Logo Gadero
inspiratieservice

Grind

Grind kopen? Bij Gadero vind je een ruim aanbod van verschillende soorten grind, geleverd in zowel zakgoed van 25 kg als in Minibags van 650 kg of in Bigbags van 1000 kg. In ons assortiment vindt u verschillend type grind zoals Moraine grind, Carrara Wit grind en Limburgs wit grind. Wij leveren siergrind in verschillende maatvoeringen, ofwel korrelgroottes, waaronder 5 - 8 mm, 8 - 16 mm, 16 - 32 mm en 30 - 60 mm. Bent u op zoek naar grind voor een border, oprit of looppad? Bestel bigbags of zakken grind in diverse kleuren bij Gadero. Er is een ruime keuze aan siergrind, aantrekkelijke prijzen en uitsluitend A-kwaliteit. Bovenal bezorgen we grind snel en overal in Nederland en Vlaanderen. Vergeet niet om grindmatten mee te bestellen zodat grind goed op zijn plek blijft liggen op uw oprit of tuinpad.

Wat is Grind?

Grind is een gesteente wat middels erosie in rivieren wordt gevormd. De ronde vorm ontstaat door de schuring in rivieren van het gesteente langs elkaar heen. Omdat grind, ook wel siergrind genoemd, wordt gevormd door water krijgt het een natuurlijke ronde vorm en is de oppervlakte glad. Bij Gadero bestel je siergrind in veel verschillende kleuren.

Waar komt grind vandaan?

De verschillende soorten grind, vroeger ook wel kiezels genoemd, hebben allen hun unieke eigen herkomst. Een groot deel van de grindsoorten die bij Gadero verkrijgbaar zijn komen gewoon uit Nederland. Denk hierbij aan Limburgs wit grind en Riviergrind, ook wel boerengrind genoemd. Rivergrind wordt gewonnen uit rivieren als de Rijn en de Maas. Naast grind, wat natuurlijk ontstaat door erosie in rivieren, bestaat er ook grind wat op kunstmatige wijze is afgerond tot ronde kiezels. Een voorbeeld hiervan is het populaire witte Carrara grind wat komt uit de Italiaanse marmergroeven van Carrara.

Voor- en nadelen van Grind

Grind heeft, ten opzicht van siersplit, een aantal voordelen maar ook zeker nadelen. Waarom wel of niet kiezen voor grind? Hieronder vindt u de belangrijkste voor- en nadelen van grind op een rijtje.

Voordelen Grind:

 • Grind is minder gevoelig voor aanhechting van groene aanslag dankzij de ronde gladde vorm. Grind is hierdoor onderhoudsarmer dan split.

 • Siergrind heeft een natuurlijke uitstraling en is zeer goed geschikt voor zware belasting. Daarom kun je zonder moeite siergrind kopen voor opritten en terrassen.

 • Grind laat door zijn rond vorm makkelijk water door, waardoor er minder snel overlast komt van water. Grind wordt hierdoor ook gebruikt voor het aanleggen van drainage in tuinen.

 • Door de erosie en dus ronde structuur is grind glad en niet scherp zoals dit wel bij split het geval kan zijn. Om deze reden is grind ook veiliger in tuinen voor kinderen en huisdieren.

Nadelen Grind:

 • Een nadeel van grind is dat het minder stabiel ligt door zijn ronde vorm en meer lawaai maakt als u er overheen loopt. Als toepassing voor o.a. een looppad of oprit is grind hierdoor iets minder geschikt. Wanneer grind wordt toegepast voor looppaden wordt vaak gebruikt in combinatie met tuintegels of staptegels.

 • Omdat grind van nature ontstaat en langer duurt voordat het gewonnen kan worden, is de prijs van grind duurder dan split.

 • Grind is in veel minder kleuren en soorten leverbaar. Kortom, het aanbod in Grind is minder groot.

Grindsoorten

Gadero heeft een ruim assortiment in siergrind veel verschillende soorten grind verzicht van de populairste grindsoorten.

Limburgs Wit Grind

Limburgs wit grind is een beetje een misleidende naam van siergrind in de kleur grijs-zwart gemixt met wit. Limburgs wit is al jaren een populaire soort grind en deze ziet u veel terug in Engelse tuinen en boerderijen.

Carrara Grind

Carrara Wit Grind is op kunstmatige wijze afgerond tot ronde kiezels. Het populaire witte Carrara grind komt uit de Italiaanse marmergroeven van Carrara. Deze grindsoort is met name erg gewild om zijn mooie witte marmer kleur en vooral toegepast als siergrind in borders.

Riviergrind

Riviergrind wordt ook wel standaard, boerengrind of bont grind genoemd. Riviergrind komt uit rivieren als de Rijn en de Maas. De kleur is een mix van wit, grijs en zwart. Deze standaard vorm van grind wordt ook vaak als drainagegrind toegepast.

Onderhoud

Het onderhoud van een oprit, tuinpad of terras met grind is over het algemeen zeer eenvoudig.. Hark regelmatig, bijvoorbeeld eens in de twee weken het grind even aan zodat er strakke banen ontstaan. Wij raden aan om altijd een anti-worteldoek te gebruiken om onkruidgroei tegen te gaan. Bij Gadero kun je grindmatten bestellen met een anti-worteldoek. Grindmatten geven veel stabiliteit en ze zorgen ervoor dat je grind niet verspringt/verzakt waardoor je minder vaak hoeft te harken.

Bij vlekken of vuil is spoelen met water vaak genoeg. Een oprit of tuin van grind is dus zeer onderhoudsvriendelijk.

Hoeveel grind nodig?

Hoe bereken je hoeveel grind je nodig hebt? De hoeveelheid grind die u nodig heeft hangt af van hoe groot de oppervlakte is, welke soort grind u wilt bestellen en voor welke toepassing het is. 

 1. Hoeveelheid benodigde grind in m3 bepalen: Om het aantal kuub (m3) gesteente te bepalen, meet u eerst de lengte en de breedte van het te bedekken oppervlak in meters. Het verkregen oppervlak in m2 vermenigvuldigt u dit met de laagdikte, ook in meters. Voorbeeld: Uw terras is 5 bij 6 meter. U wilt hier een 5cm dikke laag grind of split plaatsen. De oppervlakte is dan 30 m2 (5x6)  Het aantal kuubs van dit oppervlak is 30 x de dikte = 30x0,05=1,5m3

 2. Breng niet een te dikke laag aan: Hoe dik de laag grind moet worden is afhankelijk van de maat en de toepassing. Een meer grof gesteente vraagt een dikkere laag dan een fijnere grindsoort. Om hevige verzakking te voorkomen is het echter belangrijk dat de bedekte laag niet te dik is. Een standaard dikte van 5cm is voldoende bij split tussen de ± 8-25 mm. Hoe groter het grind, hoe dikker u het legt. Deze stamregel geldt niet altijd; bij extreem fijne grindsoorten kunt u het beste een standaard dikte van 8 cm aanhouden.

 3. 1m3 weegt normaalgesproken 1500 kg: Weet u het aantal kuub wat u nodig heeft? Vermenigvuldig dit met 1,5 en u weet het aantal tonnen(1000kg) wat u nodig heeft.

Welk formaat grind kiezen?

Grind is veel dikte's, ofwel korrelgroottes, beschikbaar. Voor elke toepassing geldt dat het advies om onderstaande aan te houden qua formaat grind.

 • Oprit & parkeerplaats: Grind met een formaat tussen de 8-25 mm. Formaten tot 32 mm kunnen ook voor een oprit, maar ons advies is om voor tussen de 8 en 25mm te kiezen.

 • Looppad: Grind met een formaat tussen de 5-32 mm

 • Siergrind: Voor grind wat als sier wordt gebruikt in bijvoorbeeld borders geldt dat alle formaten geschikt zijn. De keuze hierin is vooral persoonlijk en wat het beste qua stijl bij uw tuin past.

Grindmatten

Hoe leg je grind in de tuin? Als u al een oprit van grind heeft, bent u dit probleem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Als er een auto of een fiets over uw oprit rijdt, verschuift het gesteente en ontstaan er sporen. Hiervoor is een handige oplossing in de vorm van grindmatten bedacht. Een grindmat zorgt ervoor dat het grind op zijn plek blijft liggen. 

Het gebruik van grindplaten is niet altijd nodig. Wanneer uw grind niet veel te maken krijgt met druk van bijvoorbeeld auto's is het niet per se nodig om grindmatten of grindplaten onder uw grind of split te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u het gesteente enkel gebruikt voor sierlijke doeleinden in bijvoorbeeld een borderbak van stapelblokken

 • Siergrind of siersplit in uw tuin: U heeft grindplaten niet per se nodig

 • Tuinpad of looppad: Grindplaten zijn niet per se nodig, maar de ondergrond wordt er wel een stuk stabieler door waardoor u meer grip heef, fijner loopt en dus niet wegzakt. Grindmatten zijn hier dus niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

 • Oprit/parkeerplaats: In het geval van een parkeerplaats of oprit van grind, zijn grindplaten ideaal en eigenlijk ook noodzakelijk. De kans op verzakking wordt aanzienlijk kleiner/nihil, u heeft veel meer grip en spoorvorming wordt voorkomen.

De meeste grindmatten van Gadero hebben een anti-worteldoek die lucht en water doorlaten, maar onkruid tegenhouden. Uw oprit, tuinpad of tuin wordt hierdoor een stuk onderhoudsvriendelijker.

Levering in heel Nederland en België

Sierbestratingshandel Gadero levert binnen enkele werkdagen in heel Nederland en België onder gunstige Thuiswinkel Waarborg voorwaarden. Siergrind leveren wij in kleine zakken van 25 kg of in een bigbag van 650 kg, 7850 kg of 1000 kg. In ons uitgebreide assortiment is ruime keuze. Kies uit siergrind, dakgrind, grind voor opritten, kiezelstenen en grind in een bepaalde kleur. In ons assortiment kun je dankzij populaire filters het perfecte grind kopen voor je siertuin.