Logo Gadero
service

Overkapping aan huis

Ben je opzoek naar een overkapping aan huis? De overkappingen op deze pagina zijn uitstekend geschikt om aan de gevel van jouw woning te monteren en zorgen voor extra leefruimte. Je hebt de keuze uit verschillende moderne terrasoverkappingen zoals een aluminium of houten overkapping. Wil je veel natuurlijke lichtinval dan is een aanbouw overkapping met Polycarbonaat of glazen dak een uitstekende keuze. Stel de overkapping aan huis volledig naar wens samen.

Ben je er nog niet helemaal over uit welke terrasoverkapping je aan huis wenst? Onderaan deze pagina leggen wij jou meer uit over de verschillende soorten overkappingen voor aan jouw woning.

Soorten overkappingen aan huis

Overkappingen voor aan huis kunnen natuurlijk erg verschillen in uitstraling maar ook in functionaliteit en levensduur. Wil je een moderne glazen overkapping met veel lichtinval of heb je liever een veranda met robuuste houten staanders? Er zijn natuurlijk verschillende soorten overkappingen voor aan de gevel van jouw woning. Bekijk hieronder alle soorten en kijk welke overkappingen aan huis bij jou past.

Veranda aan huis

Wil je graag droog op jouw terras zitten zonder last te hebben van regen en wind? Wellicht is een veranda iets voor jou. Dit type terrasoverkapping bouw je meestal aan de achtergevel van je woning en wordt daarom ook wel een aanbouw veranda genoemd. Deze overkapping bestaat meestal uit slechts een dak steunend op houten of aluminium palen. Je kan de veranda helemaal samenstellen naar jouw wensen. Kies bijvoorbeeld voor een moderne terrasoverkapping van hout met aluminium dakpanplaten of doorzichtig polycarbonaatdak.

Ga je voor een houten veranda dan is het ook mogelijk om deze geheel zelf samen te stellen. Bekijk ons uitgebreide assortiment met Douglas hout en stel jouw houten overkapping samen. Bestel diverse accessoires mee zoals dakplaten, polycarbonaat of houten dakbeschot. Let wel op dat je een houten constructie altijd behandeld met houtolie of beits voor een langere levensduur.

Serre aan huis

Wil je genieten van heel veel natuurlijke lichtinval? Dan is een serre aan huis een uitstekende keuze. Dit type overkapping bestaat grotendeels uit glas. Kies bijvoorbeeld voor een aluminium overkapping met glazen schuifwanden en glazen dak. Zo kan je mooi over jouw tuin uitkijken en het hele jaar door genieten van veel natuurlijk daglicht. Het voordeel van een serre, ook wel tuinkamer genoemd, is dat deze flexibel te gebruiken is. De schuifwanden zijn namelijk alle kanten op te schuiven, dus heb je in de koudere maanden een tuinkamer met beschutting en in de zomer een open overkapping aan huis. Het nadeel van een glazen overkapping is dat je geen bescherming hebt tegen de zon. Ons advies is dus om zonwering mee te bestellen. Of kies voor een serre met Polycarbonaat dak dat van zichzelf enige zonwering biedt. Een serre is ook uitstekend geschikt als vrijstaande overkapping.

Uit welke materialen bestaat een terrasoverkapping?

Wil je een moderne overkapping van aluminium of liever een robuuste houten overkapping om de woonruimte te vergroten? Er is veel keuze uit het materiaal dat geschikt is voor een overkapping aan de gevel van jouw huis, denk hierbij aan hout of aluminium. Wij leggen je graag uit welke materiaal soorten geschikt zijn voor jouw terrasoverkapping.

Houten overkapping aan huis

Ga voor een robuust geraamte van hout met stevige staanders. Het voordeel van een houten constructie is dat deze uit te breiden is met verschillende opties. Bevestig bijvoorbeeld dakleer of dakshingles op het dakbeschot. Je kan ook kiezen voor polycarbonaat platen of luxe glazen dakbedekking. Wil je extra beschutting tegen de wind, bevestig wanden aan de zijkanten van de houten veranda. Liever helemaal droog en beschut genieten van de extra leefruimte? Dan is het ook mogelijk om de houten overkapping uit te breiden met glazen schuifwanden.

Aluminium overkapping aan huis

Ben je opzoek naar een moderne overkapping met een lange levensduur? Dan is een aluminium overkapping een uitstekende keuze. Met een overkapping van aluminium ben je zeker van een sterk en duurzaam artikel. Bovendien krijg je circa 10 jaar fabrieksgarantie. Deze aluminium overkappingen worden standaard gepoedercoat en geleverd in standaard afmetingen. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren als wit (RAL 9016), crème wit (RAL 9001), antraciet (RAL 7016) en grijs (RAL 9007). De dakbedekking bestaat uit kunststof polycarbonaat platen of echt glas. Aluminium overkappingen zijn bovendien uit te breiden met diverse opties. Creëer extra leefruimte door bijvoorbeeld aluminium zijwanden te plaatsen of glazen schuifwanden.

Overkapping met polycarbonaat dakplaten

Een polycarbonaat dak heeft vele voordelen. Zo zijn deze kanaalplaten lichter dan glas en verkrijgbaar in verschillende soorten. De opaal platen zijn beperkt doorschijnend (circa 60%) en geven bescherming tegen UV-licht. Gaat u een overkapping aan huis op het zuiden plaatsen, dan zijn deze polycarbonaat platen uitstekend geschikt. Bij heldere polycarbonaat platen zie je duidelijk de kanaalstructuur. laten voor circa 75% licht door en heb je volledig doorkijk. Zo kan je dus langer genieten van het prachtige buitenleven. Beide typen kanaalplaten zijn ook verkrijgbaar in een hittewerende uitvoering. In de zomer zorgen deze platen voor circa 5 graden minder hittedoorlating onder de overkapping. Zelf als je de zijkanten openlaat weerkaatsen deze polycarbonaat platen de hitte waardoor het koeler blijft. Zo kan je onbezorgd genieten van je tuin en terras.

Overkapping aan huis inspiratie

Overkapping aan huis ontwerp en bouw

Heb je de meest passende overkapping voor jouw wensen gevonden? Let dan ook altijd op de volgende punten alvorens je de terrasoverkapping besteld. Heeft de overkapping die je wenst een vergunning nodig en op welke ondergrond ga je de overkapping plaatsen? Hieronder leggen wij jou meer uit over het ontwerp en de bouw van een overkapping aan huis.

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping aan huis?

Een overkapping aan huis bouwen kan in Nederland in de meeste gevallen zonder vergunning. De meeste gemeenten hebben dezelfde regels en voorschriften, toch is ons advies om je gemeente te raadplegen voordat je een terrasoverkapping besteld. In de meeste gevallen geldt voor een overkapping aan huis dat deze een maximale hoogte mag hebben van de eerste verdieping + 30 cm en een oppervlakte van minder dan 30m2.

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij wel een vergunning van toepassing is, zelfs als de terrasoverkapping wel voldoet aan boven genoemde voorwaarden. Ga je de overkapping in een kwetsbaar gebied zoals oeverzones, landbouwgebied of beschermde natuur plaatsen, dan is er in bijna alle gevallen een vergunning nodig. Wees een stap voor en informeer op voorhand bij jouw gemeente.

Wil je graag meer weten over de regels en voorschriften voor het plaatsen van een overkapping, carport of blokhut? Lees dan onze blog over wanneer heb ik een vergunning nodig voor mijn buitenverblijf?

Fundering terrasoverkappingen

Een goede fundering is een must wanneer u een overkapping aan huis gaat plaatsen. Met een stevige en 100% waterpas fundering voorkom je verzakking, scheuren maar ook het scheef trekken van jouw overkapping. De ondergrond waar je jouw overkapping aan huis op wilt bouwen is uiteraard bepalend voor het type fundering dat je gaat plaatsen. Ga voor een stevige fundering en bestel betonpoeren voor de staanders mee. Heeft jouw overkapping aan huis wanden, bestel dan ook betonbanden mee. Afhankelijk van de soort overkapping is het ook mogelijk om deze te plaatsen op een gestorte betonvloer, houten vlonder of luxe keramische terrastegels. Let op! Wij raden plaatsing op composiet of naaldhouten vlonderplanken sterk af.

Montage overkapping aan huis

Het monteren van jouw overkapping aan huis is natuurlijk per type verschillend. Ons advies is om altijd goed de montagehandleiding door te lezen alvorens u de overkapping gaat plaatsen. Enige klus ervaring voor het opbouwen van een overkapping aan huis is echter wel een pré. Het is uiteraard ook mogelijk om de overkapping door ervaren monteurs te laten plaatsen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of kom langs in 1 van onze showrooms. Naast een goed montage is het altijd belangrijk om een stevige en 100% waterpas fundering te plaatsen. Zo weet je zeker dat de overkapping niet zal verzakken.

Onderhoud en gebruik overkapping aan huis

Wil je zo lang mogelijk van jouw overkapping genieten? Dan is goed onderhoud een prè. Hieronder leggen wij jou meer uit over het onderhouden van de tuinoverkapping en het gebruik ervan.

Hoe onderhoud je, je overkapping aan huis?

Wil je lang van jouw terrasoverkapping genieten? Zorg dan voor goed onderhoud. Ga je voor een houten overkapping aan huis, dan is het belangrijk om het hout te behandelen met tuinbeits of houtolie voor een langere levensduur. Of plaats een overkapping aan huis van geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout kan je na minimaal 3 zonnige maanden zelfs verven met een kleur naar wens. Ons advies voor een langere levensduur van het hout is om de staanders altijd op betonpoeren te plaatsen.

Liever een onderhoudsarme overkapping aan huis, dan is een aluminium overkapping uitstekend geschikt. Je hoeft deze terrasoverkapping enkel schoon te spoelen mocht deze vies zijn.

Een overkapping aan huis is zuinig op jouw spullen

Je ervaart veel woonplezier van een terrasoverkapping, maar ook van de loungeset of tuintafel. Het tuinmeubilair en de barbecue profiteren van de verminderde weersinvloeden. Het voordeel is dat deze dus langer mooi blijven en vergen minder onderhoud. Afhankelijk van het soort overkapping aan huis wordt het minder koud en heeft de wind ook minder vrij spel. Sommige planten kunnen er zelfs overwinteren.

Heb je nog niet de juiste tuinoverkapping gevonden die bij jouw wensen past? Of ben je opzoek naar een vrijstaande overkapping voor in de achtertuin? Kijk dan ook eens in ons uitgebreide assortiment met terrasoverkappingen voor de verschillende mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over overkappingen aan huis