Logo Gadero
service
Blog

Verschillende legverbanden sierbestrating

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst24-11-2017

Wilt u een oprit, tuinpad of een terras aanleggen met klinkers of waaltjes? Lees hier alles over de verschillende legpatronen ofwel legverbanden die u voor uw bestrating kunt gebruiken.

GeoRetron Warmenhuizen

Welke legverbanden kunt u kiezen voor uw bestrating?

U wilt uw oprit, terras of looppad gaan bestraten met klinkers of waaltjes, maar weet niet in welk patroon u de stenen moet leggen? Ik vertel u alles over de verschillende legverbanden en wanneer u het beste voor een bepaald patroon kunt kiezen. 

Er zijn patronen die u erg makkelijk zelf kunt leggen, maar ook patronen waar vakmensen en veel tijd voor nodig zijn. Het ene patroon is sterk genoeg om voor een oprit te gebruiken terwijl het andere patroon enkel geschikt is voor looppaden die bijna niet belast worden. Wij laten u kennis maken met 9 verschillende legpatronen en omschrijven wat de moeilijkheidsgraad van het leggen is, waar zij geschikt voor zijn en hoe sterk de verbanden zijn.

1. Elleboogverband

Hiervoor raad ik onze antraciet zwarte beton waaltjes aan, deze hebben de sterkte van een gebakken klinker en zijn erg goed te betalen.

legverband elleboogverband

Moeilijkheidsgraad leggen: Klein beetje extra werk vanwege het hakken van de halve stenen, redelijke moeilijkrecht te leggen.Vakmensen zijn wenselijk Geschikt voor: Geschikt voor zware belasting. Sterkte: Zeer sterk en stabiel.

2. Visgraat ofwel Keperverband

Hiervoor raad ik gebakken waaltjes aan. Deze zijn sterk en eenvoudig te knippen.

legverband visgraat keperverband

Moeilijkheidsgraad leggen: Veel haakwerk omdat de stenen niet loodrecht op de opsluitbanden komen. Ook relatief moeilijk om de banen recht te krijgen. Vakmensen zijn wenselijk. Geschikt voor: Zware belasting Sterkte: Zeer sterk en stabiel

3. Blokverband

Hiervoor raad ik onze betonklinkers aan omdat ze erg maatvast en eenvoudig te leggen zijn.

Legpatroon blokverband

Moeilijkheidsgraad leggen: Meest eenvoudig en geen hakwerk. Geen vakmensen noodzakelijk. Geschikt voor: Looppaden en terrassen, maar NIET voor een oprit. Sterkte: Niet sterk omdat de lijnen niet onderbroken worden.

4. Blokverband 2 

Hiervoor raad ik een combinatie van 20x20 en 20x30 abbeystones aan, zo hoeft u niets te knippen.

Blokverband2 legpatroon

  Moeilijkheidsgraad leggen: Makkelijk te leggen, maar veel werk vanwege het hakken van de stenen. Geschikt voor: Looppaden en terrassen. (Kan gebruikt worden voor een oprit, maar raden wij niet aan) Sterkte: Redelijk stabiel omdat de lijnen deels onderbroken worden.

5. Blokverband 3

Hiervoor raden wij een combinatie van 20x20 en 20x30 abbeystones aan, zo hoeft u niets te knippen.

Blokverband3 legpatroon

  Moeilijkheidsgraad leggen: Erg veel werk om het patroon te volgen en de stenen te hakken. Geschikt voor: Looppaden en terrassen, maar NIET voor opritten. Sterkte: Niet erg stabiel omdat er veel ondoorborken lijnen zijn.

6. Halfsteensverband

Dit verband is zeer eenvoudig te leggen en elke vorm van bestrating is geschikt.

halfsteensverband legverband

Moeilijkheidsgraad leggen: Zeer makkelijk te leggen. Geen vakmensen voor nodig. Geschikt voor: Looppaden en Terrassen, maar NIET voor opritten. Sterkte: Niet stabiel.

7. Molenwiekverband

Ik raad aan om hier brede klinkers voor te gebruiken die u makkelijk kunt halveren.

Molenwiekverband legverband

  Moeilijkheidsgraad leggen: Makkelijk te leggen, maar veel hakwerk. Geschikt voor: Looppaden en terrassen, maar NIET voor opritten. Sterkte: Lage stabiliteit vanwege lange ondoorbroken lijnen.

8. Wildverband Abbeystones

Ik raad aan om hier wildverband abbeystones voor te kiezen. Zelf samenstellen is ingewikkeld en onhandig.

Wildverband abbeystones puras

  Moeilijkheidsgraad leggen: Relatief makkelijk te leggen, maar het patroon volgen kan veel tijd kosten. Geschikt voor: Alleen geschikt voor terrassen en looppaden, tenzij de stenen 6 cm dik zijn. Sterkte: Redelijk stabiel, maar bij stenen of tegels groter dan 20 x 30 cm mag het niet zwaar belast worden.

9. Banenverband Oprit

Hiervoor raad ik onze kant en klaar banenverband pakketten aan.

Banenverband oprit legverband

Moeilijkheidsgraad leggen: Eenvoudig te leggen omdat de stenen in genoemde maten geleverd worden. Geschikt voor: Opritten. Sterkte: Zeer stabiel en gemaakt voor opritten.

Sierbestrating kopen doet u zeer eenvoudig, snel en voordelig bij sierbestratingspecialist Gadero. Gaat u zelf aan de slag en wilt u een oprit of terras met bestrating maken? Lees hiervoor onze klustips voor een terras aanleggen of oprit aanleggen door.

Bekijk verschillende soorten legverbanden op ons Pinterest inspiratiebord.