Logo Gadero
service

Vlondertegels

Wil je een nieuwe vlonder maar zoek je niet naar losse planken? Denk dan eens aan vlondertegels! Bedek je terras stijlvol met onze tuintegels van hout. Onze vlondertegels zijn verkrijgbaar in hardhout, geïmpregneerd hout en in composiet. Bovendien zijn ze beschikbaar in verschillende afmetingen. Hieronder vind je ons assortiment vlondertegels voor voordelige prijzen.

Eigenschappen vlondertegels

Als je je tuin een upgrade wil geven met onze handige vlondertegels, is het belangrijk dat je een geschikt materiaal kiest. Onze meeste vlondertegels zijn van traditioneel hout. Dit is een populaire keuze door de warme uitstraling van echt hout. De houten terrastegels in ons assortiment bestaan onder andere uit bankirai, azobe en andere hardhoutsoorten. Maar wij hebben ook houten vlondertegels van grenen, en geïmpregneerd hout. Al deze houtsoorten hebben eigen kwaliteiten en eigenschappen. Als je kiest voor hout, adviseren wij hardhout zoals Bankirai omdat vuil en vocht hier minder snel aan hecht, waardoor de tegels minder snel glad worden. 

Bij Gadero bieden wij ook composiet vlondertegels aan. Dit zijn tegels die deels bestaan uit houtvezels en kunststof. Dit resulteert in vlondertegels die zeer duurzaam en erg onderhoudsvriendelijk zijn. Ook zijn composiet vlondertegels beter bestand tegen extreme weersinvloeden dan traditionele houten vlondertegels. Composiet vlondertegels lijken tegenwoordig qua warme  uitstraling net op echt hout waardoor het materiaal steeds populairder wordt. Een nadeel van composiet vlondertegels ten opzichte van houten vlondertegels kan echter zijn dat composiet iets gevoeliger kan zijn voor krassen. Terwijl hout eventuele krassen beter kan verbergen.

Vlonder van vlondertegels bouwen

Kijk Gadero TV aflevering 48 voor handige tips over het plaatsen van vlondertegels, hieronder vind je een beknopte samenvatting.

  1. Begin met een goed doordacht plan. Zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Zet vervolgens de plek waar de vlondertegels terechtkomen alvast af met bijvoorbeeld een draad.

  2. Leg de balken/onderliggers klaar. Dit wordt het fundament van je vlonder. Bij vlondertegels van 50x50 cm raden we aan om minimaal 3 onderliggers te gebruiken. Bij grotere tegels, bijvoorbeeld 100x100 raden wij minstens 4 onderliggers aan. Je kunt ervoor kiezen om een rubberen tegeldrager te plaatsen onder je balken. Dit verdeelt de belasting op je vlonder en zorgt ervoor dat de balken langer meegaan. 

  3. Schroef de vlondertegels vast op de onderliggers en maak het patroon zoals jij het voor ogen hebt. Houd ongeveer een halve centimeter ruimte tussen de tegels. Je wilt immers dat de tuintegel gaat werken.

  4. Bezem na afloop je nieuwe vlonder even af.

Toepassing vlondertegels

Vlondertegels zijn ideaal om de uitstraling van je tuin een nieuw leven in te blazen. Ze zijn ideaal voor je terras. De ontwerpmogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je gaan voor vlondertegels met horizontale, verticale of zelfs diagonale en visgraat planken. Je kunt je terras ook speels houden door af te wisselen in het legpatroon. In Gadero TV aflevering 48 is te zien hoe wij horizontale planken afwisselen met verticale planken. Dit geeft een speels, maar fraai uiterlijk. Met vlondertegels krijgt je terras een warme en natuurlijke uitstraling.

Wil je vlondertegels gebruiken voor op je balkon? Dan is het heel belangrijk dat je goed kijkt naar de dikte. Onze vlondertegels zijn beschikbaar in verschillende diktes. Dit gaat gepaard met gewicht. Zorg ervoor dat de vlondertegels voor je balkon of dakterras niet te zwaar zijn. Over het algemeen zijn alle vlondertegels met een dikte tussen de 2 en 3 centimeter geschikt voor op je balkon. Let op! Steenschotten zijn zeer ongeschikt voor een balkon of dakterras.

Je kunt ook tuinpaden aanleggen met onze vlondertegels. Dit geeft een uitnodigende en charmante sfeer aan je tuin. Het kan handig zijn om vlondertegels te gebruiken als tuinpad omdat ze relatief makkelijk te leggen zijn. Zo krijg je in een handomdraai een functioneel en fraai tuinpad.

Kortom, de opties met houten vlondertegels en composiet vlondertegels zijn eindeloos.

Design

Bij Gadero kun je veel verschillende soorten vlondertegels online bestellen. Onze vlondertegels variëren van hout en composiet en met name composiet is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Antraciet, grijs, bruin en zelfs zwart-wit. De keuze is reuze. Voor iedere tuin is er wat wils. Neem ook het patroon van de planken op de vlondertegels mee in je beslissing. We hebben in ons assortiment veel verschillende soorten patronen zoals horizontaal, verticaal, afwisselend, diagonaal en visgraat. Elk van deze patronen brengt een eigen sfeer met zich mee. Je kunt er zelfs voor kiezen om steenschotten te gebruiken als vlondertegel voor je terras. Plaats hiervoor de steenschotten simpelweg op een stabiele en egale ondergrond. Onze steenschotten komen rechtstreeks uit de ambachtelijke steenfabrieken waardoor ze een nog robuustere uitstraling hebben. 

Duurzaamheid

Vlondertegels bij Gadero zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Omdat onze vlondertegels zo duurzaam zijn, kunnen zowel de huidige generatie als toekomstige generaties genieten van de mooie composiet- of houten terrastegels. Composiet vlonderplanken worden niet gemaakt van hout, maar van houtvezels. Waardoor de ecologische voetprint dus aanzienlijk kleiner wordt. Ook hebben vlondertegels van zowel composiet als hardhout een lange levensduur. Wij raden daarom ook aan om te kiezen voor composiet of een hardhoutsoort als bankirai. Deze twee materialen hebben allebei als eigenschap dat vuil en vocht moeilijk hecht aan het oppervlak, waardoor ze ten eerste makkelijk schoon te maken zijn en ten tweede dat ze langer mooi blijven. Bovendien zijn zowel bankirai  als composiet goed bestand tegen meerdere soorten weersinvloeden.

Wij raden aan om minstens één keer in de twee weken met een harde bezem en eventueel een beetje warm water je vlonder van vlondertegels schoon te vegen. Op deze manier houd je je vlonder netjes en maken vuil, vocht, vlekken en algen veel minder kans om blijvende schade op je vlonder achter te laten.

Je kunt overwegen, met name als je vlondertegels van hout zijn, om je houten vlondertegels te behandelen met speciale olie. Hierdoor wordt het hout nóg sterker en gaat het nog langer mee.

Prijs

De prijs van vlondertegels is heel gevarieerd en afhankelijk van het materiaal en de afmetingen van de tegels. De goedkoopste 30x30 tegel bij Gadero is bijvoorbeeld €5,30. Terwijl de duurste 90x90 tegel €90,75 kost. Wij raden aan om altijd een paar vlondertegels extra te bestellen. Zo weet je honderd procent zeker dat je genoeg tegels hebt voor je vlonder, ook als er bijvoorbeeld wat mis gaat tijdens het plaatsen.

Veiligheid

Vlondertegels van Gadero zijn behoorlijk veilig. Vooral hardhout en composiet is erg stroef. Je hoeft dus niet bang te zijn voor gladheid. Eventueel kun je ervoor kiezen om anti-slipstips te plakken op je vlonder. Maar dit is niet per se nodig dankzij de stroefheid die de vlondertegels van nature hebben.

Vergelijking

Twijfel je nog over het beste materiaal voor je vlonder of terras? Hieronder hebben we een aantal vergelijkingen op een rijtje gezet.

Vlondertegels zijn zeer vergelijkbaar met vlonderplanken. Ze hebben dezelfde warme, natuurlijke uitstraling die moeiteloos overslaat op je tuin. Vlondertegels zijn doorgaans iets makkelijker te leggen dan planken.

In vergelijking met betonnen of keramische tuintegels, zijn vlondertegels heel comfortabel om op te lopen en dit stralen ze ook uit. Ook zijn er meestal meer verschillende tuinontwerpen te verzinnen bij vlondertegels ten opzichte van betontegels of keramische tegels. Betonnen of keramische tegels zijn wel een stuk duurzamer dan vlondertegels, ze gaan langer mee en vereisen minder onderhoud.