Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe maak ik zelf een houten buitenkeuken?

Joanie
Geschreven doorJoanie

In deze aflevering van Gadero TV heeft Gerben zelf een buitenkeuken gemaakt. Wil jij ook je eigen buitenkeuken maken? Lees dan snel verder!

1
Het frame maken van de buitenkeuken

Voor deze steigerhouten buitenkeuken hebben we gebruik gemaakt van blokhutprofielen en vuren 7x7 cm palen zwart gespoten. Voor het frame heb je het onderstaande nodig:

 • 4x Vuren balk 68x68x900 mm (deze kun je aan de kopse kant inkepen op 32,5 mm diep en 65 mm hoog.

 • 2x Vuren balk 68x68x1500 (deze keep je aan beide kopse kanten en om de 413,30 mm 65 mm hoog en 33 mm diep.

 • 6x Vuren balk 68x68x535 mm

 • 2x Vuren balk 68x68x1800 mm

 • 2x Vuren balk 68x68x835 mm

 • 3x Vuren balk 68x68x413 mm

 • 1x Vuren balk 68x68x1370 mm

Je kunt de gezaagde delen behandelen met zwarte tuinbeits van Beitz.

2
Het frame van de buitenkeuken bekleden

De bodem kun je bekleden met de blokhutprofielen. Zaag de mes van de eerste plank er af, zodat deze plank strak tegen het frame komt te liggen. Maak deze planken vast met 5 x 50 mm vlonderschroeven. Voor de wanden van het frame maken we gebruiken van dakbeschot planken en 3 cm latjes.

3
Het tafelblad van de buitenkeuken plaatsen

Wanneer je de planken op maat hebt gezaagd kun je deze op de gewenste plek leggen. Je kunt aan de onderkant van het tafelblad aftekenen waar de onderliggende balken komen.

4
De achterwand van de buitenkeuken bekleden

Voor de achterwand gebruiken we Rhombusprofiel planken. We willen geen schroeven in het zicht hebben, daarom schroeven we via de achterkant van de paal. Hiervoor gebruiken we een lange schroef.

5
Het houten tafelblad behandelen

Om de buitenkeuken af te werken, kun je alle blanke delen behandelen met een transparante beits van Beitz.

Hoe maak ik zelf een houten buitenkeuken?
play video

Buitenkeuken maken

Een mooie buitenkeuken in eigen tuin wordt steeds populairder. Helemaal voor de echte buitengenieters onder ons. Met een eigen buitenkeuken kun je iedere minuut genieten van je buitenruimte. Het voordeel van het zelf maken van een toffe buitenkeuken is dat je deze helemaal je eigen kan maken. Je kunt je buitenkeuken aanvullen met bijvoorbeeld een buitenkeuken bbq, grote tafel, kastjes, gasbarbecue of koelkast. Er zijn ook verschillende soorten buitenkeukens. In deze blog maken we één buitenkeuken met betonnen u-elementen en één buitenkeuken van hout.

Buitenkeuken van beton elementen

Een buitenkeuken maken van betonnen u-elementen

Het voordeel van zelf een buitenkeuken maken, is dat zelf kunt bepalen of je een grote of kleine buitenkeuken wilt. In deze situatie kiezen we ervoor dat de buitenkeuken de breedte krijgt van twee u-elementen.

 1. Plaats de twee u-elementen met de platte kant naar beneden. Daarop plaats je twee planken. In deze situatie maken we gebruiken van Red Class Wood, maar je kunt hiervoor ook een andere houtsoort voor gebruiken. De planken laat je aan beide kanten van de u-elementen laten oversteken. Hierna kun je de tweede laag u-elementen er op plaatsen.

 2. Maak het aanrecht voor de buitenkeuken. Wanneer je de planken voor het aanrecht op maat hebt gezaagd, kun je deze op de u-elementen leggen.

 3. Teken op de onderkant van het aanrecht bij de zijkanten van de u-elementen af. Op deze plek kun je de onderliggende balken plaatsen. Daarna kun je een plank aan de voorkant van het tafelblad monteren op de onderliggende balken.

 4. Behandel het aanrecht. In deze situatie gebruiken we een Douglas beits. De planken zijn van Red Class Wood, maar deze hebben de kleur van Lariks Douglas. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen vocht en vuil.

Buitenkeuken van beton elementen

Buitenkeuken gemaakt

Heb jij je eigen buitenkeuken gemaakt met de producten van Gadero? Deel het resultaat met ons en doe mee met onze fotowedstrijd. Je maakt kans op shoptegoed van Gadero.

Op zoek naar buitenkeuken inspiratie? Ontdek dan ons Pinterest account.