Logo Gadero
service
Gadero TV

#126 Schroeven en ijzerwaren

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst28-06-2019

In aflevering #126 van Gadero TV neemt Ronny u mee in de wondere wereld van ijzerwaren. Vlonderschroeven, klusschroeven, l-beslag, slotbouten, houtdraadbouten maar ook verzinkt, RVS 410, RVS A2. Allemaal termen die u tegen kunt komen tijdens het klussen. Na het zien van deze video wordt het u allemaal duidelijk en weet u precies welke schroef u voor welke klus moet gebruiken.

Waar zijn schroeven van gemaakt

Er zijn verschillende materialen voor schroeven en ijzerwaren. Hieronder leggen we per materiaal uit wat de goede en slechte eigenschappen zijn. Bij Gadero noemen we bij elk product welke schroef of ijzerwaren u het beste kunt gebruiken. Kijk daarvoor ook bij de bijbehorende producten.

RVS 410; Bevat een klein percentage nikkel, dit zorgt ervoor dat uw ijzerwaren magnetisch zijn. RVS 410 is niet geschikt voor looizuur bevattende houtsoorten zoals Garapa, Red Cedar, Kapur en Eiken hout. RVS 410 ijzerwaren zijn sterker dan ander RVS ijzerwaren, koppen van schroeven breken niet snel af. 

RVS A2; Bevat geen nikkel en is dus ook niet magnetisch. Minder sterk dan de RVS 410 ijzerwaren, wel geschikt voor de looizuurhoudende houtsoorten zoals Eiken, Garapa, Kapur en Red Cedar. Voorboren is een must.

Gecoat; Extreem sterk, sterker dan RVS A2 en A4 ijzerwaren. De coating zorgt voor extreme bescherming tegen looizuurhoudende houtsoorten. (zie afbeelding)

Verzinkt; Is sterker dan RVS ijzerwaren. Maar bij buiten gebruik kunnen de ijzerwaren roesten en bij hardhoutsoorten laat dit een zwarte vlek achter. Er wordt onderscheid gemaakt tussen (grijs) verzinkt en geel verzinkt; geel verzinkt roest iets minder snel door de extra beschermlaag.

Tuinschroef Grijs

Wat zijn ijzerwaren?

Onder ijzerwaren vallen schroeven, slotbouten, houtdraadbouten maar ook L-beslag. Eigenlijk alles wat gemaakt is van ijzer of staal. In ons assortiment zitten verschillende soorten ijzerwaren.

Vlonderschroef

Vlonderschroeven zijn 5 mm dik, de lengte is afhankelijk van de dikte van uw vlonderplank. Verkrijgbaar in; RVS 410, voordeel van deze vlonderschroeven is dat de kop niet snel afbreekt en dat de schroef magnetisch is op uw bithouder. Gebruik voor looizuurhoudende houtsoorten gecoate schroeven of kies planken die u met blinde montage kunt plaatsen.

Klusschroeven

Onze klus en tuinschroeven zijn 4 mm dik. Uitermate geschikt voor de L-beslag hoekjes. Verkrijgbaar in RVS 410 en verzinkt. 

Onder de tuin en klusschroeven vallen ook de zwarte schroeven. Hierin zien we 2 verschillende soorten; Volledig RVS met zwarte kop en volledig zwarte schroef. Hierbij geldt wel; als de kop van de schroef beschadigd, gaat de schroef oxideren. 

Slotbouten

Slotbouten worden gebruikt voor inkepingen of de onderconstructie van vlonders. Ook slotbouten zijn verkrijgbaar in RVS, verzinkt en zwart. De maat m8 of m10 geeft de dikte aan in milimeters, het getal wat daarachter staat is de lengte van de slotbout.

Houtdraadbouten

Verkrijgbaar in verzinkt, RVS en zwart. Houtdraadbouten dient u met een steeksleutel of dopbitsleutel te monteren. Worden ook wel houtfretten genoemd en worden gebruikt voor zwaardere constructies. 

Tellerkopschroeven

Tellerkopschroeven zijn door de torxkop sneller te verwerken dan houtdraadbouten. Verkrijgbaar in normaal verzinkt en geel verzinkt. Gebruik deze flenskopschroeven voor het bouwen van lariks douglas overkappingen. Ook ideaal voor de montage van bouwhout.

Kozijnpluggen/slagpluggen

Verkrijgbaar in verzinkt. Geschikt voor het bevestigen van balken aan een stenen muur. Boor eerst voor en plaats vervolgens de gehele plug in de muur. U hoeft nu alleen nog maar de schroef te bevestigen.

L-beslag

In verzinkt en RVS 410, gebruik deze kleine hoekjes voor het bevestigen van tuinschermen aan palen. Grote hoekjes kunt u ook gebruiken voor de bouw van pergola's en overkappingen.

Zelftappers

Deze zelftappende schroeven met afsluitring worden gebruikt voor aquapan platen, wil je zien hoe we dit doen? Abonneer je op ons kanaal, je ziet ze binnenkort terug in Gadero TV!

Plaatduimen en hengen

Een lariks douglas poort plaatsen? Ga dan voor zwart beslag en kies zwarte plaatduimen en hengen. Ook in normaal verzinkt verkrijgbaar.

hoekbeslag tuinscherm

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.