Logo Gadero
service

Hengen en duimen

In deze categorie vindt u alles van verzinkte duimhengen, rvs hengen, deurscharnieren, oogduimen tot zwart beslag. Bij Gadero kunt u uw poortdeur of tuinhek aankleden zoals u het wilt. Kies bij hout- en bouwmaterialenhandel Gadero uit gehengen recht, met verzet of met bocht. Wij hebben alle poort sloten en beslag op voorraad en bezorgen alle artikelen samen met uw tuinhout voor de beste prijs snel bij u thuis. Nu ook zwart gepoedercoate hengen en duimen. Wij leveren uitsluitend duimhengen van A-merk Wovar. Bekijk hiervoor de speciale pagina zwart tuinbeslag

Bij Gadero maakt u uw bestelling van tuinhekken en deuren compleet met beslag. Kies uit goedkoop gegalvaniseerde scharnieren, duimen en sloten tot luxe RVS cilindersloten, moderne poortscharnier in rustiek zwart en Elephant beslagset.

Let op, bij sommige schuttingdeuren worden standaard sloten en hengen meegeleverd. Dit wordt altijd in de tekst aangegeven. Bij poortscharnieren onderscheiden wij 4 soorten scharnieren (ook wel hengen genoemd):

1. Scharnieren met klein verzet (ook wel hengen met knik genoemd). Dergelijke hengen zorgen ervoor dat uw deur iets naar binnen hangt (dankzij het verzet), mooi tussen uw palen. U kunt de plaatduim dan achter op uw paal monteren, u hoeft de duim niet verdiept in de paal te monteren om hetzelfde effect te krijgen: uw poortdeur mooi in het midden van uw palen. Bij hengen met verzet zijn zowel de duimen als de hengen aan de achterzijde van uw poorthek of schuttingdeur zichtbaar. De draairichting is altijd achterwaarts (daar waar uw ophang-duimen zitten).

2. Scharnieren (hengen) met grote bocht. Bij dergelijke scharnieren heeft u uw duimen (ophang ogen) aan de achterzijde, echter uw bladscharnieren zitten aan de voorzijde van uw schuttingdeur of poort. Dankzij de 2x 90 graden bochten in deze hengen wordt het mogelijk uw scharnieren zichtbaar te hebben aan de voorzijde van uw deur, terwijl uw duimen aan de achterzijde zijn gemonteerd. De draairichting is altijd achterwaarts (daar waar uw ophang-duimen zitten). ook kunt u deze deurscharnieren met bocht gebruiken voor montage achter op uw paal en de deur 4 cm naar binnen laten aanspringen met de hengen ook op de achterkant van de deur gemonteerd. Deze hengen met bocht zorgen ervoor dat uw poort niet doorwaait, echter raden we een grondgrendel en staartgrendel wel aan om uw deur op zijn plek te houden tegen de harde wind. De hengen met bocht springen 4 cm in omdat deuren doorgaans ca 40 mm dik zijn.

3. Standaard rechte deurscharnieren in strak of rustiek (zwart) uitvoering. Hierbij zijn de hengen aan de zelfde zijde (achterzijde) zichtbaar als uw ophang duimen. De draairichting is altijd achterwaarts (daar waar uw ophang-duimen zitten). Indien u uw plaatduim OP uw paal monteert zal uw deur iets buiten uw deurkader vallen. Daarom zijn bovenstaande hengen met knik populair bij het afhangen van poortdeuren in de tuin. 

4. Kruishengen, deze zijn aan 1 zijde te monteren (achterzijde deur). Hierbij is het ophang gedeelte niet in de vorm van een duim maar een vlak plaatje. Kruishengen worden vaak bij lichte deuren en hekjes gebruikt en zijn dus minder sterk dan duimhengen. De draairichting is voorwaarts. In Nederland gebruikt men doorgaans de rechte kruishengen en in een België meer de schuin lopende kruishengen.

Voor het bekleden van hengen op schutting deuren van 100 cm breed, adviseren we minimaal scharnier lengte van 80 cm te kiezen. Kies daarbij een verstelbare plaatduim, zo bent u flexibel in het stellen van uw deur en gaat het monteren eveneens gemakkelijker.

Bij het monteren van inrijlaan poorten is ons rustiek en strak zwart beslag van Waelbers erg populair in combinatie met Lariks Douglas hekpalen en 2.2 x 20 cm planken. U kunt kiezen uit hengen, duimen, overslaggrendels en staartgrendels in zwart gecoat metaal. Uiteraard zijn deze materialen ook in RVS en verzinkt staal te koop in onze online winkel. 

Heeft u vragen over tuinbeslag, scharnieren, duimen, hengen of het maken van een hek of schutting poort in uw tuin? Neem contact met ons op en bekijk onze handige klustips.