Logo Gadero
service
Blog

Hoe werkt een kweekkas?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst01-03-2021

Bent u aan het nadenken over een kweekkwas in uw tuin? Bij Gadero kunt u een tuinkas kopen waarin u uw eigen groenten en bepaalde gewassen kunt verbouwen. In dit blog leggen we uit hoe een kas werkt en of het iets voor u is!

Een tuinkas of kweekkas is een constructie met aluminium profielen of een houten frame. Dit frame wordt afgedicht met glas of polycarbonaat. Er zitten voor- en nadelen aan de verschillende soorten afdichtingen. In het blog “welk glas in uw tuinkas” leggen we uit hoe u de beste keuze maakt voor uw tuinkas.

houten tuinkas royal well red cedar new classic 66

Een warme kas of koude kas kopen?

In de kweekkas loopt de temperatuur snel op. In combinatie met een goede beluchting zorgt dit voor een gunstig klimaat waar zelfs tropische planten in kunnen groeien. Doorgaans is een kas niet geïsoleerd en wanneer de kas niet verwarmd wordt in de winter is deze niet geschikt om tropische planten in te laten overwinteren.

Een kas die niet verwarmd wordt heet een koude kas. Deze koude tuinkas biedt bescherming tegen regen en wind. Hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen en kunt u het hele jaar door bepaalde gewassen in uw kas zaaien.

groente kweken in tuinkas

Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter. Een warme kas hoeft niet perse een tropische temperatuur te hebben, maar moet wel hoger zijn dan de gemiddelde temperatuur. Om de kas ‘s nachts te verwarmen wordt er gebruik gemaakt van een kacheltje op petroleum of elektra. Overdag wordt er gebruik gemaakt van het zonlicht, op winterdagen met zonlicht stijgt de temperatuur in de kas al gauw tot 10 tot 15 graden. Een prima klimaat om groente te kweken of planten te laten overwinteren. 

De keuze voor een warme of koude kweekkas is volledig afhankelijk van uw plannen. Een warme kas kost energie om warm te houden en moet goed geïsoleerd zijn. Een koude kas is alsnog erg geschikt om ook 's winters groente te kweken en een aantal planten te laten overwinteren. 

Beluchting in de kas

Belangrijk voor uw gewassen is dat de tuinkas goed belucht wordt. Dit zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in de kas en voorkomt dat de temperatuur erg veel schommelt. Automatisch beluchten kan met raamopeners, deze cilinders bevestigt u aan het dak of louvreraam. De cilinder zet uit bij warmte en sluit zich wanneer de temperatuur daalt.

Naast de beluchting is het ook belangrijk om uw kas schoon te houden. Er kan snel vuil en zand tegen de ramen aanwaaien. Wanneer u ervoor zorgt dat de kas schoon blijft, kan de volle zon goed door de ramen heenkomen.

Zoals we eerder al genoemd hebben is een tuinkas niet standaard geschikt om planten te laten overwinteren, wel zijn er verschillende groenten geschikt om in de winter te zaaien. Alhoewel het kan vriezen in de tuinkas is de temperatuur vaak 2 tot 3 graden hoger dan in de volle buitenlucht.

We raden het aan om de kas op een zonnige plek te plaatsen, want veel planten hebben licht nodig. De temperatuur loopt in de winter op zonnige dagen sneller op. Zo creëert u een prima klimaat voor groenten zoals tomaten, veldsla, winterspinazie en rode biet. Daarnaast zijn er ook verschillende kruiden die u in de winter in de kweekkas kan laten groeien. Vergeet niet om de gewassen voldoende water te geven.

kweekkas Royal Well Zaaibakjes 12 stuks Seed tray

Wat kweken in de tuinkas?

Een tuinkas is ideaal voor warmte minnende groenten en fruit zoals tomaten, komkommers en aubergines. Ook fruitbomen zoals perziken of een citrusplant doen het erg goed in de kas.

Gebruikt u de kas om het moestuin seizoen te verlengen? Zaai dan groenten voor in kweekbakken en plant ze later in de volle grond in eigen tuin buiten.  Wanneer u de ruimte heeft is een kweekkas met voldoende ruimte voor een kweektafel en ruimte voor veel planten ideaal.

Waar gaat u de tuinkas voor gebruiken? 

Daar waren we al een beetje uit, toch? Voor het kweken van planten? Maar als u de ruimte heeft en in de winter ook wilt genieten van de zonnestralen, dan is een tuinkas ideaal als relaxruimte. Zorg voor een kas die groot genoeg is, dan plaatst u een bistrosetje en het relaxen kan beginnen. Helemaal met een muurkas model verlengt u eenvoudig uw woning met een tuinkas of serre. De ideale uitkomst om ook met koud weer te genieten van de zonnestralen.

Muurkas houten tuinkas royal well

Welk tuinkas kopen?

Bij het kopen van een tuinkas heeft u verschillende opties. Gaat u voor hout, aluminium of plastic kassen? Wat voor kleur tuinkas wilt u, kiest u een glazen kas of een kas met polycarbonaat? In veel gevallen is het voordeliger direct de kasaccessoires mee te bestellen. 

Bij Gadero verkopen we tuinkassen in allerlei soorten en maten. Van grotere tuinkassen, tot een kleine kas voor de beginners. Bekijk ons tuinkassen assortiment en vind ook de bijpassende producten bij Gadero!

tuinkas royal well blockley 128 380x256x253 cm zwart

Verdiep u in de verschillende modellen en de mogelijkheden die erbij te bestellen zijn. En neem contact op met onze adviseurs wanneer u hulp nodig heeft bij het uitzoeken van uw ideale tuinkas.