maak je een goede basis schutting voor je klimplanten. Zoek je een nog duurzamere optie dan een hout beton schutting? Denk dan eens aan een composiet schutting! Heb je nog vragen over de aanschaf van een hout betonschutting? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice voor deskundig advies.