23 sep Vlonders

3 tips om uw vlonder schoon te maken

Bent u opzoek naar een goede manier om uw houten terras goed schoon te houden in de herfst? Door regen kan het zijn dat uw houten vlonder glad is geworden als gevolg van vuil en algen op uw terras. Maar gelukkig kunt u dit zelf oplossen.

Wilt u graag weten hoe u uw houten vlonder goed schoon kan houden? Is uw vlonder glad geworden door het herfstige weer en het alg en vuil op uw houten terras? In deze blog vind u 3 tips om uw hardhout, naaldhout en composiet vlonder schoon te maken. 

Vlonder Glad Geschaafd

1. Harde bezem en water

De eerste tip is goedkoop en simpel, maar toch doeltreffend. Met een harde bezem en water is het eenvoudig om uw houten planken te boenen. Het beste moment om dit te doen is na een regen- of hagelbui. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, hiermee spuit u namelijk de nerven van hout open en dat zorgt in de toekomst juist voor meer alg en vuil hechting aan uw terrasplanken. Gebruik naast een harde bezem voor een terras van 12m2 zeker 5 emmers water. 

2. Regelmatig schoonmaken

In de herfst, winter en in het voorjaar is het van belang om maandelijks uw vlonder schoon te maken. Zo wordt de groei van algen voorkomen. Afhankelijk van de ligging van uw terras bepaald u hoe vaak u uw terras zou moeten schoonmaken. Heeft u een houten terras op het zuiden? Hier is meer zon, wat zorgt voor minder snel gladde planken, dus hoeft u dit minder vaak schoon te maken. Wanneer u een terras heeft met groeven is het belangrijk om stevig tussen de naden te vegen, met veel water en met de groeven mee. Doe dit tot uw vlonder niet meer glad is wanneer u over de planken loopt.

Vlonder Ipé 19x90 mm

3. Glad of groeven?

Deze tip is meer een tip voor vooraf. Er zit namelijk verschil tussen een glad geschaafde plank zonder groeven en een plank met groeven. Een glad geschaafde plank zonder groeven wordt namelijk minder glad dan een plank met groeven. Vlak geschaafde terrasplanken zijn namelijk makkelijker te reinigen. Hier spoelt vuil vanzelf makkelijker van af. Kies bijvoorbeeld voor echt Bankirai of Ipé hardhout, deze nemen ook nog eens minder vocht en vuil op dan goedkoop hardhout zoals Keruing

Uw terras op 1 à 2% afschot leggen helpt vaak ook om het vuil sneller weg te laten spoelen. Dit is echter minimaal en niet altijd mogelijk. Wanneer u kiest voor kunststof composiet terrasplanken werkt de dakdelen op afschot leggen wel beter. Deze composiet terrasplanken zijn van zichzelf gladder en daardoor beter te reinigen dan hout. Pas bij composiet (WPC) wel op met B-merken uit China, deze zijn vaak niet bestand tegen hoge temperaturen en vorst. Kies liever voor een A-merk zoals Easydeck, Elephant, Tuindeco, Megawood of Terrafina.

Terrasplank balkon met Ipé

Speciale stroeve planken

Voor ouderen die een houten terras gevaarlijk vinden, zijn er speciale, stroeve Resysta vlonderplanken. Deze zijn gemaakt van een restproduct genaamd zilvervlies hulzen met hoogste klasse C, als we kijken naar anti-slip. Deze terrasdelen nemen niets op, waardoor ze ook populair zijn op eilanden of aan zee. Deze terrasplanken hebben een garantie van 15 jaar en er wordt geen boom voor gekapt. Ze bestaan volledig uit natuurlijke materialen en u kunt ze zelfs met een naadloze clip leggen. 

Inspiratie opdoen? Bekijk onderstaand Pinterest bord! Of bekijk ons assortiment vlonderplanken!