Logo Gadero
service
Blog

Wat te doen met uw tuin in het voorjaar?

Gadero logo
Geschreven doorMaaike
Geplaatst14-03-2022

Het voorjaar is de tijd van bomen die in bloei staan en planten die langzaam ontwaken uit hun winterslaap. En dat betekent dat klus liefhebbers in Nederland weer aan de slag kunnen gaan in hun tuin. Maar wat staat er bij u op de planning: een overkapping of blokhut plaatsen? Tuinonderdelen vervangen? Of het over een hele andere boeg gooien en aan de slag gaan met planten?

In deze blog delen wij onze ideeën en inspiratie voor als u zich afvraagt: wat te doen met mijn tuin in het voorjaar?

kweekkas Tuinkas Royal Well Popular

Tuinhuis of blokhut plaatsen

Bent u van plan om uw tuin uit te breiden met een blokhut of tuinhuisje? Dan is het voorjaar de perfecte tijd om hiermee van start te gaan. Wanneer u in het voorjaar begint, dan weet u zeker dat u geen last krijgt van plantengroei onder het nieuwe huisje. Begint u pas later met het opbouwen, dan kan het voorkomen dat u eerst de plantengroei dient te verwijderen voordat u verder kunt gaan.

Overkapping

Tuinonderdelen vervangen

Zijn er tuinonderdelen toe aan vervanging? Dan is het voorjaar de beste tijd om bijvoorbeeld uw schutting of vlonder te vervangen. Zo bent u er zeker van dat u in de zomer zorgeloos van uw vlonder kunt genieten.

Een voorbeeld van een populaire vlonder in Nederland en België is een Padouk hardhouten terrasplank. Padouk vergrijst op een mooie manier en behandeling van het hout is niet nodig. Dankzij het clipsysteem kan de vlonder op een onzichtbare manier gemonteerd worden en zijn schroeven niet nodig.

Ook Europees hardhout zoals thermisch gemodificeerd Essen is geschikt voor een vlonder. Het is een alternatief voor tropisch hardhout. Deze hardhoutsoort is donker van kleur, licht van gewicht en erg geschikt voor buitengebruik. Beide vlonder soorten zijn zeer duurzaam en een bewuste keuze.

Tuinkas plaatsen

Hoe leuk zou het zijn om uw eigen groenten en fruit te kweken in een kweekkas? Een kweekkas biedt u de mogelijkheid om uw eigen groenten en planten te verbouwen. Wanneer u begint met het kweken in het voorjaar, bent u er zeker van dat u van het hele kweekseizoen kunt genieten. In de lente kunt u het beste beginnen met het zaaien van sla en kolen in zaadbakjes. Daarnaast raden wij aan om te beginnen met tomatenplanten, uien en sjalotjes. Gebruik hiervoor een ondiepe bak gevuld met aarde. Deze bak dient u goed vochtig te houden. Rond mei/april kunt u eventueel beginnen met het zaaien van planten die veel warmte nodig hebben, denk hierbij aan komkommers, pepers, maïs of zelfs meloenen.

Heeft u weinig ruimte voor een volledige tuinkas achter uw huis? Daarvoor hebben wij de oplossing, namelijk een kleine kweekkas. Hierdoor kunnen ook mensen met een kleinere tuin aan de slag met het kweken van eigen groenten en fruit. Op onze klustipspagina geven we u meer informatie over het plaatsen van een tuinkas. 

Tuinkas Zwart

Pergola laten begroeien met klimplanten

Een pergola is voor iedere tuin een toevoeging. Deze houten constructie is ideaal voor klimplanten. Daarnaast kan het ook dienen als overkapping, omdat het uit te breiden is met een schaduwdoek. Zo kunt u in de zomer handig gebruik maken van de pergola en geld besparen door het als overkapping te gebruiken.

Een pergola kan worden begroeid met klimplanten. Deze planten nemen weinig ruimte in beslag en vrolijken een tuin helemaal op. Zonder klimplanten is een pergola niet helemaal af, want ze vullen de leegte op. Doordat klimplanten in potten gekweekt worden, kunnen ze het hele jaar door worden geplaatst.

Klimplanten hebben niet veel nodig. Als ze wat steun hebben, klimmen de planten vanzelf omhoog en opzij, waar ruimte en licht te vinden is. Verder is het belangrijk dat de planten veel water krijgen zodat ze snel kunnen groeien.

pergola klimplanten

Compostbak

Ook een compostbak is een toevoeging voor uw tuin. Het is goed voor het milieu om uw eigen plantaardige afval te verwerken. Hierdoor geeft het u weer de mogelijkheid om de planten goed te verzorgen. Het is van belang dat er voldoende zuurstof is, zodat de bacteriën de ruimte hebben en de composthoop niet langzaam wegrot.

Plaats een compostbak op een half beschutte plek, bijvoorbeeld onder een boom. Zo schijnt er niet te veel licht in en regent de compostbak ook niet vol. Vochtigheid is belangrijk voor een composthoop, maar bij teveel vocht spoelen de voedingsstoffen eruit en kan er een tekort ontstaan aan lucht.

Variatie is belangrijk bij een composthoop. De hoop heeft een combinatie van vochtig en droog nodig en daarnaast ook van grof en fijn afval. De combinaties geven het afval de mogelijkheid om het proces van composteren te versnellen. Dit proces kan nog versneld worden door niet alles in een keer op de stapel te gooien en om de paar weken de composthoop ondersteboven te keren. In onze Gadero TV #235 laten we zien hoe u zelf een compostbak kan maken.

Terras schoonmaken/vegen

Het voorjaar is de perfecte tijd om uw terras schoon te maken. Het mooie weer komt er weer aan, dus wilt u weer lekker naar buiten en gebruik maken van uw terras. Het terras schoonmaken zorgt ervoor dat de mooie uitstraling behouden blijft en u langer kunt genieten van uw terras.

Een terras krijgt het hele jaar door te maken met allerlei weersomstandigheden. Vooral bij hout is hierdoor de kans op groene aanslag van algen en schimmels aanwezig. De algen maken het hout glad, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. De schimmels ontstaan door een te grote hoeveelheid aan vocht, zoals regen. Hout is een voedingsbron voor schimmels, waardoor het snel groeit. Zowel algen en schimmels zijn te verwijderen met onze beits en olie producten. Zo kunt u gladheid voorkomen en uw vlonder beschermen tegen de invloeden van het weer.

Regelmatig vegen is belangrijk om algvorming en gladheid te voorkomen. Ook de vlonder jaarlijks in de olie zetten helpt om het terras langer mooi te houden. In ons blog over vlonders geven wij u drie tips over hoe u uw terras schoon kunt houden.

In het voorjaar valt er genoeg te doen in uw tuin. Ga aan de slag met onze tips en beleef het tuinseizoen met veel plezier. Het hele jaar genieten in uw eigen tuin, wat wilt u nog meer?