Vlonderplanken

Vlonderplanken van hout

vlonder bouwen tips

Bent u op zoek naar vlonderplanken voor uw terras of houten vlonder? Bij Gadero heeft u de keuze uit veel verschillende planken, van goedkoop tot erg luxe. Vlonderplanken staan ook wel bekend als terrasplanken.

U kunt bij ons kiezen tussen glad geschaafde planken of juist met groeven of zelfs onzichtbaar gemonteerd met clips. Wij hebben verschillende hardhouten én naaldhout vlonderplanken. Wilt u weten hoe u een vlonder monteert, welke houtsoorten er precies allemaal zijn en hoe u de duurzaamheid kan verlengen? Lees ook onze blogs of bekijk onze klustips voor het bouwen van een vlonder.

Bij Gadero kunt u kiezen uit verschillende houtsoorten voor uw vlonderplanken. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet:

Bij Gadero heeft u de keuze uit vlonderplanken met een lengte van 5 en zelfs 6 meter. Wij bieden u vernieuwde duurzame producten aan zoals bamboe vlonderplanken of onze Resysta vlonderplanken. Wij bezorgen uw houten vlonderplanken snel in heel Nederland en België. Maak uw vlonder compleet met vlonder balken, vlonderpalen en verschillende vlonder accessoires.

Kies voor een duurzame vlonder!

Wilt u graag een duurzame vlonder met lange levensduur? Kies dan voor hardhouten vlonderplanken van Ipé of Bankirai hout. Deze houtsoorten hebben duurzaamheidsklasse 1-2, nemen weinig vocht en vuil op en kennen weinig werking. Let op bij het bestellen: Sommige vlonderplanken hebben een vergelijkbare kleur met Bankirai hout, zoals Keruing en Kapur. Deze planken zijn echter minder duurzaam en hebben over het algemeen meer last van werking en bloeden. Dit wordt aangegeven per product om verwarring te voorkomen. 

welke houtsoort kiezen voor vlonder

Vlonderplanken van Europees hardhout, de nieuwe trend!

Wilt u geen tropisch hardhouten vlonderplanken? Ontdek dan de Europees hardhouten vlonderplanken van o.a. Thermisch Essen, Siberisch Lariks en Nobifix.

Welke tropisch hardhout kiezen?

Tropisch hardhout is harder dan Europees hardhout. Naast Ipé uit Zuid Amerika behoort ook Padouk hout uit Afrika tot het neusje van de zalm in hardhoutland, de nerfstructuur blijft na vergrijzing ook zichtbaar. Ook houtsoorten als Bankirai, Cumaru en Mukulungu zijn prima alternatieven die weinig onderdoen voor Ipé en Padouk. Wie een aantrekkelijke prijs zoekt voor goede kwaliteit kan ook kiezen voor Garapa hardhout, de kleur is wat lichter. De duurzaamheidsklasse is 2-3 en de werking is net iets meer, maar ook deze planken gaan eenvoudig 20-25 jaar mee. Zorg wél voor goede ventilatie en goed onderhoud. Let op, de prijs van tropisch hardhout is hoog en de transportvervuiling is ook groot.

Hardhouten vlonderplanken

Hardhout is afkomstig uit de tropen, waarbij u kunt denken aan landen als Indonesië, Maleisië en Brazilië. De levensduur is erg lang, maar verschilt ook erg per hardhoutsoort. Klasse 1 Ipé hardhout is bijvoorbeeld veel duurzamer dan een B-soort als Keruing. Daarnaast kent hardhout weinig onderhoud. Ons Bankirai is altijd Premium en klasse 1, deze populaire planken komen uit Indonesië. Heeft iets minder budget? Kies dan voor Garapa hardhout. Let op, uw voetprint is met tropisch hardhout is wel groot. 

Wij raden aan om uw vlonder regelmatig met een harde bezem met water schoon te vegen. Gebruik geen hogedrukreiniger, hiermee spuit u de houtnerf open.

Naaldhout vlonderplanken

Liever een andere houtsoort? Bekijk dan eens onze naaldhout vlonderplanken. Bekende naaldhoutsoorten zijn lariks douglas, vuren en grenen hout. Vuren en grenen vlonderplanken worden onder hoge keteldruk groen of bruin geïmpregneerd en dus verduurzaamd. Geïmpregneerde naaldhout vlonderplanken zijn een stuk goedkoper dan hardhout en veel duurzamer dan onbehandeld Lariks Douglas. De levensduur is 10-15 jaar wanneer deze goed onderhouden worden. Vers geïmpregneerde vlonderplanken zijn vaak nog behoorlijk nat en kunnen daardoor nog flink krimpen, de werking is vaak relatief groot. Verder hebben groen geïmpregneerde planken een wat oudbollig imago.

 

 

 

Lariks Douglas planken voor uw terras

Ook erg in trek zijn onbehandelde Lariks Douglas vlonderplanken. Deze hebben een warme kleur (tenzij ze blijvend in vocht liggen), maar let op, deze planken gaan circa 5-7 jaar mee in de buitenlucht. Onbehandelde Lariks Douglas vlonderplanken zijn kwetsbaar voor vocht, algen en naaldhakken kunnen deukjes veroorzaken. Ook werkt Lariks Douglas (het blijft een naaldhout soort) meer dan hardhout of thermisch hout. Tevens heeft het meer onderhoud nodig, zo moet je dit hout in de herfst en winter wekelijks vuilvrij houden met een harde bezem. Onder een overkapping waar vocht weinig kans heeft is het wel heel geschikt. Een alternatief voor Lariks Douglas hout is Red Class wood, deze houtsoort heeft de looks van Lariks Douglas hout maar dan zonder de negatieve eigenschappen. We raden voor niet zonnige terrassen Lariks Douglas hout sterk af. 

Thermisch gemodificeerde vlonderplanken!

Nieuw en trendy zijn thermisch gemodificeerde vlonderplanken. Dit is een milieuvriendelijk stoomproces waarbij vuren, grenen of essen hout wordt verduurzaamd. Het nadeel is dat het hout er ook zachter van wordt, dat maakt thermisch vuren en grenen kwetsbaar voor zware meubels of naaldhakken. Wilt u "hardhout" uit Europa, door ons het vlonderhout van de toekomst genoemd, dan raden we zeker aan onze thermisch gemodificeerd essenhout vlonderplanken met clips montage eens te bekijken. De houtsoort Essen blijft ook na thermische behandeling hard en doet niet onder voor tropische hardhoutsoorten als Ipé en Bankirai. De nerfstructuur is bovendien prachtig. Ook thermisch Fraké hout is hard genoeg om een vlonder te maken.

Composiet vlonderplanken

Bij Gadero verkopen we naast houten vlonderplanken ook A-merken composiet vlonderplanken. Composiet terrasplanken zijn ideaal voor mensen die niet houden van verrassingen zoals noesten en vergrijzing. Deze composiet vlonderplanken zijn zeer kleurvast, nemen weinig vuil en vocht op, zijn onderhoudsarm en in steeds meer kleuren en soorten te koop. Bekijk al onze composiet vlonderplanken of lees in onze blog waarom u zou kiezen voor een composiet vlonder!

Vlonderplanken onzichtbaar monteren met clips 

Als u op zoek bent naar een duurzaam houten terras, zijn vlonderplanken met clipmontage een goede optie. Deze vlonderplanken hebben duurzaamheidsklasse 1 en bestaan uit zeer stabiele houtsoorten met weinig werking. Door de clipmontage hoeft u niet te schroeven in het hout en bent u dus ook nog eens milieubewust bezig! Meer weten? Bekijk dan ook onze klustips voor het bevestigen van uw vlonder met clips.

Onderhoud en montage van uw vlonder

Monteer uw terrasplanken altijd op geïmpregneerde of hardhouten 4.5 x 7 cm balken. Onderbalken waaien moeilijker droog en kunnen door impregnatie beter tegen vocht. U kunt uw terrasplanken eenvoudig vastschroeven, hoewel u bij hardhout dekdelen wel even voor dient te boren. Bij geïmpregneerde naaldhouten planken hoeft u niet voor te boren. Dit scheelt weer tijd bij het maken van uw vlonder. Wilt u meer tips voor het bouwen van uw vlonder? Bekijk dan ons stappenplan vlonder bouwen

De werking van de planken niet onderschatten

Naaldhouten vlonderplanken kennen meer werking dan hardhouten planken. Houdt minimaal 1 cm tussenruimte aan tussen de planken (uitgaand van 145 mm breedte planken). Voor bredere terrasplanken geldt 1.5 cm tussenruimte. Voor klasse 1 hardhouten vlondplanken kunt u 8 mm tussenruimte aanhouden en bij Ipé hardhout zelfs 7 mm bij 14.5 cm brede planken en bij 9 cm brede planken zelfs 6 mm. U hoeft bij geïmpregneerd naaldhout niet voor te boren. Meer tips over het bevestigen van uw vlonder? Lees onze blog. Onze geïmpregneerde terrasplanken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes variërend van 3 tot aan 5 meter. Kies bij ons uit planken met groeven of glad geschaafde planken.  

Let op dat u tijdens warm weer alle houten vlonderplanken met extra tussenruimte monteert, de planken krimpen namelijk erg door het warme weer. Bij normaal weer zetten deze weer uit!

Hout behandelen met olie kan maar hoeft niet altijd

Alle hardhouten planken voor vlonders (met of zonder groeven) verkleuren na enige tijd naar een natuurlijke potloodgrijze kleur. Om vergrijzing tegen te gaan kunt u de planken eventueel oliën met onze hardhoutolie. U dient dit 2 tot 3 keer per jaar te doen om zo de natuurlijke kleur van het hout te behouden. Breng de olie aan op droge planken bij een temperatuur van circa 15 graden. Houtsoorten als Padouk en Ipé staan juist bekend om hun mooie vergrijzing en kunt u ook bewust niet oliën. 

Komt u er niet uit of heeft u vragen over het plaatsen van uw vlonder? Bel dan gerust onze vlonder-deskundigen! Zij helpen u graag via telefoonnummer 050-230 61 51 of via de e-mail!

Gadero Zakelijk

Heeft u een hoveniersbedrijf, bouw- of klusbedrijf? Wilt u (regelmatig) grote partijen bestellen of zoekt u grote aantallen van bijzondere vlonderplanken? Ontdek dan Gadero zakelijk voor diverse mogelijkheden.

Gadero.nl Thuiswinkel Waarborg Service. Bij de grootste in hout.

Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten. Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten.

Bezorging in heel Benelux Op vaste dagen per postcode