Logo Gadero
inspiratieservice

Betonpoeren

Betonpoeren zijn onmisbaar wanneer je een stevige fundering voor je overkapping of pergola wil maken. Deze funderingsblokken zorgen er namelijk voor dat je constructie niet verzakt. Op deze pagina vind je ons uitgebreide assortiment betonpoeren, in verschillende kleuren en formaten, en bijpassende hoogteverstellers. Ook geven we je tips en tricks over hoe je deze het beste kan plaatsen.  

Best verkochte betonpoeren

Wat is een betonpoer? 

Een betonpoer is een massief betonnen blok dat fungeert als een funderingselement. Deze poer plaats je in de grond en hier komen je palen op te staan. Wanneer je een houten paal rechtstreeks in de grond plaatst zal het sneller worden aangepast door vocht dat in de paal trekt. Door gebruik te maken van een betonpoer voorkom je dit. Ook zorgen betonpoeren voor meer stevigheid, zeker in combinatie met snelcement. Door de gelijkmatige drukverdeling op de grond creëer je een stabiele basis. 

Toepassingen

Betonpoeren kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten constructies en hebben verschillende functies: 

  • Fundering verstevigen: betonpoeren worden in de meeste gevallen gebruikt voor een stevige fundering van overkappingen, pergola’s, schuttingen en veranda’s. Door de palen op deze blokken te plaatsen zorg je voor een gelijkmatige drukverdeling en zal je constructie niet verzakken. 

  • Houtrot voorkomen: door de palen van je constructie op betonpoeren te plaatsen, in plaats van in de grond, voorkom je dat het hout wordt aangetast door grondwater wat houtrot veroorzaakt. 

  • Hoogteverschillen opvangen: met hoogteverstelling plaatjes kun je je constructie eenvoudig in hoogte verstellen zodat deze altijd waterpas staat. 

Hoe kies je de juiste betonpoer? 

Om de beste betonpoer voor jouw klusproject te kiezen, moet je rekening houden met een aantal factoren. 

  • Ondergrond. Bij een drassige ondergrond kun je kiezen voor extra versteviging zoals wegzak-preventie of een poer met een breder draagvlak. Kun je je poer niet in de grond plaatsen, maar komt hij op een verharde ondergrond te staan? Dan kun je kiezen voor een halve poer. 

  • Afmeting palen. De afmeting van je palen en jouw voorkeur voor de afwerking hebben invloed op elkaar. De 15 x 15 cm rechte poeren hebben bijvoorbeeld een vellingkantjes, waardoor 12 x 12 cm staanders het mooiste aansluiten. 

  • Draagkracht. Heb je gekozen voor een grote en zware constructie? Dan is het aan te raden om voor XL betonpoeren te gaan. Wil je de standaard betonpoeren extra stabiliteit bieden? Plaats dan een wegzak-preventie of stoeptegel onder je betonpoer.  

  • Vorm. Denk ook goed na over de vorm van de poeren die je kiest. Betonpoeren die uitlopen zorgen wel voor meer stabiliteit, maar zijn lastiger om waterpas te zetten of om tegen betonbanden of een muur te plaatsen.  

  • Hoogteverschillen. Heb je te maken met hoogteverschillen op de plek waar je constructie komt te staan? Dan kun je gebruikmaken van hoogteverstelling plaatjes. Let er in dit geval goed op of deze worden meegeleverd met je betonpoeren of dat je deze los moet bijbestellen.

Meest gestelde vragen over betonpoeren

Duurzaamheid

Betonpoeren zijn erg duurzaam en hebben een lange levensduur, ook wanneer je ze in de grond plaatst zullen ze tientallen jaren meegaan. Ze zijn bestand tegen vocht, vorst, UV-straling en temperatuurschommelingen. Daarnaast rot beton niet zoals hout dat doet en is het niet gevoelig voor schimmels en insecten. Niet alleen zijn de betonpoeren zelf erg duurzaam, ze dragen ook bij aan de duurzaamheid van je houten constructie. Door je staanders op betonpoeren te plaatsen bescherm je ze tegen beschadigingen van vocht en rot. Ook bescherm je je constructie tegen verzakkingen. 

Hoe plaats je een betonpoer? 

Het plaatsen van betonpoeren doe je eenvoudig zelf. Bekijk onze GaderoTV aflevering Betonpoeren plaatsen, stellen en uitlijnen voor een uitgebreide uitleg. Hieronder volgt het beknopte stappenplan. 

  1. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door de plekken te markeren waar je de poeren wil plaatsen en lijn deze netjes uit met een meetlint en piketpaaltjes. 

  2. Graaf gaten die diep genoeg zijn voor je poeren en eventueel een wegzak-preventie. 

  3. Plaats de betonpoer in het gat en zorg dat hij waterpas staat. Giet nu eventueel snelcement in het gat voor extra stevigheid. Let erop dat dit tijd nodig heeft om uit te harden. 

  4. Monteer de paal op de betonpoer, eventueel op een verstelbaar plaatje. Check ook hierbij of je constructie waterpas staat.

Prijzen

Een standaard betonpoer kost gemiddeld tussen de €10 en €40 per stuk, afhankelijk van het formaat, type en afwerking. Zwaardere of verstelbare modellen kunnen duurder uitvallen. Wij adviseren om te investeren in kwalitatieve betonpoeren, dit is een slimme en duurzame keuze. Ze gaan jarenlang mee en besparen op lange termijn kosten voor herstel of verzakking van je bouwwerk.

Conclusie

Of je nu een overkapping, pergola of schutting wilt plaatsen: met betonpoeren leg je een solide en duurzame fundering. Ze beschermen je constructie tegen verzakking, houtrot en weersinvloeden, en zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Door rekening te houden met de ondergrond, het gewicht van je bouwwerk en eventuele hoogteverschillen kies je altijd de juiste betonpoer. Een kleine investering met groot effect op de levensduur en stabiliteit van je project.

Betonpoeren inspiratie