Logo Gadero
service
Klustip

Terrasoverkapping Maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst07-07-2019

Wilt u zelf een houten terrasoverkapping bouwen? Lees dan onze bouw-tips voor het bouwen van overkappingen aan uw woning of vrijstaand achter in de tuin.

Benodigdheden:

 • Accuboormachine

 • Klopboormachine

 • Cirkelzaag

 • Hoekijzers

 • Schroeven en pluggen

 • Waterpas

Terrasoverkapping
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€1000 - €10.000
Complex
1
Afmeting bepalen

Bepaal de afmeting van het terras. Test vooraf goed of uw tuinmeubelen inclusief eettafel en stoelen goed passen op de beoogde grootte. De buitenste rand van het terras is in de meeste gevallen ook de afmeting van de overkapping. Een vierkante of rechthoekige overkapping is eenvoudiger te bouwen dan een overkapping met zeskanten of diverse hoeken er in. We geven bij dit stappenplan geen materialen-lijst maar een standaard bouwmethode.

2
Palen bevestigen

Plaats 4 Geïmpregneerde vierkante palen of lariks douglas palen van 9x9 tot 20x20 cm dikte (minimaal 12x12 cm aanbevolen) lang ongeveer 70 cm in de grond of nog veel beter zet deze op een betonvoet vrij van de grond en vocht. Nabij de woning kunt u de palen ook aan de muur van uw huis bevestigen met muurbeugels of regeldragers. Vul de paalgaten vervolgens met snelbeton of zand. De hoogte van de terrasoverkapping is dan ongeveer 230 cm, zo heeft u niet dat bukgevoel bij het onderdoorlopen.

3
Hoekpalen en draagbalken plaatsen

Vervolgens de 4 hoekpalen met een draagbalk aan elkaar verbinden, door deze aan de buitenzijde van de palen te bevestigen of de paal aan de buitenzijde in te kepen zonder de balk hier precies in valt. Dit kan bij een kleinere overspanning met de 6 x 16 x 500 cm Geïmpregneerde ligger, ook wel houten draagbalk genoemd of met de 4,5 x 14,5 cm lariks douglas balk mogelijk. U dient de draagbalk natuurlijk nog wel op de juiste maat te zagen. Indien u meer dan 300 cm wilt overbruggen adviseren wij om extra staanders te plaatsen. Het bevestigen van de dwarsbalk kan eenvoudig met de stalen verbindinghoek en de TORX 4 x 50 schroeven of met 5 x 70 mm schroeven die vanaf de zijkant door de 4,5 tot 6 cm dikke draagbalk heengaan de paal in. Nu kunt u de dwarsbalken monteren.

Tip! Indien u een een terrasoverkapping maakt adviseren wij om de dwarsbalken niet verder dan 40 cm van elkaar af te monteren. Bij een overkapping van 300 breed bent u dus 8 dwarsbalken nodig. Deze kunt u ook 30 cm aan de voorzijde laten oversteken, dit oogt fraai. Timmer de zijkanten vervolgens af met boeiboorden van Geïmpregneerde planken of lariks douglas planken

4
Dak maken

Maakt u een terrasoverkapping aan uw woning gevel, dan zijn doorschijnende polycarbonaatplaten erg populair. Deze hebben wij in geheel helder doorschrijnend of zonwerend melkwit opaal. Bij polycarbonaatplaten bij voorkeur 16 cm afschot per meter aanhouden, minimaal 8 cm. Lees op deze pagina handige tips voor het maken van een schuin dak van deze kunststof platen.

Wilt u met doorschijnende polycarbonaatplaten een aanbouw veranda aan uw woninggevel bouwen? Lees dan ook onze populaire pagina aanbouw veranda maken vol tips voor bouwen met kunststof heldere of melkwit platen.

Het dak kunt u ook maken van mes en groef Geïmpregneerde rabatdelendubbel lip lariks douglas profielen (deze hebben weinig naden), met trendy schaduwdoek of van betonstaalmat indien u uw overkapping wil laten beklimmen met de witte regen, hedera of bijvoorbeeld Clematis. Een terrasoverkapping van hout met plat kan middels EPDM en daaronder mes en groef dakplanken waterbestendig worden gemaakt.

5
Stalen betonrasters bevestigen

Wilt u de stalen betonrasters bevestigen op de dwarsliggers? Met gegalvaniseerd betonstaalmat maakt u een open trellisdak voor begroeiing. Wij verkopen deze overigens in gegalvaniseerde uitvoering en in de roestige en stalen variant. Het bevestigen van de gaasmat kan het beste met krammen. Zo nodig dient u de gaas matten in te korten. Dit kan eenvoudig met een ijzerzaag. Na het bevestigen van de gaasmatten kunt u de klimplanten aanbrengen. 

6
Vloer

Wilt u een houten vloer onder uw terrasoverkapping? Kijk dan bij de klustips hoe u zelf een houten vlonder kan maken. Wij hebben een ruim assortiment hardhout, naaldhout en composiet terrasplanken. Plaats de liggers van uw vlonder altijd aan de binnenzijde (1 cm afstand houden voor enige werking) van uw staanders doorlopend tot de buitenkant van uw vlonder, zo kunt u de vlonderplanken prima om de staanders heen leggen. Ons advies is nooit uw staanders OP de vlonderplanken te monteren, zo kunt u nimmer uw vlonderdelen vervangen en tevens is dit een te zware belasting voor uw vlonder. Plaats uw staanders op een betonvoet zie stap 1.

De trend vandaag de dag is om van lariks douglas hout zelf een overkapping of kapschuur te maken. Lees voor het plaatsen van een dergelijke maatwerk lariks douglas overkapping met plat dak elders op de site.

Wilt u met doorschijnende polycarbonaatplaten een aanbouw aan uw gevel bouwen? Lees dan ook onze klustips aanbouw veranda maken.

Houten terrasoverkapping, de voordelen

De voordelen van een terrasoverkapping van hout zijn;

 • het creëren van een beschut terras ;

 • het creëren van privacy;

 • het weren van de felle zon, (koude) wind en (eventueel) regen, dus langer buiten zitten, in de schaduw tv kijken of werken op uw laptop;

 • het verlengen van uw woning en het verlengen van het buitenleven;

 • droge ruimte voor tuinspullen e.d.;

 • uw buitenfeest gaat gewoon door, ook bij een enkele regendruppels of een bui

 • buiten schaduw creëren en beschermt bovendien tegen UV-straling

Bent u nog niet overtuigd om uw eigen overkapping te maken?  Bekijk dan eens onze overkapping met punt dak of kapschuur bouwpakketten.

Terrasoverkapping bouwen - Stappenplan snel aan de slag

terrasoverkapping palen detail terrasoverkapping regelsterrasoverkapping dakhouten terrasoverkapping

Meer tips lezen

Bekijk de volgende pagina's voor meer montage adviezen en voorbeelden:

Overkapping met plat dak achter in uw tuin bouwen? Check dan Zelf overkapping maken van Lariks Douglas hout met plat dak (trend!) of aanbouw veranda maken aan uw gevel van doorschijnende polycarbonaatplaten.

Hout voor overkapping bestellen

Wilt u timmerhout bestellen voor zelf een overkapping maken? Klik dan op de linkjes in de tekst of bekijk de pagina lariks douglas hout (zeer populair), Geïmpregneerde grenen balken en Geïmpregneerde palen. Ook hebben wij heel veel accessoires voor zelf overkappingen bouwen. Ook hebben wij tot slot een ruime collectie kant en klare houten terrasoverkappingen inclusief bouwtekening, bevestigingsmaterialen en hout.

Bekijk nu alle ook prefab houten overkappingen voor in de tuin of onze handige aanbouw veranda sets voor montage aan uw woning. Ook voor achter in de tuin een tuinhuis met overkapping - plat dak of tuinhuis met overkapping - puntdak hebben wij prefab artikelen.

Middels de bovenstaande bouw-tips willen wij u een aantal handreikingen geven om tot een fraaie terrasoverkapping in uw tuin te komen. Indien er onduidelijkheden en/of vragen zijn over de benodigde materialen, neem dan gerust telefonisch (050 - 230.61.51) contact met ons op. Bij het bouwen van een terrasoverkapping achter in uw tuin of als veranda aan uw woning zijn afwijkingen meer regel dan uitzondering. Dit om zo uw eigen maatwerk terrasoverkapping te krijgen. Daarom is binnen ons team een specialist aanwezig die u graag deskundig te woord zal staan voor al uw vragen over tuinoverkappingen maken.

Gerelateerde klustips van Gadero