Logo Gadero
service
Klustip

Vlonder maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst21-06-2017

Zelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras!

Benodigdheden:

 • Waterpas

 • Handschoenen

 • Houtzaag

 • Uitzettouw + potlood

 • Paalhamer

 • Rolmaat

 • Grondboor

Felixwood wpc composiet terrasplanken
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€1000 - 3000
Gemiddeld
1
Voorbereiding

Het is belangrijk een goede voorbereiding te hebben alvorens u begint aan uw vlonder. Zorg daarbij voor een goed doordacht tuinontwerp. Zo heeft u zeker de juiste afmetingen en positie van uw vlonder. Het advies is om deze klus met 2 personen te doen. Sorteer de onderdelen per soort en begin gelijk met het verwerken om kromtrekking te voorkomen.

2
Zandbed ondergrond

Graaf, indien dit nodig is, onder uw terras circa 20 centimeter grond af. U kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Heeft u een harde grondsoort of is het juist vochtig? Dan is het aan te raden om een drainage onder de vlonder te leggen. 

3
Uitzetten van de palen

Na het uitlijnen en uitzetten kunt u beginnen met het maken van gaten in de grond voor uw piketpaaltjes. Dit doet u door met een grondboor een gat te maken van 7 cm. Ons advies is om de hardhouten palen ongeveer 90-100 cm diep te plaatsen in de grond zodat uw paaltjes bij strenge vorst niet uit de grond omhoog komen. Plaats de palen in een rij maximaal 50 cm uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaatst u uw ligger maximaal 30 cm uit elkaar. 

Let op! Houdt rekening bij het positioneren van de palen met het feit dat de liggers met M8 slotbouten langs de paalrijen moeten worden gemonteerd en niet op de paalkoppen. 

Berekening maken: Maak een schets van uw vlonder. Zorg er voor dat in deze schets de palen 40 cm uit elkaar staan in de onderlinge lengte en 50 cm in de breedte. Bij elk begin en eind plaats u een paal bij de ligger. U eindigt ook altijd met een ligger, met maximaal 10 cm overstek. Voorbeeld: Bij een terras van 400 x 520 cm horen dus 11 liggers (400 cm / 40 = 10 + 1 eind ligger) en per ligger (520/40 = 13 palen). 11 x 13 = 143 palen in totaal. Maak gebruik van grondpalen met een lengte van 1 meter. Kies voor 6x6x100 cm gepunte hardhouten palen.

4
Worteldoek leggen

Worteldoek zorgt er voor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat u uw gronddoek circa 10 cm onder liggers legt zodat uw vlonder terras goed kan ventileren. Snij met een stanleymes een kruis op de paalkoppen zodat deze door het doek passen.

Berekening maken: Zorg voor een klein beetje overlap indien u meerdere repen nodig heeft. Wij verkopen repen van 1.65 meter breed. Denk ook aan de eventuele overlap in lengterichting. Ons advies is 20 cm overlap.

5
Liggers monteren

Na het plaatsen van het worteldoek kunt u beginnen met het monteren van de liggers (ook wel dwarsbalken genoemd) aan de vierkante grondpalen. Zorg er voor dat u de liggers aan de zijkant monteert, nooit op de palen. Het plaatsen aan de zijkant zorgt voor meer stevigheid dan een bevestiging in het kopse hout. Draai de moer aan met een ratelaar of dopbit. 

Berekening maken: Bestel hier Geïmpregneerde of hardhout liggers in allerlei lengte maten. Gebruik voor (standaard) vlonders altijd 45x70 mm balken. Plaats de balken staand met de 70 mm zijde omhoog. U kunt kiezen uit geïmpregneerde, composiet of hardhouten liggers. Kiest u voor hardhout? Maak dan het geheel van hardhout in verband met verschil in zettingen van hout. Wijk nooit af van de genoemde balkafstand (40 cm bij houten vlonders en 30 cm bij composiet vlonders).

6
Monteren van de vlonderplanken

Nu kunt u beginnen met het monteren en vastschroeven van de vlonderplanken. Begin door de eerste plank tenminste 2 cm vanaf de muur te leggen. Zo heeft uw houten vlonder voldoende ruimte om te kunnen "werken". Wilt u uw vlonder breder dan 5 meter maken? Laat dan de naden verspringen voor een mooier effect. Zorg ook dat de wind onder de vlonder door kan waaien, zodat uw vlonderdek sneller kan drogen na regenval. Zo voorkomt u het los raken van planken of extreme werking. 

Tip! Vlonder leggen in de zomer tijdens warmte en droogte? Hanteer dan extra tussenruimte tussen uw vlonderplanken. 

Berekening maken: Bij een vlonderplank met een breedte van 14.5 cm breed, heeft u 7 strekkende meter vlonderplanken nodig per vierkante meter m2. Om de planklengte te bepalen, dient u rekening te houden met de breedte van de vlonder. Wanneer u naden heeft, laat u de kopse naden steeds verspringen. Dit zorgt voor een optisch mooier effect. Zorg bij de planken altijd voor voldoende tussenruimte: hardhouten planken van 14.5 cm hebben minimaal 8 mm tussenruimte nodig en naaldhout planken zelfs 1 cm. Bepaal vooraf of u uw planken in de lengte of breedte wil gaan leggen. Teken dit eerst op een schets, zodat u kunt kijken hoeveel planken u nodig heeft inclusief zaagverlies. Ga uit van 14.5 + 1 cm tussenruimte per breedte. Deel de totale lengte door 15.5 voor het aantal banen. Zo heeft u duidelijk wat u nodig heeft.

7
Vastschroeven van de vlonderplanken

Heeft u hardhouten vlonderplanken? Boor deze dan voor. Geïmpregneerde vlonderplanken? Deze juist niet voor boren. Anders hebben de schroeven minder grip op het (zachtere hout) in de 2e groef gerekend van de zijkant van de plank. Ons advies is om 3 schroeven te gebruiken op plaatsen waar de vlonder minder snel droog kan waaien. Plaats deze per 'kruising' op de onderligger. Draai de schroeven niet te diep! Dan is er een kans dat de schroefkop afbreekt wat kan zorgen voor loszittende planken. Schroef de Torx 5x50 mm vlonderschroeven in 1 beweging vast. 

Let op! Boor uw hardhouten vlonderplanken en dwarsbalken voor met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor (kies niet voor 3 of 4 mm, zo verliest u stevigheid) en schroef deze vast met 5x50 mm Torx schroeven. 

Berekening maken:  Deel het aantal strekkende meters benodigde vlonderplanken (7 stuks bij planken van 14.5 cm per meter breedte) door 0.40 en doe dit vervolgens x 2 (voor 2 schroeven om de 40 cm per plank). Bij een vlonder van 5.20 x 4 meter heeft u dus 5.20 x 4 x 7 / 0.4 x 2 = 728 schroeven nodig.

8
Het vegen van de vlonder

Nadat u klaar bent met het monteren en vastschroeven van uw gehele vlonder is het belangrijk nog even uw vlonder te vegen. Zo veegt u alle splinters weg. Daarna kunt u uw tuinmeubelen plaatsen op uw vlonder. Verplaats uw tuinmeubelen regelmatig en berg ze in de winter op. Zo voorkomt u kleurverschil op uw vlonder terras. 

9
Afwerking van uw vlonder

Eventueel te lange liggers en planken kunt u nu afzagen. Werk de zijkant van uw vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uistraling voor uw terras.

10
Vlonder onderhouden

Uw vlonder terras heeft in principe geen behandeling/onderhoud nodig. Na een tijdje zal deze verkleuren naar een potloodgrijze kleur. Wilt u de vergrijziging tegen gaan? Dan kunt u een aantal weken na het 'uitzweten' van de planken de planken behandelen met bankirai olie. Als u dit 2x per jaar herhaalt, behoudt u de houtkleur. Houdt uw vlonder terras vrij van algen, water en vuil door met een stevige bezem de groeven schoon te vegen. Zo voorkomt u dat uw vlonderplanken glad worden en u uitglijdt. 

Wist u dat? Vlak geschaafde vlonderplanken zijn makkelijker schoon te maken en zijn ook minder glad dan gegroefde vlonderplanken.

#1 Handige tips voor een vlonder bouwen - Gadero TV
play video

Soorten vlonders

Bij Gadero onderscheiden we 2 typen vlonderterrassen. U kunt kiezen tussen een tegelvlonder of een plankenvlonder. 

Een tegelvlonder, ook wel prefab houten vlonder genoemd, is eigenlijk kant en klaar. De houten tuintegels zijn verkrijgbaar in de afmetingen 30x30 cm, 50x50 cm en 100x100 cm in geïmpregneerd naaldhout en bankirai hardhout. U kunt dit product eenvoudig aanbrengen op stoeptegels of een balkon. 

Een plankvlonder wordt opgebouwd uit losse planken. U kunt vlonderplanken krijgen in verschillende lengtes tot 5 meter. De planken liggen op dwarsbalken welke met vierkante palen verbonden zijn met de grond of op tegels rusten.

In de onderstaande tekst gaan we nader in op het maken van een vlonder van vlonderplanken. Wilt u graag een vlonder maken met minder palen? Lees dan onze klustip voor de alternatieve methode.

Vlonder maken - Stappenplan snel aan de slag

Voor de doe het zelf klusser bieden wij onderstaande 'quick scan' stappenplan voor het zelf maken van een houten vlonder.

1. Diverse rijen piketpalen plaatsen om de de 40 - 50 cm vormen de fundering van uw vlonder. Uw balken worden straks LANGS uw piketpalen geplaatst, niet OP uw piketjes. Sla de piketten dus iets onder de hoogte van uw balken. De piketpalen LANGS de balken mogen om de 50 cm, de tussenruimte TUSSEN elke balk is maximaal 40cm hart op hart bij een houten vlonder (bij composiet is dit vaak 35 cm)/ Zorg voor circa 20 cm ventilatieruimte onder uw vlonder. Zo gaan uw vlonderplanken extra lang me.

vlonder bouwen piket palen slaan

2. Balken monteren De 4.5 cm balken monteren met onze m8x120 mm slotbout aan de 6x6x100 cm piketpaal. Bij de laatste rij de balk aan de buitenkant plaatsen. Voorboren met een 9 mm boor.

vlonder bouwen liggers plaatsen

3. Vlonderplanken monteren, blijf minimaal 2.5 cm van gebouwen en laat maximaal enkele centimeters oversteken. Monteren met 2 schroeven per plank/balk kruising.

vlonder terras planken monteren

Tips & trucs

 • Denk goed na over de grootte van uw vlonder. Wilt u graag een eettafel met 4 stoelen en een ligbed kwijt? Dan zit u al snel op een vlonder van 5 bij 4 meter.

 • Bouw uw vlonder met 2 personen! Dit gaat een stuk sneller. Zorg dat kinderen uit de buurt blijven en maak gebruik van werk(hand)schoenen om ongelukken te voorkomen. 

 • Zorg dat u uitzettouw, grondboor, paalhamer, houtzaag, boormachine, accuboormachine, slotbout en schroef boortjes, ratelaar en stanleymes voor het worteldoek klaar heeft liggen of bestel deze mee op Gadero.nl

 • Pak eerst een potlood en (ruitjes) papier voor een schets van uw terras. Dit helpt u bij de berekening van benodigde vlonderhout materialen.

 • Houdt u altijd aan de maximale liggerafstand die wij adviseren. Bespaar niet op uw fundering!

 • De tussenruimte tussen de vlonderplanken is 8 tot 15 mm. (droge plank 15 mm, natte plank 8-10 mm). Bij hardhout is minder tussenruimte nodig dan bij naaldhout zie onderstaand meer informatie.

 • Let op; verwerkt u de terrasplanken bij extreme hitte of hogere temperaturen? Hanteer dan extra tussenruimte bij de vlonderplanken. U zult op het moment van plaatsen even flinke kieren tussen uw planken hebben, maar dit trekt in het najaar weer bij. 

 • Wij geven uitsluitend garantie op onze vlonder producten indien deze uitsluitend met onze materialen (inclusief bevestigingsmaterialen) gemaakt zijn en voldoen aan de richtlijnen in dit stappenplan. 

Aanleggen vlonderterras 

1. Zandbed ondergrond

zandbed ondergrond

2. Piketpalen uitzetten

Palen

3. Worteldoek leggen

worteldoek aanbrengen vlonder terras

4. Liggers monteren

Slotbouten monteren Voorbeeld slotbouten vlonder monteren

5. Vlonderplanken vastschroeven

plank monterennaad verspringen

6. Vlonder vegen

vegen

Composiet terras

Wanneer u een terras wil leggen met composiet vlonderplanken, dient u per merk rekening te houden met een aantal voorwaarden wat betreft de balkafstand, het afschot en de bevestiging (elk merk heeft zijn eigen clips). Bekijk als onze composiet terrasplanken voor o.a. A-kwaliteit massieve terrasdelen van Easydeck en Megawood tot aan goedkope holkamer kunststof vlonderplanken van Gadero, Elephant en Fesca.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is dit de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero