Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Heb je een vergunning nodig voor je tuinhuis of blokhut?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst05-06-2020

Wilt u een tuinhuis bouwen in uw voortuin of achtertuin? En bent u benieuwd of u een bouwvergunning nodig heeft? Lees dan snel verder!

In het onderstaande blog leggen wij alles uit over vergunningsvrije bijgebouwen bouwen en onder welke omstandigheden u een vergunning nodig heeft.

blokhut paiva zwart geverfd

Vergunning tuinhuis

Wees gerust, voor de bouw van de meeste blokhutten en tuinhuizen heeft u geen vergunning nodig! Bepaalde regels zijn de afgelopen jaren versoepeld, waardoor een vergunning nog zelden nodig is. Na het lezen van dit blog kunt u uw bouwplannen voortzetten en een tuinhuis bouwen in uw achtertuin.

Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder vergunning?

Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is uw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen? Dan bent u in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.

Hoe hoog mag een tuinhuis zijn?

Als je geen vergunning wilt aanvragen voor je tuinhuis moet je ervoor zorgen dat de nokhoogte van het tuinhuis niet hoger is dan drie meter. De nokhoogte is het hoogste punt van je tuinhuis.

blokhut bertil

Een vergunning aanvragen is ook niet nodig als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • U bouwt naast of bij een bestaande woning een tuinhuis;

  • U bouwt uw tuinhuis op de grond (dus niet als een etage op een bestaand gebouw);

  • Uw nieuwe buitenverblijf heeft maar één verdieping;

  • U bouwt het tuinhuis voor privégebruik en niet voor een commercieel doeleind;

  • Als uw bijbehorend bouwwerk op het erf komt te staan dient u minimaal 1 meter afstand tot de openbare weg of groen aan te houden;

  • Wanneer u een blokhut bouwt, dient de afstand minimaal 1 meter tot het voorerf te zijn;

  • Als uw tuinhuis een vloeroppervlakte van meer dan 10 m2 heeft, dient u minimaal 1 meter afstand te houden van het erf van uw buren;

  • De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn;

  • U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.

Dit zijn de belangrijkste regels voor tuinhuisjes, blokhutten of een overkapping. U heeft dus niet snel een vergunning nodig. Twijfelt u nog of u aan al deze voorwaarden voldoet? Doe dan altijd even een check bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft. Als u geen vergunning hoeft aan te vragen is het ook niet nodig om de bouw van uw bouwwerk te melden bij de gemeente. Deze meldingsplicht is namelijk komen te vervallen.

blokhut gustav

Vergunning tuinhuis nodig op een volkstuin?

Een volkstuin is een openbaar gebied wat de gemeente verhuurd aan inwoners. Daarom verschillen de regels voor een blokhut per volkstuin. Over het algemeen komen de regels overeen met de bovenstaande regels. In veel gevallen mag het tuinhuis niet meer dan 30 m2 beslaan en niet hoger dan 3 meter zijn. Ook mag u er vaak niet permanent in wonen of overnachten.

De gemeente besteed het beheer van volkstuinen vaak uit aan verenigingen. Het is daarom raadzaam om hiervoor het bestuur van de volkstuin te raadplegen om te bekijken of u een vergunning nodig heeft. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u wel in uw tuinhuis mag slapen, als deze op een volkstuin staat. Dit verschilt echter ook per volkstuin en per gemeente. Zoekt u dus specifiek een blokhut voor een volkstuin, dan is het aan te raden eerst de regels van de vereniging te bekijken voordat u tot aankoop en bouw overgaat.  

Kortom, er zijn weinig gevallen waar u wel een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een klein bijgebouw. Zelf vergunningsvrij bouwen en een tuinhuis plaatsen? Bij Gadero vindt u veel blokhutten die u vrijwel allemaal zonder vergunning kunt plaatsen. Bekijk ook onze meest verkochte tuinhuizen en alle blokhutten van het populaire Duitse A-merk Karibu. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is dit de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!