Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Overkapping bouwen van Lariks Douglas hout

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst27-05-2020

Wil u graag zelf een overkapping maken met Lariks Douglas hout? Dat kan met deze klustip! Lariks Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3-4 en heeft een levensduur van 7-15 jaar. Voor het mooiste en langst behouden resultaat, kunt u Lariks Douglas hout het best boven het maaiveld monteren. Zo kan het eenvoudig droogwaaien. De prijs van bezaagd Lariks Douglas is zeer betaalbaar. Glad geschaafd is iets duurder maar ook erg mooi. 

Benodigdheden:

 • Lange waterpas

 • Uitzettouw

 • Haakse hoek

 • Accuboormachine

 • Afkortzaag

overkapping lariks douglas hoogte
4 uur voorbereiden
10 uur klussen
€1000 - €2000
Complex
1
Fundering uitmeten

Wanneer u een overkapping wil maken van 4 bij 3 meter, adviseren wij 6 stuks verticale palen (ook wel staanders) te kiezen. Kies voor 12 x 12 cm dikte staanders in combinatie met een betonpoer voor fundering in de grond. Zorg er voor dat u van te voren de fundering heeft uitgemeten waar u de betoenpoeren wilt plaatsen. Gebruik een grote haakse hoek om de poeren in 1 lijn en waterpas te plaatsen. 

Maakt een gat van ca 50x50 cm van 50 cm diep. Stamp de bodem goed aan en vul deze met een paar cm zand voor een vlakke bodem. Plaats vervolgens eerst een betontegel 30x30x4.5 cm. Plaats daarna de betonpoer hierop en vul het gat met snelcement (2 zakken per poer). Stamp als laatste de omliggende grond nog goed aan. 

2
Staanders plaatsen

Schroef voordat u de staanders gaat plaatsen eerst het metalen plaatje met draadeind aan de Lariks Douglas houten staander en draai het geheel vervolgens vast op de betonpoer. Wanneer u de staanders heeft geplaatst, kunt u deze tijdelijk vastzetten met schuine schoorlatten voor extra stevigheid. Draai de staanders totdat ze allemaal dezelfde hoogte hebben.

U kunt kiezen uit een luxe of eenvoudige staander. De luxe variant met inkeping 15x15 cm staanders waar de 5x15 cm balken precies invallen of de eenvoudige variant waar u de dakbalken van 5x15 cm nog rondom de staanders dient te monteren.

3
Plaatsen van de dakbalken

We beginnen met het monteren van de draagbalken. Het is mogelijk om aan de buitenzijde van de staanders de 5x15 cm balken te monteren. Echter kost dit wat werk. Een eenvoudige optie is om een inkeping te maken in uw staanders van 15 cm hoog en 5 cm diep, dit kan met een handzaag zo gedaan worden. Daar legt u de balken vervolgens in en deze schroeft u vast met 5x80 mm verzinkte Torx flenskopschroeven of houtdraadbouten

Let op! Bij 5x15 cm balken is de maximale overbrugging 3 meter. Bij overspanning van meer dan 3 meter, gebruikt u extra verticale staanders.

4
Dakdwarsbalken plaatsen

Na het plaatsen van de draagbalken, is het tijd voor de dakdwarsbalken. Deel de breedte van het dak door ca 40 cm + 1 eindligger. Hoe dikkere dakbalken u kiest, hoe robuuster de uitstraling van de overkapping. U kunt de dwarsbalken eenvoudig met L-beslag 40x40 mm monteren op de balken of schroef de balken helemaal door. Bij doorschroeven is voorboren een must of keep de balken om de 40/45 mm in aan de onderzijde. 

Tip! Laat de dwarsbalken 30 à 40 cm aan de voorzijde oversteken over de reeds gemonteerde dragende balken voor een mooi effect.

5
Dakbeschot monteren

Met ons dakbeschot maakt u over de dwarsbalken een dak. U kunt kiezen voor onze dubbel lips profielen of Lariks Douglas mes en groef dakbeschot. Deze geven uw overkapping een luxe uitstraling aan de onderkant. Schuif de delen niet te strak in elkaar. 

6
Panlatten gebruiken voor een luchtlaag

Tussen uw dakbeschot of dubbel lip platen en uw plaatmateriaal kunt u een laag dampdoorlatende folie aanbrengen. Of kies ervoor om van panlatten een luchtlaag te maken. Zo worden uw vellingdelen nooit vochtig en gaan deze nimmer schimmelen. Plaats op de panlatten underlayment platen van 18 mm dikte of gladde vellingdelen. Deze zijn mooi vlak en geschikt voor dakbedekking als dakleer, EPDM en Easyroofing. 

7
Water afvoeren op het dak

U kunt bovenop uw dakbeschot, dubbel lip profiel of plaatmateriaal rondom uw overkapping een 4.5x7.5 cm balk "plat" gemonteerd aanbrengen. Zo verzamelt u het water als een soort bak op uw dak en kunt u met een dakdoorvoer het water afvoeren. 

8
Dakbedekking aanbrengen

Als u uw dak aan de zijkanten 20 cm laat oversteken, heeft u het voordeel dat u uw dakdoorvoer type recht en regenpijp dan aan de buitenzijde van uw wanden kunt monteren. Met een dakrand en dakdoorvoer voorkomt u wateroverlast over de houten dakrand. U kunt ook een schuine dakdoorvoer (stadsdoorvoer) te maken, deze voert uw hemelwater via de zijkant en via uw boeideel af. 

U kunt ook uw overkapping achter laten aflopen en een dakgoot plaatsen. Maak van 2x20 mm Lariks Douglas planken boeidelen rondom uw dakranden. Als dakbedekking kunt u dakleer, Easyroofing aluminium dakfolie (eenvoudig te monteren) of EPDM rubberfolie (meest duurzaam, 1 groot vlak) aanbrengen. Zorg er voor dat u dit iets over de rand monteert en werk deze eventueel af met een aluminium daktrim

9
Dichte wand monteren

U kunt er voor kiezen uw overkapping te voorzien van een dichte wand tussen de staanders. Monteer met de brede zijde aan de onderkant de Zweedse rabatdelen met 4x50 mm schroeven op een regelwerk van 4.5 x 7.5 cm balken. Plaats de regels verticaal om de 40 cm, bij voorkeur op een betonnen opsluitband van 8x20x100 cm. U heeft zelf de keuze om enkelwandig of dubbelwandig te gaan bekleden. 

Wil u graag een hoogte van 220 cm bereiken? Kies dan voor 18 potdekselplanken van 14/15 cm breed of 13 stuks van 19.5 cm breed om te stapelen. Plaats de eerste rij enkele centimeters van de grond voor ventilatie en optrekkend vocht om uw planken langer te behouden. Of plaats de potdekselplanken op betonbanden. 

10
Vloer monteren

U kunt uw Lariks Douglas overkapping compleet maken met een vloer van vlonderplanken van Lariks of hardhout. Bij een overkapping van 4 meter breed is de mooiste planklegrichting in de breedte. Of kies voor abbeystones, luxe siertegels of goedkope 40x40 of 60x60 cm betontegels en/of keramische tegels.

Kiest u voor hout? Met naaldhout of hardhout 4.5x7x300 cm regels om de 40 cm legt u de fundering. U kunt de liggers op goedkope tegels leggen of met 6x6 hardhouten piketpalen van 100 cm een houten fundering maken (aanbevolen). Monteer de liggers langs de piketpalen zodat u vlonder kan ventileren. Leg aan de binnenzijde (neem 1 cm afstand) van uw Lariks Douglas hoekpalen de eerste regels. Zo sluiten uw vlonderplanken mooi aan rondom uw Lariks Douglas palen. Leg tot slot aan de zijkant een eindregel tussen uw palen.

Voorbeeld

Verdeel 11 liggers over de breedte en de vlonderplanken en monteer deze haaks. Met een plank lengte van 400 cm heeft u 20 planken nodig. Voor 300 cm geldt: 14.5 breedte + tussenruimte 0.08 cm = 15.3 cm. Schroef de plank vast in de 2e ribbel vanaf de zijkant met 2 stuks per plank/balkkruising. Kies hierbij voor 4x50 mm Torx schroeven. Zorg er voor dat u uw schroeven mooi in 1 lijn heeft en let ook op de tussenruimte tussen de planken!

houten overkapping plat dak lariks douglas

3d foto's in eigendom van Gadero, hergebruik niet toegestaan

Tips

 • Neem de tijd voor het maken van een goede ondervloer met minimaal 30 cm zand! Monteer de staanders haaks en zorg dat deze diagionaal even ver uitelkaar staan. Monteer een schoor volgens de stelling van Pythagoras korte zijde 3 meter, lange zijde 4 meter = schuine zijde 5 meter voor een haakse hoek!

 • Probeer altijd voor te boren. Zo voorkomt u scheuren!

 • Zet de betonpoer (deze is verstelbaar) of paalvoet in snelbeton zodra de staanders uiterst waterpas staan. Zorg dat de staanders boven het maaiveld staan en niet in contact met water komen voor een langere levensduur.

 • Wilt u een overkapping met deels dichte wanden? Plaats eerst de zijwanden, daarna het dak, zo weet u zeker dat de palen recht staan, anders passen de potdekselplanken of rabatdelen voor de zijwanden immers niet goed tussen de zijkanten.

 • Wilt u een schuin dak maken met echte dakpannen (relatief zwaar) maak dan een berekening of uw constructie het dak kan houden. Zorg voor extra stevige staanders van bijvoorkeur 20x20 cm op kortere afstand van elkaar. Overige materialen als EPDM, dakleer en polycarbonaatplaten zijn relatief licht.

 • U kunt ook een draaibaar dak maken met ons Flex fence systeem. Zo bepaalt u zelf of u zon of schaduw wilt.

Doe-het-zelf bouwpakket overkapping

Gaat u voor iets meer gemak, maar wilt u wel klussen? Kies dan een Doe-het-zelf overkapping bouwpakket. Dit bouwpakket wordt geleverd met alle benodigde materialen, maar dient u zelf op maat te zagen. In aflevering #129 van GaderoTV laat Ronny zien hoe makkelijk deze overkappingen te plaatsen zijn.

Hout bestellen bij Gadero, levering heel Benelux

Wilt u liever niet los lariks douglas hout bestellen? Ontdek nu ook prefab houten lariks douglas overkappingen voor in de tuin of aanbouw veranda lariks douglas voor aan uw achtergevel. Of voor achter in de tuin hebben wij ook prefab lariks douglas tuinhuisjes met overkapping - plat dak of tuinhuisjes lariks douglas met overkapping - puntdak. Bestel uw complete maatwerk veranda of overkapping van A-kwaliteit lariks douglas hout compleet bij houthandel Gadero, de grootste houtbouwmarkt van Nederland en België. Naast los timmerhout kunt u ook voorgezaagde kant en klare overkappingen en aanbouw veranda's inclusief bouwtekening en bevestigingsmaterialen bestellen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero