Logo Gadero
service
Blog

10 tips bij vorst in de tuin

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst22-02-2021

Het komt niet vaak voor, maar ook in Nederland en België kan het streng vriezen. Daarom hebben wij bij Gadero 10 tips bij vorst in de tuin!

vorst grond bladeren gras

Met deze tips laten wij zien hoe u uw tuin beschermt tegen de vorst en geven we tips hoe de sneeuw en vorst juist in uw voordeel kan werken! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

#204 10 Tips voor werken tijdens vorst
play video

Tip 1: Planten beschermen tegen vorst

Niet alle planten kunnen goed tegen de strenge vorst. Het is daarom een goed idee om de planten af te dekken met bijvoorbeeld afdekvlies of jute. Let er wel op dat dit bij elke plant anders is. Wanneer het mogelijk is, kunt u uw planten ook binnen in de schuur of blokhut zetten. Zo voorkomt u dat de planten beschadigt raken en blijven deze mooi. 

Bevroren bloemen vorst

Tip 2: Tuin sneeuwvrij maken

Wanneer u uw tuin/oprit sneeuwvrij wilt maken, is het belangrijk te weten hoe u dit doet. Voor betontegels of stoeptegels gebruikt u een metalen schep. Let er op dat u dit voor sierbestrating beter niet kunt gebruiken, omdat dit zal gaan krassen. Hiervoor kunt u beter een kunststoffen sneeuwschuiver gebruiken, voor een langer en mooier eindresultaat. Een andere optie is om strooizout te gebruiken. Sierbestrating is goed bestand tegen strooizout, maar let er op dat dit niet te vaak en te veel gebeurd. Strooizout zal namelijk altijd in het grondwater terecht komen, wat slecht is voor planten en de groei van gras in de tuin. Ons advies is daarom meer: eerst schuiven en daarna schoonvegen! 

Tip 3: Gladde tegels bij vorst

Bij een hoge luchtvochtigheid zullen tuintegels met een lage tot geen vochtopname (waaronder keramische tuintegels) sneller glad worden. Omdat ze geen vocht opnemen vriest het oppervlakkige vochtlaagje aan op de tegel. Wees daarom voorzichtig en strooi zout over de tegels. De keramische tuintegels zijn hier namelijk goed tegen bestand dus dit kan geen kwaad. 

Tip 4: Klussen tijdens de vorst

Veel klussen kunnen niet doorgaan wanneer het te hard vriest. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van snelcement. Hiervoor is een buitentemperatuur nodig van 5 graden, anders werkt het niet. Dit betekent dat het vastzetten rondom betonpoeren en schuttingpalen dient te worden uitgesteld. 

Tip 5: Het bewerken van grond

Wat wel kan doorgaan bij strenge vorst, is het maken van gaten in de grond. Vaak is de bovenste paar centimeter van de grond bevroren, de grond daaronder is daarentegen wel goed bewerkbaar met een grondboor of een schep. Een belangrijk onderdeel hierin is de stootijzer. Hiermee verwijder je eenvoudig de bovenste laag vorst en kun je dit daarna uitsteken met een schep. Hierdoor blijft het mogelijk om een schutting of vlonder te bouwen!

Tip 6: Werken op het ijs

Met een stootijzer kunt u ook goed werken op het ijs. Hiermee is het namelijk mogelijk een steiger te bouwen op het ijs, omdat u nu overal bij kan. Dit heeft u ook kunnen zien in aflevering 93 van Gadero TV!

#93 Werken Op IJs: steigerpaal vervangen
play video

Tip 7: Het aftappen van de buitenkraan

Heeft u een buitenkraan aan uw gevel? Tap deze dan af om te voorkomen dat de leidingen en de kraan kapot vriezen. Koud of bevroren water heeft namelijk de neiging om uit te zetten, met als gevolg dat de leidingen en kraan kapot kunnen gaan. U kunt een regenton laten leeglopen of voordat de vorst begint een voetbal in de regenton plaatsen. Hierdoor zal er spanning op vallen wanneer het water gaat uitzetten. 

Tip 8: De vijver ijsvrij maken

Mocht u een vijver in de tuin hebben, zorg er dan voor dat de fonteinpomp van de vijver van te voren wordt verwijderd. Deze zal namelijk kapot gaan wanneer de vijver dichtvriest. Zorg daarom voor een goede zuurstof pomp of een ijsvrijhouder voor de zuurstofpomp om te voorkomen dat er ijs op de vijver komt. Een ijsvrije vijver bevordert namelijk ook de gezondheid van de vissen en de beplanting. 

Tip 9: De dakgoten ontdooien

Ook de dakgoten van uw (tuin)huis of blokhut kunnen dichtvriezen. Deze zullen naderhand vanzelf weer ontdooien, maar wanneer sneeuw gaat smelten zal het water altijd een uitweg vinden. Wanneer dit niet mogelijk is via de normale weg, zal het in de meeste gevallen bij de woning naar binnen lopen waardoor er kans is op waterschade. Een tip is daarom om dakgoten te ontdooien met warm water. Dit kan met een gieter of met een tuinslang, maar let er bij de tuinslang op dat het water niet te heet moet zijn. Anders zal de tuinslang gaan opzwellen en dat is niet de bedoeling.

Tip 10: Veeg de picknicktafel of de vlonder

Wanneer er sneeuw ligt op uw picknicktafel of vlonder, is dit een goed moment om goed en intensief te vegen. Vers sneeuw werkt als een soort spons, waardoor het (wanneer het nog een beetje nat is) vuil en vergrijzing weghaalt. Hierdoor krijg u bijna een nieuw product!

sneeuw op picnicktafel

Maar bovenal; geniet van de sneeuw en het ijs, doe voorzichtig en denk om de vogeltjes! 

Wilt u meer weten over onze tips tegen vorst in de tuin? Bekijk dan onze YouTube video met 10 tips voor werken tijdens vorst! Of bent u benieuwd naar hoe u, uw tuin winterklaar maakt? Lees dan onze blog over hoe u precies uw tuin winterklaar maakt.