Logo Gadero
service

Soorten vlonderplanken

Bij Gadero bezorgen wij jouw houten vlonderplanken snel in heel Nederland en België. Maak jouw vlonder compleet met vlonderbalkenvlonderpalen en verschillende vlonderaccessoires. Hieronder zullen we nog in gaan op verschillende soorten vlonderplanken.

Op zoek naar een duurzame vlonderplank?

Wil jij graag een duurzame vlonder met lange levensduur? Kies dan voor hardhouten vlonderplanken van Ipé of Bankirai hout. Deze houtsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1-2, nemen weinig vocht en vuil op en kennen weinig werking. Let op bij het bestellen: sommige vlonderplanken hebben een vergelijkbare kleur met Bankirai hout, zoals Keruing en Kapur. Deze planken zijn echter minder duurzaam en hebben over het algemeen meer last van werking. Dit wordt aangegeven per product om verwarring te voorkomen. 

Hardhouten vlonderplanken

Hardhout is afkomstig uit de tropen, denk hierbij aan landen als Indonesië en Brazilië. De levensduur is erg lang (20-25 jaar), maar kan verschillen per houtsoort. Daarnaast kent hardhout weinig onderhoud. Ipé is één van onze duurdere hardhouten vlonderplanken die erg geschikt zijn voor terrassen. Heb je iets minder budget? Kies dan voor garapa hardhout. Let op, jouw ecologische voetprint is met tropisch hardhout wel groot vanwege het verre transport.

Naaldhout vlonderplanken

Liever een andere houtsoort? Bekijk dan eens onze naaldhout vlonderplanken. Bekende naaldhoutsoorten zijn lariks douglas, vuren en grenen hout. Vuren en grenen vlonderplanken worden onder hoge keteldruk groen of bruin geïmpregneerd en op deze manier dus verduurzaamd. Geïmpregneerde naaldhout vlonderplanken zijn een stuk goedkoper dan hardhout en veel duurzamer dan onbehandeld lariks douglas. De levensduur van naaldhout vlonderplanken is 10-15 jaar wanneer deze goed onderhouden worden.

Thermisch gemodificeerde vlonderplanken

Wat tegenwoordig ook hip is, zijn thermisch gemodificeerde vlonderplanken. Deze planken zijn behandeld met een natuurlijk stoomproces waardoor het hout wordt verduurzaamd. Hier worden voornamelijk vuren, grenen of essen houten planken voor gebruikt. Het kan zijn dat het hout hier wel iets zachter van wordt, waardoor het minder goed bestand is tegen zware meubels. Wij raden thermisch gemodificeerde essen vlonderplanken aan, aangezien deze houtsoort hard blijft en niet onder doet voor hardhouten vlonderplanken. Bovendien is de nerfstructuur van deze houtsoort prachtig. Thermisch fraké is overigens ook een goede optie.

Composiet vlonderplanken

Bij Gadero verkopen we naast houten vlonderplanken, ook composiet vlonderplanken. Composiet terrasplanken zijn ideaal voor mensen die niet houden van verrassingen zoals noesten en vergrijzing. Een ander voordeel is dat deze planken een natuurlijke uitstraling hebben. Composiet vlonderplanken zijn zeer kleurvast, nemen weinig vuil en vocht op, zijn onderhoudsarm en in steeds meer kleuren en soorten te koop. Bekijk al onze composiet vlonderplanken en ontdek welke plank bij jouw tuin past.

Montage van de vlonder

Vlonderplanken zijn over het algemeen simpel te monteren, ook voor beginnende klussers. Bij Gadero hebben we veel blogs waar wij tips geven en ook kun je op ons Youtube-kanaal bekijken hoe wij verschillende vlonders monteren. Dit laten wij voor alle soorten vlonders zien, van houten vlonders tot composiet vlonders. Wil jij meer tips voor het bouwen van jouw vlonder? Bekijk dan ons stappenplan vlonder bouwen

Vlonderplanken onzichtbaar monteren

Als je op zoek bent naar een houten terras, maar geen fan bent van zichtbare schroeven, is onzichtbare bevestiging een goede optie. Voor deze montage gebruik je clips aan de onderkant en is de montage dus vrijwel onzichtbaar. Meer weten? Bekijk dan ook onze klustips voor het bevestigen van vlonder met clips.

Let op dat u tijdens warm weer alle houten vlonderplanken met extra tussenruimte monteert, de planken krimpen namelijk erg door het warme weer. Bij normaal weer zetten deze weer uit!

Meest gestelde vragen over vlonderplanken

Vlonder inspiratie