Logo Gadero
service
Blog

Hoe kan ik mijn zwembad kindvriendelijk maken?

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst05-07-2022

Een zwembad in uw eigen tuin. Hoe fijn is dat! Niet alleen voor uzelf, maar ook voor u kinderen of kleinkinderen. Zwemmen in het koele water of ravotten met de kleintjes. Een zwembad biedt vele mogelijkheden, maar we snappen ook dat we met een zwembad met kleine kinderen in de buurt voorzichtig moeten zijn. Een ongeluk zit immers in een kleine hoekje. Uit de statistieken blijkt dat vooral kleuters jonger dan 4 jaar het meeste slachtoffers zijn bij verdrinking bij een zwembad van het gezin. In een vertrouwde omgeving zien kinderen zelf het gevaar niet. U moet daarom zelf voorzorgen nemen voor de veiligheid van uw kind in uw zwembad.

Om u als ouders te helpen bij het kindvriendelijk maken van uw zwembad, hebben wij alle tips voor u op een rijtje gezet.

Houten zwembad rechthoek maat 2 karibu

Neem een bovengronds zwembad

Het model zwembad waarvoor u kiest kan al invloed hebben op de veiligheid. Bij Gadero hebben we een uitgebreid assortiment houten zwembanden. Onze houten zwembaden staan boven de grond en zijn ongeveer 125 cm hoog. Zo'n zwembad dient ervoor dat het water buiten bereik van kruipende peuters. U kunt de zwembadladder vergrendelen, zodat uw kind niet kan klimmen en in het water valt.

Plaats een afdekzeil

Wat ook een belangrijke eis is om te voorkomen dat kinderen verdrinken, is een afdekzeil. Deze beschermt niet alleen tegen vuil, maar ook bied het bescherming. Als kleine kinderen op het zeil stappen, vallen ze niet in het water, maar zakken ze langzaam naar beneden met het zeil mee.

Sfeerfoto karibu rechthoek zwembad

Zet een omheining om uw zwembad

Een andere oplossing om te voorkomen dat kleine kinderen ongezien het zwembad in gaan. Is door een omheining te plaatsen om het zwembad zelf. Een veiligheidshek kunt u maken van losse palen en planken of een kant en klaar hekwerk. Een vaste omheining biedt de meeste veiligheid en stabiliteit. Dit kunt u ook gebruiken wanneer u een vijver in de tuin heeft.

Gebruik een zwembadalarm om uw zwembad kindveilig te maken

Een andere manier om een zwembad kindveilig te maken is het installeren van een zwembadalarm, ook wel plonsalarm genoemd. Dit is een eenvoudig hulpmiddel die u aan de rand van het zwembad installeert. Het wateroppervlak bij een ongebruikte zwembaden is glad en kalm. Als een kind, of dier per ongeluk in het zwembad valt, zullen er golven op het wateroppervlak ontstaan die het zwembadalarm activeren.

Een andere mogelijkheid is een infraroodstraling tussen paaltjes die naar het zwembad leiden. Het alarm weerklinkt als de straling infraroodstraling doorbroken wordt. Door het alarm kunt u uw kind tijdig in de gaten houden. Dit alarm kunt u ook gebruiken voor een vijver.

Tip: Een zwembadalarm is geen vervanging op menselijke controle. Dit is een waardevol hulpmiddel om uw zwembad kindveilig te maken tijdens korte pauzes wanneer het zwembad niet wordt gebruikt.

houten zwembad x1 karibu blauwe folie 400x400cm sfeer

Zwembadoverkapping

Een alternatief voor het plaatsen van een hekwerk of het gebruiken van een zwembadalarm is een overkapping voor uw zwembad. Deze kunt u afsluiten wanneer er geen gebruikt wordt gemaakt van het zwembad. Naast dat een afsluitbare overkapping verdrinking voorkomt, biedt het ook andere voordelen, zoals warmer water, verdampt minder snel en geen last van wind.

Neem de verleiding weg

Laat geen speelgoed in de buurt van het zwembad wanneer het niet gebruikt wordt. Zo voorkomt u dat het speelgoed uw kinderen naar het zwembad leiden.

Leer je kinderen op tijd zwemmen

Leer uw kinderen al zwemmen op jonge leeftijd. Leren zwemmen kan in de meeste gevallen vanaf de leeftijd 4 à 5 jaar. Mocht uw kind al lessen 'leren zwemmen' gevolgd hebben, ga er niet vanuit dat kinderen niet kunnen verdrinken. Menselijke controle blijft. Zwembandjes zijn onvoldoende om verdrinking te voorkomen. Houd kinderen tijdens het zwemmen goed in de gaten.

Tip: Kinderen koelen sneller af dan volwassenen wanneer de zwembadtemperatuur laag is. Houd de zwembadtemperatuur daarom rond 29 °C en installeer zo nodig een zwembadverwarming.

houten zwembad model 1a karibu 400x400cm sfeer

Let op de waterkwaliteit

Een goede waterkwaliteit maakt het zwembad ook veilig voor kinderen. Meet regelmatig de pH-waarde van het water. Het moet tussen 7.0 en 7.4 liggen. Te hoge of te lage waarden belasten de huid en zorgen ervoor dat chemicaliën zoals chloor minder doeltreffend werken.

Chloor vermindert de groei van bacteriën en algen in het zwembad. Een waarde tussen 0,3 en 0,4 is ideaal.

Vergeet niet om niet alleen het zwembad kindveilig te maken, maar ook om waterverzorgingschemicaliën buiten het bereik van kinderen te houden.

Met volwassenen afspraken maken

Wanneer u bijvoorbeeld met een groep vrienden (volwassenen) bent, kunt u onderling afspreken wie op de kleintjes let. Ga er niet vanuit dat iemand de taak automatisch op zichzelf neemt als u even weg bent.

Geef deze taak niet niet aan ouderen kinderen die op hun broertje of zusje moeten letten.

Naast dat u zelf veiligheidsmaatregelen treft, kunt u ook regels met kinderen afspreken. Voorbeelden van deze regels kunnen voor niet-zwemmers dat het water slechts tot aan de buik mag reiken. Spreek met uw kinderen af dat ze hulp roepen voor de lol.

Neem als ouders de tijd om de nodige veiligheidsvoorzieningen aan uw kindvriendelijke houten zwembad. Dan kunt u als gezin genieten van de zomer.