Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Alles over split en grind

Berjan
Geschreven doorBerjan
Geplaatst05-03-2020

Het is een van de meest eenvoudige materialen om de ruimte rondom uw huis eenvoudig en milieubewust te decoreren of te verharden. Split en grind zijn kleine gesteenten wat heel populair was bij oude jaren 30 woningen. In de jaren 30 werden dus veel huizen en opritten gedecoreerd en verhard met split of grind. Dit was voornamelijk omdat er toen nog weinig beschikbaar was op het gebied van bestrating. Tegenwoordig gebruikt men vooral tegels van keramiek of beton en klinkers of stenen voor het bestraten van een oppervlak. Desalniettemin is grind en split zeker nog een aantrekkelijke optie voor het aanleggen van een tuinpad, oprit of het vullen van een plantenbak of border.

Looppad Oprit Grind

In de onderstaande blog leest u alles wat u moet weten over split en grind. U weet na het lezen van dit artikel precies wat de voor- en nadelen van deze vorm van bestrating zijn en waarom u het wel of niet in uw tuin of oprit moet aanbrengen.

Wat is het verschil tussen split en grind?

Split en grind zijn allebei uitstekend te gebruiken voor bijvoorbeeld uw oprit, looppad of zelfs om uw moderne border op te vullen. Men denkt vaak dat split en grind hetzelfde zijn, maar toch zit er een groot verschil tussen deze twee vormen van gesteente. Zo heeft split scherpe hoeken. Dit komt omdat split afgespleten breuksteen uit de bergen is en dat verklaart de hoekige kanten en randen van de kleine steentjes. 

Grind is rond en glad van vorm. Grind wordt in rivieren gesleten en geschuurd door water en zand. Tegenwoordig wordt grind ook vaak machinaal gemaakt. Dankzij deze processen heeft grind een ronde, gladde vorm.

Dus er is een duidelijk optisch verschil tussen beide kleine gesteentes. Split en grind hebben ook bepaalde voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. Hieronder worden deze voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Siersplit

De voor- en nadelen van split en grind ten opzichte van elkaar

Ten opzichte van grind heeft split drie grote voordelen. Ten eerste heeft split scherpe hoeken, hierdoor vallen de steentjes makkelijk in elkaar en ligt het split relatief stabiel. Ten tweede is split in verhouding tot grind goedkoop. Dit komt omdat split niet zo lang hoeft te slijten in water en zand als grind en dus sneller in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Ten derde is split verkrijgbaar in veel meer verschillende kleuren dan grind omdat er simpelweg heel veel verschillende soorten gebergten in Europa en ver daarbuiten zijn.

Grind heeft op zijn beurt dan weer het grote voordeel ten opzichte van split dat het dankzij zijn gladde vorm minder vuil en aanslag aan zich kan laten hechten. Grind en split zijn beide waterdoorlatend, maar grind is meer waterdoorlatend in vergelijking met split omdat er meer ruimte tussen de steentjes zit. Dit laatstgenoemde onderwerp wordt later in de blog verder behandeld.

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten split en grind te vinden. Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment Split en Grind en u vindt ongetwijfeld de beste soort om uw tuin nog mooier te maken.

Welk formaat grind of split kiezen?

  • Oprit & parkeerplaats: grind of split met een formaat tussen de 8-25 mm. Formaten tot 32 mm kunnen ook voor een oprit, maar ons advies is om voor tussen de 8 en 25mm te kiezen.

  • Tuinpad: Grind en split met een formaat tussen de 5-32 mm

  • Siergrind: Alle formaten zijn geschikt

Hoeveel grind of split nodig?

De hoeveelheid grind of split die u nodig heeft hangt ag van hoe groot de oppervlakte is, welke soort grind of plsit u wilt bestellen en voor welke toepassing het is. 

  1. Hoeveelheid nodige grind in m3 bepalen: Om het aantal kuubs(m3) gesteente te bepalen, meet u eerst de lengte en de breedte van het te bedekken oppervlak in meters. Het verkregen oppervlak in m2 vermenigvuldigt u dit met de laagdikte, ook in meters. Voorbeeld: Uw terras is 5 bij 6 meter. U wilt hier een 5cm dikke laag grind plaatsen. De oppervlakte is dan 30 m2 (5x6)  Het aantal kuubs van dit oppervlak is 30 x de dikte =  30x0,05=1,5m3

  2. Breng niet een te dikke laag aan: Hoe dik de laag grind of split moet worden is afhankelijk van de maat en de toepassing. Een meer grof gesteente vraagt een dikkere laag dan een fijnere grindsoort. Om hevige verzakking te voorkomen is het echter belangrijk dat de bedekte laag niet te dik is. Een standaard dikte van 5cm is voldoende bij grind tussen de ±8-25 mm. Hoe groter het grind of split, hoe dikker u het legt. Deze stamregel geldt niet altijd; bij extreem fijne grindsoorten kunt u het beste een standaard dikte van 8 cm aanhouden.

  3. 1m3 weegt normaalgesproken 1500 kg: Weet u het aantal kuubs wat u nodig heeft? Vermenigvuldig dit met 1,5 en u weet het aantal tonnen(1000kg) wat u nodig heeft.

Wat is het nut van een grindmat?

Als u al een oprit van split of grind heeft, bent u dit probleem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Als er een auto of een fiets over uw oprit rijdt, verschuift het gesteente en ontstaan er sporen. Hiervoor is een handige oplossing in de vorm van grindmatten bedacht. Een grindmat zorgt ervoor dat het split of grind op zijn plek blijft liggen. 

Grindmatten

U plaatst de grindmatten in een halfsteensverband, een halfsteensverband is een strekkende laag die steeds een halve steen, in dit geval dus mat, verspringt. Hierdoor krijgt u een strakke stabiele ondergrond waardoor het split niet meer verplaatst of verzakt. De grindmatten hebben elk openingen waar u het split of grind er tot iets over het randje in doet. Op deze manier blijft het split of grind op zijn plek liggen en bovendien is de grindmat niet meer zichtbaar. Dit is dus een ideale oplossing voor het veelvoorkomende spoorvorming en verzakking probleem van split en grind.

Kies één van onze grindmatten die wij aanbieden als u wilt dat uw split of grind gewoon op zijn plek blijft liggen. Het voordeel van de grindmatten of grindplaten van Gadero is dat de meeste geproduceerd zijn in combinatie met een anti worteldoek waardoor onkruid en gras geen kans krijgt om door uw gesteente heen te groeien.

Wanneer grindmat nodig onder uw grind of split?

Het gebruik van grindplaten is niet altijd nodig. Wanneer uw grind niet veel te maken krijgt met druk van bijvoorbeeld auto's is het niet per se nodig om grindmatten of grindplaten onder uw grind of split te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u het gesteente enkel gebruikt voor sierlijke doeleinden in bijvoorbeeld een borderbak van stapelblokken

  • Siergrind of siersplit in uw tuin: U heeft grindplaten niet per se nodig

  • Tuinpad of looppad: Grindplaten zijn niet per se nodig, maar de ondergrond wordt er wel een stuk stabieler door waardoor u meer grip heef, fijner loopt en dus niet wegzakt. Grindmatten zijn hier dus niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

  • Oprit/parkeerplaats: In het geval van een parkeerplaats of oprit van grind, zijn grindplaten ideaal en eigenlijk ook noodzakelijk. De kans op verzakking wordt aanzienlijk kleiner/nihil, u heeft veel meer grip en spoorvorming wordt voorkomen.

De meeste grindmatten van Gadero hebben een anti-worteldoek die lucht en water dorlaten, maar onkruid tegenhouden. Uw oprit, tuinpad of tuin wordt hierdoor een stuk onderhoudsvriendelijker.

Bescherm uw grindmatten

Bij zware belasting kan het zijn dat grindmatten iets verplaatsen of verzakken. Daarom raden wij aan om opsluitbanden naast de grindmatten te plaatsen, dit is niet alleen nuttig, het ziet er ook nog eens strak uit. Bij zware belasting, dus voor een oprit, kunt u het beste een opsluitband van minimaal 8 cm dik gebruiken. Wordt de grindmat minder zwaar belast en gebruikt u hem bijvoorbeeld bijvoorbeeld alleen voor een looppad? Dan raden wij een opsluitband van minimaal 6 cm dikte aan.

Kijk in ons assortiment opsluitbanden en u vindt gegarandeerd een opsluitband die perfect bij uw oprit of looppad past.

Gebruikt u split of grind alleen maar voor de sier en wordt het niet of nauwelijks belast, dan is een grindmat uiteraard niet noodzakelijk. Wij raden wel aan om een laag van minstens 5 cm split of grind aan te brengen zodat het oppervlak volledig bedekt is.

Split luxe Basalt

Goed voor moeder natuur

Split en grind staan bekend om hun milieuvriendelijke werking. Zoals al even eerder benoemt zijn split en grind zeer waterdoorlatend. Door de toenemende bestrating in België en Nederland kan het regenwater steeds moeilijker een weg naar de bodem vinden. Voor de natuur is het ideaal als hemelwater opgeslagen wordt op de plek waar het valt in de grond. Om een waterprobleem op te lossen of te voorkomen kunt u waterdoorlatende bestrating aanschaffen. Split of grind valt onder waterdoorlatende bestrating. Water kan gemakkelijk langs het kleine gesteente naar de ondergrond stromen. Als u split of grind in uw oprit heeft, bent u dus milieubewust bezig en helpt u moeder natuur met haar waterprobleem. 

Heeft u regelmatig problemen met water, of wilt u weten wat u nog meer kunt doen om het waterprobleem te verhelpen? Lees dan de door ons opgestelde tips bij wateroverlast.

Vooral door dit laatstgenoemde kan een oprit van split of grind prima concurreren met gewone tegelbestrating. Ook is het qua prijs aantrekkelijk vergeleken met tegels en u creëert heel gemakkelijk een luxe uitstraling. Dus wat ons betreft is split of grind een echte aanrader voor uw tuin of oprit!

Aanleggen

Bent u nou een handige doe-het-zelver, maar wilt u geen onnodig risico nemen bij het aanbrengen van een oprit met split of grind? Lees dan onze adviezen door en probeer eventuele problemen te voorkomen.

Wilt u uw tuin eenvoudig een luxueuze uitstraling geven en bent u geïnteresseerd in split of grind? Kijk dan in ons enorme Split en Grind assortiment en u vindt gegarandeerd het perfecte gesteente om de ruimte rondom uw huis te optimaliseren.