Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Schutting maken van mes-in-groef rabatdelen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst09-01-2019

In deze Gadero TV laten we zien hoe je een dichte schutting maakt van mes-in-groef rabatdelen. Volledig dichte schuttingen blijken de laatste jaren meer populair te worden. Er is gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout, wat de levensduur van de planken verlengd. Ook hoeft u zelf het hout niet meer te behandelen. Dit type hout is uitermate geschikt voor schuttingen en schuren. De planken die gebruikt zijn hebben het zogeheten mes-in-groef kenmerk. Dit houdt in dat aan de ene zijde van de plank een gleuf zit, waar de andere smallere zijde van de volgende plank in geschoven kan worden. Dit heeft als resultaat dat de planken precies in elkaar vallen, en dus een voor een dichte schutting zorgen. 

Benodigdheden:

  • Schutting hoekjes voor aanhouden tussenruimte

  • Lange waterpas

  • Zaagmachine

  • Afstandhouder

  • Boor

  • Cirkelzaag (als een plank aan het einde te breed is)

  • Schuine schoor

  • Rolmaat

  • Rubberen hamer

Het profiel lijkt op de halfhouts profielen uit Gadero TV aflevering #83. Het verschil tussen deze profielen is dat halfhouts profielen over de vorige plank heen schuiven, bij mes-in-groef profielen schuiven de planken volledig in elkaar. 

Mes-in-groef schutting plaatsen

In de video zijn er 7 x 7 cm Azobe hardhout palen gebruikt. Doordat de schutting volledig dicht wordt, hoeft het geen luxe paal te zijn. Ons advies is om maximaal 70 cm tussenruimte aan te houden bij de palen. Dit is omdat de schutting volledig dicht is en hierdoor veel wind kan vangen. In de video zijn de palen extra stevig gemaakt door schuine schoren te plaatsen tegen de palen. 

Nadat de palen in de grond zijn gemonteerd, kan de eerste plank worden geplaatst. Ons advies is om deze ongeveer 10 cm boven de grond te plaatsen, zodat ook deze plank lang mee gaat. Het is bij de eerste plank heel belangrijk dat deze goed waterpas wordt gemonteerd. Hiervoor kunt u een lange waterpas gebruiken. Het groef gedeelte moet altijd naar beneden worden gemonteerd en de smalle zijde naar de bovenkant. 

Een tip van Gadero is om op een dun latje alvast de gaten voor de schroeven voor te boren. Hierdoor weet u zeker dat op iedere plank de schroeven op dezelfde plek komen. Wij plaatsen onze schroeven op een derde en op tweederde van het dikke gedeelte van de plank. Dit is afgemeten op het dunne latje. Zorg er voor dat u bij het vastschroeven niet te dicht bij de rand van de plank schroeft. 

Tip van Gadero: wilt u liever kleine schroevenkopjes? Dan kunt u ook gebruik maken van Rabat spijkers. Het nadeel hierbij is dat u de gaten niet kunt voorboren. 

rabatdeel grenen 18mm

In principe hoeft u bij geïmpregneerd hout niet voor te boren, maar doordat de planken op hardhouten palen worden gemonteerd is dit wel verstandig om te doen. Doe dit door het dunne latje voor de plank te houden en zo de gaten voor te boren. 

Nadat de eerste plank waterpas is gemonteerd kunt u vervolgens eenvoudig de volgende plank er in schuiven. Doe dit van bovenaf. Hierbij kunt u een klein beetje tussenruimte aanhouden, zodat de planken hun eventuele werking nog kwijt kunnen. Wanneer de planken niet direct makkelijk in elkaar glijden kunt u proberen de planken lichtelijk schuin te houden of eventueel een rubberen hamer gebruiken. 

Tip van Gadero: Heeft u een hoek in uw schutting? Bekijk dan Gadero TV aflevering 74

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!