Logo Gadero
service
Blog

4 dont's voor het onderhouden van uw vlonder

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst12-07-2019

Je houten vlonder ligt inmiddels een tijdje in je tuin en je begint je af te vragen wat je nu aan onderhoud moet doen? Tijdens je zoektocht op het internet kom je een aantal goedbedoelde adviezen tegen, maar ook veel tegenstrijdige antwoorden. Ook als je met je buren praat kun je verschillende reacties over het onderhouden van je vlonderterras verwachten. Zo zweert de één bij een hogedrukreiniger en schoonmaakazijn, terwijl de ander dit juist afraadt. Je blijft dus met meer vragen dan antwoorden achter.

bezem vlonder onderhouden

Om je te helpen hebben we hieronder 4 onderhoudsadviezen op een rij gezet die wij afraden. Ook geven we natuurlijk tips over wat je dan wel kunt doen om een sfeervol terras, mooi en stroef te houden. Dus wel of niet een hogedrukreiniger gebruiken? Je leest het hieronder. 

1. Hogedrukreiniger

Het is een veelgehoorde tip: reinig uw houten terras snel en effectief met een hogedrukreiniger. Toch is het niet iets wat wij aanraden. Met een hogedrukreiniger beschadigt je al snel de houtnerf van je vlonderplanken. Hierdoor is het hout juist kwetsbaarder voor algen en groene aanslag, waardoor je na verloop van tijd steeds vaker, steeds meer tijd kwijt bent aan het reinigen van je vlonderplanken. Bovendien ontstaan er met de hogedrukspuit splinters in het hout, wat niet fijn is als je graag met blote voeten over je terras loopt. 

Het is beter om regelmatig je vlonderplanken schoon te vegen met een bezem. Door je vlonder schoon te houden voorkom je dat er veel groene aanslag of alg op groeit. Ook je hardhouten vlonderplanken behandelen met hardhoutolie of je naaldhout vlonderplanken behandelen met beits kan hierbij helpen. Dit zorgt voor een beschermend laagje om het hout en maakt het veel eenvoudiger om je planken schoon te maken en onderhoudsvriendelijk te maken.

2. Schoonmaakmiddel

Schoonmaakazijn, biotex of speciale schoonmaak producten voor houten vlonders worden vaak aangeraden om je vlonder schoon te houden. Hoewel deze producten zeker zullen helpen raden wij dit niet aan. Ten eerste is hout een natuurlijk product, wat door veel van deze schoonmaakmiddelen aangetast kan worden. Bovendien zijn veel schoonmaakmiddelen niet goed voor het milieu en beschadigen ze de planten in je tuin. Zeker als je vlonder in de buurt van een border of gazon ligt is het af te raden om te sterke schoonmaakmiddelen te gebruiken. 

Gebruik bij voorkeur een harde bezem en een emmer warm water al voldoende om je vlonder schoon te krijgen. Het is vooral belangrijk dat je dit regelmatig doet, dus om de zoveel weken. Dit klinkt als veel werk, maar dat valt reuze mee. Een paar minuten vegen en je bent alweer klaar. Bovendien zorgt dit ervoor dat algen geen vat op je houten vlonder krijgen.

vlonder vegen onderhoud

3. Zout

Ook zout komt vaak voorbij als goedkope tip om de vlonder in je tuin weer schoon te krijgen. Bovendien is strooizout een veelgebruikt middel om de ondergrond stroef te houden tijdens als het vriest. Hoewel dit een heel natuurlijk middel is, is zout niet altijd goed voor een houten terras. Zout kan je vlonderplanken aantasten doordat het vocht uit het hout haalt. Bovendien kunnen er zoutvlekken in je houten vlonder ontstaan, zeker als u het zout er niet snel genoeg vanaf spoelt nadat het is gaan dooien. Al met al heb je veel kans dat je terras er niet mooier van wordt als je ervoor kiest om zout te gebruiken op je oppervlak.

Om te voorkomen dat je zout moet gebruiken in de winter is het belangrijk om je terras goed winterklaar te maken. Zorg ervoor dat je terras schoon is en behandel deze 2x per jaar met hardhoutolie of beits. Veeg de sneeuw er bovendien gelijk vanaf. Zo voorkom je in veel gevallen dat je vlonder glad wordt wanneer het sneeuwt of vriest.

vlonder sneeuw zout strooien

4. Hout afdekken

Hout kan best tegen wat vocht, als de planken maar weer goed droog kunnen waaien. Ventilatie is dus belangrijk als je wilt dat uw vlonder lang meegaat. Daarom raden wij je aan om je vlonder, zeker in de herfst, regelmatig goed schoon te vegen. Door gevallen bladeren van je vlonder te verwijderen zorg je ervoor dat algen minder snel groeien en blijft je vlonder stroever. Bovendien kunnen de planken zo beter drogen, waardoor je houten terras een langere levensduur heeft. Het helpt ook om bloempotten en andere zaken die je op uw terras heeft staan, zoals tuinmeubelen, in de winter ergens anders neer te zetten in je tuin. Zo voorkom je vochtophoping en dus beschadigingen aan je planken. 

In deze blog hebben wij je al een aantal tips gegeven voor de onderhoud van je terras.