#91 Schutting maken van mes-in-groef rabatdelen

Rabatdeel Geïmpregneerd Grenen hout 

In aflevering 91 van Gadero TV laat Henk Jan zien hoe je een dichte schutting maakt van mes-in-groef rabatdelen. Volledig dichte schuttingen blijken de laatste jaren meer populair te worden. Er is gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout, wat de levensduur van de planken verlengd. Ook hoeft u zelf het hout niet meer te behandelen. Dit type hout is uitermate geschikt voor schuttingen en schuren. De planken die gebruikt zijn hebben het zogeheten mes-in-groef kenmerk. Dit houdt in dat aan de ene zijde van de plank een gleuf zit, waar de andere smallere zijde van de volgende plank in geschoven kan worden. Dit heeft als resultaat dat de planken precies in elkaar vallen, en dus een voor een dichte schutting zorgen. 

Het profiel lijkt op de halfhouts profielen uit Gadero TV aflevering #83. Het verschil tussen deze profielen is dat halfhouts profielen over de vorige plank heen schuiven, bij mes-in-groef profielen schuiven de planken volledig in elkaar. 

Mes-in-groef schutting plaatsen

In de video zijn er 7 x 7 cm Azobe hardhout palen gebruikt. Doordat de schutting volledig dicht wordt, hoeft het geen luxe paal te zijn. Ons advies is om maximaal 70 cm tussenruimte aan te houden bij de palen. Dit is omdat de schutting volledig dicht is en hierdoor veel wind kan vangen. In de video zijn de palen extra stevig gemaakt door schuine schoren te plaatsen tegen de palen. 

Nadat de palen in de grond zijn gemonteerd, kan de eerste plank worden geplaatst. Ons advies is om deze ongeveer 10 cm boven de grond te plaatsen, zodat ook deze plank lang mee gaat. Het is bij de eerste plank heel belangrijk dat deze goed waterpas wordt gemonteerd. Hiervoor kunt u een lange waterpas gebruiken. Het groef gedeelte moet altijd naar beneden worden gemonteerd en de smalle zijde naar de bovenkant. 

Een tip van Gadero is om op een dun latje alvast de gaten voor de schroeven voor te boren. Hierdoor weet u zeker dat op iedere plank de schroeven op dezelfde plek komen. Wij plaatsen onze schroeven op een derde en op tweederde van het dikke gedeelte van de plank. Dit is afgemeten op het dunne latje. Zorg er voor dat u bij het vastschroeven niet te dicht bij de rand van de plank schroeft. 

Tip van Gadero: wilt u liever kleine schroevenkopjes? Dan kunt u ook gebruik maken van Rabat spijkers. Het nadeel hierbij is dat u de gaten niet kunt voorboren. 

In principe hoeft u bij geïmpregneerd hout niet voor te boren, maar doordat de planken op hardhouten palen worden gemonteerd is dit wel verstandig om te doen. Doe dit door het dunne latje voor de plank te houden en zo de gaten voor te boren. 

Nadat de eerste plank waterpas is gemonteerd kunt u vervolgens eenvoudig de volgende plank er in schuiven. Doe dit van bovenaf. Hierbij kunt u een klein beetje tussenruimte aanhouden, zodat de planken hun eventuele werking nog kwijt kunnen. Wanneer de planken niet direct makkelijk in elkaar glijden kunt u proberen de planken lichtelijk schuin te houden of eventueel een rubberen hamer gebruiken. 

Tip van Gadero: Heeft u een hoek in uw schutting? Bekijk dan Gadero TV aflevering 74

Wilt u meer weten over het bouwen van een schutting? Bekijk onze klustips over het maken van schuttingen.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

05 uur

Bouwtijd:

30 minuten

Geschatte kosten:

€ 1.500,00 - € 3.000,00

Benodigdheden:

Schutting hoekjes voor aanhouden tussenruimte
Lange waterpas
Zaagmachine
Afstandhouder
Boor
Cirkelzaag (als een plank aan het einde te breed is)
Schuine schoor
Rolmaat
Rubberen hamer

Stap 1: "Informatie vooraf"

De Rabatdelen Geïmpregneerd Grenen 1.8 x 14.5 cm zijn niet alleen populair voor het maken van schuttingen, maar ook wordt het vaak gebruikt voor het bouwen van schuurtjes en overkappingen. We werken in deze video met Azobe Hardhout palen met een afmeting van 7 x 7 cm, fijnbezaagd.

Stap 2: "Voorbereiding van het plaatsen van de planken"

We adviseren minimaal 70 centimeter tussenruimte aan te houden met de palen, voornamelijk omdat er op een dichte schutting behoorlijk wat wind komt te staan. We raden aan om voldoende palen te plaatsen! 
Om extra stevigheid te garanderen, hebben wij in dit geval een schuine schoor geplaatst. 

Stap 3: "Start met het plaatsen van de planken"

Nadat de palen en eventueel de schroor zijn geplaatst, kunnen de planken gemonteerd worden. Plaats de eerste plank aan de onderkant, 10 centimeter boven de grond. Zo wordt deze plank niet nat of vies van opspattend vuil en gaat deze langer mee. Vanuit daar werken we naar boven.

Stap 4: "Plaats de eerste plank"

Zaag de planken eventueel op maat. Het is erg belangrijk dat de eerste plank goed waterpas is, meet dit met een lange waterpas. Zorg ervoor dat het mes en groef naar beneden gericht zijn. Maak een afstandhouder en gebruik deze om de positie van de schroefgaten vast te stellen. Het mooiste is om de schroef op 1/3e en 2/3e van het dikke gedeelte te monteren. Schroef niet in het mes en de groef, dat gaat kapot.

Het voorboren heeft alleen als functie om de positie van de schroef vast te stellen, want geïmpregneerd hout hoeft niet voorgeboord te worden. In deze video wordt er gebruik gemaakt van een hardhouten paal, dat is wel een reden om goed voor te boren. Monteer de schroeven van de eerste plank.

Stap 5: "Monteer de tweede plank"

Wanneer de eerste plank gemonteerd is, stapel de tweede plank op de eerste plank. Leg de tweede plank erop, zodat het mes en de schroef mooi in elkaar vallen. Houd hier tussenruimte aan. Het is geïmpregneerd hout, dus soms een beetje vochtig. En vochtig hout wil nog wel eens wat krimpen. De planken losjes in elkaar schuiven is bij deze houtsoort voldoende. Controleer bij alle planken of het geheel nog waterpas is. 

Mochten de planken niet eenvoudig in elkaar schuiven, dan kunt u ze iets schuin houden en de rubberen hamer gebruiken. Blijf bij het vastschroeven afstand van de rand houden. Schroef ook bij de tweede plank in het dikste gedeelte van het hout op 1/3e en 2/3e van de breedte vast. 

Stap 6: "Welke schroeven te gebruiken"

Gebruik voor het monteren van de planken de Wovar Tuin Schroeven RVS 410, 4 x 50 mm. Heeft u voorkeur voor kleinere schroefkopjes? Dan kunt u ook verzinkte Rabat Spijkers van 200 gram gebruiken. Let op! Dit is alleen mogelijk in combinatie met geïmpregneerde palen, rabat spijkers kunnen niet voorgeboord worden. 

Stap 7: "Halverwege de schutting"

U ziet wanneer u halverwege bent met de schutting, al een mooi en strak effect. Belangrijk is om de lange waterpas erbij te houden om te kijken of het geheel nog waterpas is. Plaats aan de achterzijde een stukje metaal, in dit geval hebben wij in de video schutting hoekjes RVS 40 x 40 mm gebruikt. Zo weet u zeker dat de schuttingplanken hun werking kwijt kunnen. 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram