Gadero TV

Bekijk al onze handige klusvideo's

Gadero TV

#91 Schutting maken van mes-in-groef rabatdelen

Schutting maken van mes-in-groef rabatdelen

In aflevering #91 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een schutting monteert van mes-in-groef rabatdelen!

Rabatdeel Geïmpregneerd Grenen hout 

Een schutting, blokhut of schuur van rabatdelen vormt een dichte wand. Ook bij weersinvloeden en werking van het hout zal de schutting altijd 100% gesloten blijven. Dit komt doordat het mes (veer) en de groef in elkaar vallen. Dit overhangende rabatdeel is glad geschaafd. De 145 mm brede zogenaamde overhangende mes en groef rabatplanken van 18 mm zijn op professionele wijze Celfix keteldruk geïmpregneerd. Hierdoor gaan ze jarenlang mee en hoeft u ze niet zelf nog een keer te behandelen.

Voordelen schutting monteren met mes-in-groef-rabatdelen

Met een houten schutting van mes-in-groef rabatdelen creëert u een dichte wand tussen u en uw buren of tussen u en de weg. U krijgt een prachtig eindresultaat met een goede afwatering. Daarbij geniet u van maximale privacy dankzij de dichtheid van deze schutting. Bekijk de klustip voor meer informatie over het plaatsen van een houten schutting van rabatdelen.

Wilt u een hoek van 90 graden creëren met dezelfde materialen als in deze video? Bekijk dan aflevering #74 voor een video over hoe u een haakse hoek maakt met potdekselplanken.
Wilt u liever een dichte schutting maken van halfhouts rabatdelen? Bekijk dan aflevering #83 van Gadero TV.

GaderoTip: werk bij het plaatsen van de schutting 10 centimeter vanaf de onderkant. Zodat ook de onderste plank een langere levensduur heeft.

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een mes-in-groef schutting Zweeds rabat:

Handleiding

Benodigdheden:

Schutting hoekjes voor aanhouden tussenruimte
Lange waterpas
Zaagmachine
Afstandhouder
Boor
Cirkelzaag (als een plank aan het einde te breed is)
Schuine schoor
Rolmaat
Rubberen hamer

Voorbereidingstijd:

05.00

Bouwtijd:

00.30

Geschatte kosten:

1500 - 3000

Stap 1: "Informatie vooraf"

De Rabatdelen Geïmpregneerd Grenen 1.8 x 14.5 cm zijn niet alleen populair voor het maken van schuttingen, maar ook wordt het vaak gebruikt voor het bouwen van schuurtjes en overkappingen. We werken in deze video met Azobe Hardhout palen met een afmeting van 7 x 7 cm, fijnbezaagd.

Stap 2: "Voorbereiding van het plaatsen van de planken"

We adviseren minimaal 70 centimeter tussenruimte aan te houden met de palen, voornamelijk omdat er op een dichte schutting behoorlijk wat wind komt te staan. We raden aan om voldoende palen te plaatsen! 
Om extra stevigheid te garanderen, hebben wij in dit geval een schuine schoor geplaatst. 

Stap 3: "Start met het plaatsen van de planken"

Nadat de palen en eventueel de schroor zijn geplaatst, kunnen de planken gemonteerd worden. Plaats de eerste plank aan de onderkant, 10 centimeter boven de grond. Zo wordt deze plank niet nat of vies van opspattend vuil en gaat deze langer mee. Vanuit daar werken we naar boven.

Stap 4: "Plaats de eerste plank"

Zaag de planken eventueel op maat. Het is erg belangrijk dat de eerste plank goed waterpas is, meet dit met een lange waterpas. Zorg ervoor dat het mes en groef naar beneden gericht zijn. Maak een afstandhouder en gebruik deze om de positie van de schroefgaten vast te stellen. Het mooiste is om de schroef op 1/3e en 2/3e van het dikke gedeelte te monteren. Schroef niet in het mes en de groef, dat gaat kapot.

Het voorboren heeft alleen als functie om de positie van de schroef vast te stellen, want geïmpregneerd hout hoeft niet voorgeboord te worden. In deze video wordt er gebruik gemaakt van een hardhouten paal, dat is wel een reden om goed voor te boren. Monteer de schroeven van de eerste plank.

Stap 5: "Monteer de tweede plank"

Wanneer de eerste plank gemonteerd is, stapel de tweede plank op de eerste plank. Leg de tweede plank erop, zodat het mes en de schroef mooi in elkaar vallen. Houd hier tussenruimte aan. Het is geïmpregneerd hout, dus soms een beetje vochtig. En vochtig hout wil nog wel eens wat krimpen. De planken losjes in elkaar schuiven is bij deze houtsoort voldoende. Controleer bij alle planken of het geheel nog waterpas is. 

Mochten de planken niet eenvoudig in elkaar schuiven, dan kunt u ze iets schuin houden en de rubberen hamer gebruiken. Blijf bij het vastschroeven afstand van de rand houden. Schroef ook bij de tweede plank in het dikste gedeelte van het hout op 1/3e en 2/3e van de breedte vast. 

Stap 6: "Welke schroeven te gebruiken"

Gebruik voor het monteren van de planken de Wovar Tuin Schroeven RVS 410, 4 x 50 mm. Heeft u voorkeur voor kleinere schroefkopjes? Dan kunt u ook verzinkte Rabat Spijkers van 200 gram gebruiken. Let op! Dit is alleen mogelijk in combinatie met geïmpregneerde palen, rabat spijkers kunnen niet voorgeboord worden. 

Stap 7: "Halverwege de schutting"

U ziet wanneer u halverwege bent met de schutting, al een mooi en strak effect. Belangrijk is om de lange waterpas erbij te houden om te kijken of het geheel nog waterpas is. Plaats aan de achterzijde een stukje metaal, in dit geval hebben wij in de video schutting hoekjes RVS 40 x 40 mm gebruikt. Zo weet u zeker dat de schuttingplanken hun werking kwijt kunnen. 

Uitzettouw 50 meter Exclusief Potlood https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/5a6da7f4af5e12212c03c152b4111fc8.jpg
Rabatdeel Geïmpregneerd Grenen hout 1.8 x 14.5 cm glad geschaafd POPULAIR https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/VZ5000-18-145_1.jpg
Paal Azobe Hardhout 7 x 7 cm dikte fijnbezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/azobe_paal_punt-1.png
Paal geïmpregneerd hout 8.8 x 8.8 cm - Glad geschaafd zonder punt https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/vierkante-paal-geimpregneerd-1.png
Wovar Tuin Schroeven RVS 410 - 4 x 50 mm Doos 200 stuks https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/buiten-schroeven-4x50mm-rvs.jpg
Rabat spijkers verzinkt 200 gram Lengte 3 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/wovar-rabatspijkers-30mm-verzinkt-200gr.jpg
Balk Geïmpregneerd hout 4.5 x 7 cm glad geschaafd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/balk-geimpregneerd-hout-45x70mm.jpeg
Hardhout Boortjes in 13 maten - https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/wovar-hardhout-naaldhout-boortje-3-5mm.png

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram pagina!

twitter gadero Volg ons op Twitter voor het laatste nieuws!