Logo Gadero
service
Klustip

Terras aanleggen van stenen of tegels

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst31-08-2020

Terras aanleggen, lees handige tips vooraf:

  • Koop alle tegels en/of stenen in 1x om kleurverschil te voorkomen. Bestel opsluitbanden en eventueel zand meteen mee. 

  • Bij meerdere pallets mengt u de stenen door elkaar voor een optimale kleurpalet in de sierbestrating.

  • Haal de stenen nooit laagje voor laagje van een pallet, maar stapel van boven naar beneden voor een optimale kleurenmix.

  • Maak de sierbestrating niet schoon met een hogedrukspuit. De stenen worden hierdoor poreuzer en nemen sneller vuil op.

  • Behandel sierbestrating nooit met strooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. dit kan ernstige beschadigingen aan u sierbestrating toe brengen.

  • Zorg voor een goede afschot en afvoer voor regenwater.

  • Leg uw bestrating niet te strak.

  • Bij het aanleggen van een terras met stenen eerst alle hele stenen plaatsen en daarna het knipwerk met een stenenknipper afronden.

  • Neem bij een terras enkele dagen de tijd voor het invegen en inwaaien van het vulzand. Bij opritten adviseren we zelfs meerdere weken aan te houden!

keramische trendy tegels
Eenvoudig
1
Terras uitzetten

Zet alle maten van het te bestraten oppervlak uit met houten piketpaaltjes en uitzettouw, die u aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak plaatst. Op deze piketten wordt de hoogte aan gegeven waarop de stenen/tegels geplaatst worden. Begin altijd bij een vast punt zoals een muur. Voor een goede afwatering laat u uw terras 1cm per strekkende meter aflopen.

2
Zandbed maken

Het nieuwe zandbed zal bij een terras 10 a 15 cm dik hoog moeten zijn. Dit moet dus eerst uitgegraven worden. Wanneer de ondergrond erg slap is zoals bij veen of klei moet de grond minimaal 20 a 25 cm uitgegraven worden. 

Houdt er rekening mee dat het zand wel 15% hoger geplaatst moet worden dan dat aangegeven is op de piketten. Doordat het zand nog in getrild moet worden zakt dit weer. Houdt er wel rekening mee dat de dikte van de stenen in mindering gebracht moeten worden.

3
Aantrillen

Na het aanbrengen van het zand moet het aan getrild worden. Maak eerst horizontale banen en daarna verticale banen. Kies voor aanleg van een terras voor een middelzware tot zware trilplaat. Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren. 

4
Betonbanden plaatsen

Voordat het zandbed aangebracht kan worden moeten aan de kanten opsluitingen aangebracht worden. Dit wordt gedaan met opsluitbanden. Let op dat de bovenkant van de opsluitbanden altijd 2cm lager is dan de bovenkant van de te plaatsen stenen of tegels. Hiermee wordt voorkomen dat de opsluiting boven het straatwerk uitgaat steken. Bij het werken met smalle betonbandjes adviseren wij eerst het zandbed af te trillen en daarna de opsluitbanden aan te brengen. Zo voorkomt u dat u met zware trilplaten uw betonbanden beschadigd. Het is ook mogelijk na het straten uw betonbanden te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat als u net iets anders uitkomt, u nog een beetje kan schuiven.

5
Stenen of tegels leggen

Na het afreien van het zandbed kunnen de stenen/tegels worden aangebracht. Leg de stenen voorzichtig neer, niet te strak en begin bij voorkeur op de plek waar u geen / minimale geknipte stenen in het zicht wilt hebben. Pak tegels aan de voorkant en 1 zijkant (dus in een hoek) vast, zodat u deze meteen kunt aansluiten zonder dat uw handen in de weg zitten. Zorg altijd voor handschoenen en (vooral bij klussen met zware terrastegels) voor werkschoenen met stalen neuzen. Tegels zijn kwestsbaar voor breuk, voorzichtig vervoeren en in 1 keer goed leggen.

6
Invegen

Wanneer alle stenen gelegd zijn veegt u ze in met voegmiddel. Hierna kunnen de stenen worden in getrild met een trilapparaat met rubbermat. Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se noodzakelijk, u kunt de stenen dan ook met de straatmakers hamers licht aantikken. Tegels mogen echter nooit af getrild worden met een trilapparaat hiermee wordt de deklaag beschadigd, tegels mogen alleen met een rubberen hamer worden aangeklopt. Bij stenen trillen adviseren we een rubberen lap op de trilplaat te monteren.

Bekijk ook de aparte tips voor terrastegels leggen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero