Logo Gadero
inspiratieservice

Douglas vlonderplanken

De warme kleuren van Lariks Douglas vlonderplanken zijn nog steeds populair. Bij Gadero hebben we verschillende soorten Douglas vlonderplanken. De planken zijn beschikbaar met ribbels of ze zijn effen glad geschaafd. Kies voor minimaal 28 mm dikte, zo bent u verzekerd van een stevig terras. De verschillende lengtes van de planken geven u voldoende mogelijkheden bij het maken van een terras.

Welke duurzaamheidsklasse heeft Douglas hout?

Douglas kan een levensduur van 8 tot 15 jaar halen. Deze levensduur valt in duurzaamheidsklasse 3. Onbehandeld Lariks Douglas is en blijft naaldhout en is kwetsbaar voor langdurig vocht. De levensduur is daarom afhankelijk van grondcontact en klimaatomstandigheden. Lariks hout is zeker een goede optie voor een houten terras als u een beperkt budget heeft. Het heeft niet de eigenschappen van tropisch hardhout of geïmpregneerd hout.

Is het aan te raden om Douglas te behandelen?

Douglas tuinhout is onbehandeld te gebruiken en heeft dan een levensduur van 5 tot 10 jaar. Toch raden wij aan om het hout te behandelen. Door een olie of beits nemen de planken minder vocht en vuil op en blijven ze langer mooi. De levensduur wordt hiermee verlengt en u voorkomt ook dat uw vlonder glad wordt.

Douglas vlonderplanken behandelen is zeker nodig als u de vergrijzing wilt uitstellen. U kunt de planken behandelen met een olie of beits om de grijze gloed tegen te gaan. Er zijn ook geïmpregneerde Douglas vlonderplanken. Dit hout heeft dankzij het impregneren al een beschermlaag tegen schimmels en weersinvloeden.

Ook schoonmaak onderhoud is belangrijk bij Douglas terrasplanken. Veeg zeker in de herfst en in de winter, het liefst tijdens of net na een harde regen bui, uw vlonder met een harde bezem stevig schoon. Als u het goed bijhoudt krijgt alg geen kans om aan te hechten en wordt u vlonder ook niet glad. Want vuil en alg zorgen voor gladheid, alleen water niet. Voorkom dat u over moet schakelen op zwaardere middelen of een hogedrukreiniger. Dit is eigenlijk niet goed voor het hout. 

Montage tips voor een vlonder van Lariks Douglas

Stevigheid is een belangrijke eigenschap als u een terras gaat bouwen. Kies daarom voor een plankendikte van minimaal 28 mm. Daarbij adviseren we om de onderregels om de 40 centimeter te plaatsen. Bij Lariks Douglas terrasplanken adviseren we minimaal 1 centimeter tussenruimte tussen de planken aan te houden. Zo vangt u krimp en uitzetting goed op. Bovendien kan uw vlonder dan nog goed ventileren, wat belangrijk is voor een lange levensduur.

Onderbalken

Wij adviseren u om hardhout of geïmpregneerd hout te gebruiken als balken voor onder uw vlonder. De onderbalken van een vlonder worden sneller vochtig. Als u kiest voor onderbalken van Lariks Douglas hout, zullen de balken sneller wegrotten dan wanneer u kiest voor duurzaam hout zoals hardhout of geïmpregneerd hout. Gebruik tot slot onze topkwaliteit 5x50 mm RVS vlonderschroeven voor een langere levensduur van uw Lariks Douglas vlonder terras. Deze terrasschroef vangt werking goed op. Probeer ook om 20 centimeter ventilatieruimte onder uw vlonder aan te houden.

Gladde en groeve Lariks Douglas vlonderplanken

Een Lariks Douglas vlonderplank kunt u met beide kanten naar boven toe leggen. Wij adviseren u om de vlakke zijde naar boven te leggen en niet de groeve kant. Groeven gaan namelijk sneller vol zitten met vuil en alg. Dat maakt schoonmaken lastig.

Siberisch Lariks en Red Class Wood

Naast Europees Lariks Douglas kunt u kiezen uit het luxe Siberisch Lariks uit Rusland. Dit hout is dubbel zo duurzaam als Lariks Douglas. Daarnaast is Red Class wood een betaalbaar alternatief voor Lariks Douglas hout. Red Class wood vlonderplanken hebben geen last van hars en hebben een behandelde beschermlaag.

Bekijk ook onze andere verschillende soorten vlonderplanken. Onze houten vlonderplanken zijn kwalitatief en worden aangeboden voor scherpe prijzen. Heeft u hulp nodig bij de keuze voor een vlonder? Dan biedt onze klantenservice u de hulp die u nodig heeft.

Douglas vlonderplanken inspiratie