Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat is het verschil tussen een 19 en 21 planks tuinscherm?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst29-05-2019

U gaat een nieuwe schutting plaatsen en heeft uw oog laten vallen op een tuinscherm. U vindt privacy in de tuin belangrijk en wilt liever niet dat voorbijgangers door het tuinscherm heen kunnen kijken. Zo komt u er tijdens uw zoektocht achter dat het aantal lamellen, dus het aantal planken, van een tuinscherm daarbij van belang is.

hardhouten tuinschermen 2 brede horizontale liggers

Een tuinscherm met 15 of 17 lamellen biedt u niet de dichtheid die u wenst. Daarom zien we dan schuttingen met 19 of 21 planken populair zijn. Wat is nu het verschil tussen die twee? Dat leggen we hieronder uit.

Kant-en-klare tuinschermen

Schutting palen

In ons assortiment vindt u veel verschillende soorten tuinschermen. Over het algemeen geldt: hoe meer planken, hoe minder doorkijk. Een standaard is tuinscherm is altijd 180 cm breed. Het aantal lamellen staat voor het aantal planken verdeeld over die 180 cm. Bij een tuinscherm van 15 of 17 planken kunt u dus enige tot vrij veel doorkijk verwachten, omdat er minder planken in het tuinscherm zitten. Een tuinscherm van 17 lamellen is nog steeds een prima optie, als u het niet erg vindt dat u minimale doorkijk heeft. Deze tuinschermen zijn dan ook iets goedkoper dan schuttingen met meer planken. Als u privacy echter belangrijk vindt is dit niet genoeg. Dan kiest u voor een tuinscherm met 19 of 21 planken.

Tuinscherm met 19 planken

tuinscherm 19 lamellen

Het tuinscherm met 19 planken is het meest gangbaar in de categorie klant-en-klare tuinschermen. Dit tuinscherm bestaat uit 19 lamellen en 2 tussenliggers. Het wordt dan soms ook wel een schutting met 21 planken genoemd, dan worden de tussenliggers meegeteld. Een tuinscherm met 19 planken combineert eigenlijk de beste eigenschappen van een 17- en 21-planks schutting. U kunt er bijna niet doorheen kijken, dus het biedt meer privacy dan een tuinscherm met minder planken. Maar het is niet zo zwaar als een tuinscherm met meer planken. Bovendien hebben deze tuinschermen een goede prijs/kwaliteit verhouding. 

Tuinscherm met 21 planken

tuinscherm 21 lamellen

Een helemaal dicht tuinscherm heeft 21 planken. Het maakt niet uit hoe dicht u bij dit tuinscherm staat, u kunt er niet doorheen kijken. Wij noemen het dan ook wel een privacy scherm. Dit tuinscherm bestaat uit 21 planken en 2 horizontale liggers om het geheel bij elkaar te houden. Tussen de planken zit maar zo’n 25 mm tussenruimte. Hierdoor kunnen voorbijgangers er niet doorheen kijken en dit zorgt voor een heel robuust tuinscherm. Het nadeel van deze schermen is wel dat ze vrij zwaar zijn. Hier dient u wel rekening mee te houden bij uw keuze voor schuttingpalen en schroeven

Het verschil tussen een 19- en 21-planks schutting?

Het grote verschil tussen een tuinscherm van 19 of 21 planken is dus vooral de doorkijk, het gewicht en de prijs. Een tuinscherm met 19 planken heeft minder lamellen en dus meer doorkijk, maar is minder zwaar en ook iets goedkoper. Een tuinscherm met 21 planken biedt u absolute privacy, maar weegt meer en is ook iets duurder. Als u het belangrijk vindt dat er echt niemand in uw tuin kan kijken, bijvoorbeeld als u aan een hele drukke straat woont, raden wij een tuinscherm met 21 planken aan. Loopt er af en toe iemand door de brandgang achter uw tuin, dan is een tuinscherm met 19 planken ook voldoende. 

Bij Gadero vindt u deze tuinschermen in verschillende houtsoorten, van bijvoorbeeld Lariks Douglas, hardhout of geïmpregneerd hout. In de onderstaande video vertelt Henk Jan nog meer over de verschillen tussen de tuinschermen en krijgt u tips voor het plaatsen van uw schutting.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste sleufpaal en afwerking voor uw beton schutting? Lees dan ons uitgebreide blog over het kiezen van een betonpaal en sleufpaal voor uw schutting.