Logo Gadero
service
Klustip

Oprit met stenen aanleggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst13-05-2019

Bent u van plan een strakke en stevige oprit te leggen? Lees dan hieronder ons stappenplan met handige tips vooraf en tussen de stappen door zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Oprit bestrating kopen? Bekijk dan de pagina oprit bestrating voor straatstenen, waaltjes, dikformaat en banenverband stenen.

GeoKlinker Roma Sfeer
Gemiddeld
1
Voorbereiding oprit leggen

Voor het leggen van een oprit raden wij klinkers aan met een dikte van minimaal 6 cm, kies bij voorkeur 7 cm dikte. Dit verzekerd u ervan dat de oprit niet verzakt wanneer er een voertuig overheen rijdt. Onder de categorie bestrating in onze webshop zijn verschillende soorten waal, dikformaat en bkk klinkers met een dikte van minmaal 6 cm te vinden. Voor opritten die intensief gebruikt worden door zware auto's adviseren we altijd een dikker dikformaat of bkk formaat te kiezen. Voor het leggen van bestrating zijn er vele legverbanden mogelijk. Wij raden echter aan het visgraat legverband (of eventueel het elleboog legverband) te gebruiken. Dit zorgt voor een optimale verdeling van de druk over het oppervlakte.

Om het aantal benodigde klinkers te berekenen kunt u de oppervlakte van het te bestraten terrein opmeten. Denk hierbij wel om het snijverlies. Wij gaan uit van een gemiddeld snijverlies van 8% bij het visgraat legverband.

Zet het oppervlakte dat u wil bestraten af met piketten. Geef op deze piketten aan op welke hoogte de uiteindelijke klinkers moeten komen te liggen. Het is raadzaam om te beginnen vanuit een vast punt zoals bijvoorbeeld u garage of huis.

2
Afgraven

Voor het afgraven van zwaar belaste plaatsen als een oprit is een afgraving van minimaal 20 cm nodig, onze voorkeur gaat echter uit naar 25 cm. Om eventuele plasvorming op u oprit te voorkomen kunt u bij het afgraven na elke meter 1 centimeter dieper graven. Zo zorgt u ervoor dat de oprit lichtelijk afloopt en er geen water op blijft liggen. Indien u een grotere hoogte moet overbruggen is het wijs een laag gebroken puin als onderlaag aan te brengen onder uw oprit en daarna bijvoorbeeld 20 cm zandGebroken puin is een zeer sterke onderlaag, deze dient u ook gewoon af te trillen met een trilplaat.

3
Betonbanden/ kantopsluitingen

Plaats de betonbanden langs de rand van het te straten oppervlak, om de juiste afstand te bepalen raden wij aan om eerst een rij klinkers te leggen. Zorg voor voldoende diepe en wij adviseren 8 cm brede opsluitbanden om eventuele verschuivingen van de klinkers te voorkomen. Deze betonbanden zijn ook in onze webshop te koop. Plaats de betonbanden vervolgens in mager cement(= 1 deel cement met 5 tot 7 delen zand) 2 centimeter lager dan de te plaatsen stenen. Dit voorkomt dat de betonbanden achteraf boven de bestrating uit komen.

4
Ondergrond

Leg de klinkers altijd hoger dan het aangrenzende oppervlakte, u gaat immers nog natrillen, dit zorgt ervoor dat uw klinkers nog circa 1 cm zakken. Bovendien zorgt dit ervoor dat zand van de oprit afspoelt in plaats van erop. Zorg dat de ondergrond voldoende draineert, dit kan door gebroken puin, ofwel puin, te gebruiken als ondergrond of door gaten te boren in een dichte ondergrond. Vul deze gaten vervolgens met een drainageslang gevuld met betonpuin of kiezel. Voor de beste waterafvoer raden wij een ondergrond van betonpuin aan.

5
Stabiliseren

Om er voor te zorgen dat u oprit uiteindelijk vlak komt te liggen moet u de ondervloer stabiel maken. Hiervoor is het mogelijk een stabilisémengsel aan van zuiver gewassen rivierzand met cement(1 deel cement met 5 tot 7 delen zand). Om het het mengen van grote hoeveelheden zand met cement te voorkomen kunt u de cementlaag ook achteraf over het zand heen strooien. Vervolgens kunt u het cement enkele centimeters diep door het zand heen harken. Let hierbij wel op dat er geen water bij het zand/cement komt. Gebeurt dit wel dan kan het zandbed hard worden voordat u de klinkers heeft gelegd. Houd er rekening mee dat bij het aftrillen van de oprit de zandlaag nog wel 10 tot 15% kan zakken.

6
Klinkers leggen

Als u de eerste 5 stappen heeft voltooid kunt beginnen met het leggen van de klinkers. Een tip hierbij is om te beginnen vanaf het straatwerk (waar u pakken stenen staan). Zo voorkomt u dat het net gestabiliseerde zandbed beschadigd tijdens het leggen van de klinkers. Ook raden wij aan om tussen elke steen een voeg van één milimeter aan te houden. Bij onze betonklinkers is hier al rekening mee gehouden door middel van de afstandhouders, die uw opritstenen extra beschermen, op de klinkers. Na het leggen van de klinkers veegt u de oprit in met inveegzand. Dit vult de voegen die u heeft opengelaten. Vervolgens kunt u de klinkers aftrillen met een trilapparaat, kies voor extra bescherming een trilplaat met rubbermat, uw opritstenen zullen dan nog ca 1,5 cm zakken.

7
Invegen en inwaaien

Na het trillen nogmaals inveegzand op uw oprit aanbrengen en enkele weken de wind en / of veger het werk laten doen. Indien nodig steeds weer inveegzand toevoegen, dit proces adviseren wij 6 weken de tijd voor te nemen. Maak duidelijk met een stapel pallets of stenen dat uw oprit nog niet toegankelijk is voor auto's. Om sporen te voorkomen is het tot slot ook wijs met de auto steeds op verschillende wijze uw auto te parkeren op uw oprit.

Handige tips vooraf:

  • Bestel alle klinkers in één keer om kleurverschil te voorkomen.

  • Bij meerdere pallets mengt u de stenen door elkaar voor een goed verdeelde kleurenmix in uw oprit.

  • Haal de stenen nooit laag voor laag van een pallet, maar stapel van boven naar beneden voor wederom een goede kleurverdeling van uw bestrating.

  • Maak de bestrating niet schoon met een hogedrukspuit. De stenen worden hierdoor poreuzer en nemen sneller vuil en alg op.

  • Voor uw oprit waar auto's zullen parkeren adviseren we ruim de tijd te nemen voor zowel het inklinken van de zandlaag en het invegen / inwaaien na aanleg. Na het aantrillen van uw zandbed dit bij voorkeur week later herhalen.

  • Kies voor opritten bij voorkeur stenen met minimale dikte van 7 cm

  • Leg opritten in elleboog of visgraad verband voor een betere drukverdeling en dus minder kans op rijsporen. Meer informatie over alle legverbanden waarvoor u kunt kiezen vind u op onze legpatronen pagina.

Tot slot

Zowel onze betonnen en gebakken waaltjes zijn geschikt voor opritten indien u minimaal de 6 cm dikte variant kiest, nogmaals 7 cm dikte aanbevolen. Onze gebakken waaltjes hebben een mooie oude look, zijn zeer kleurvast, hebben minder kans op kalkuitbloei en zijn mooi helder van kleur. Het alternatief zijn de betonnen waaltjes en dikformaat stenen, deze laatste zijn voor opritten met zware belasting van personenauto's aanbevolen. Voor zakelijke terreinen hebben wij de zogenaamde BKK stenen met afstandhouder en facet, dus extra sterk. Gebruik nooit tegels als opritsteen. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero