Logo Gadero
service

Vurenhout

Vurenhout is een veelzijdige naaldhoutsoort. Bij Gadero vindt u vuren plankenvuren balkenvuren palentuinschermen en gevelbekleding. Wij verkopen deze naaldhoutsoorten zowel onbehandeld, geïmpregneerd als thermisch gemodificeerd. Wij leveren vurenhouten planken en palen onder het PEFC keurmerk. Bekijk per product of het geschikt is voor uw gewenste toepassing. Wij raden u bijvoorbeeld niet aan om vurenhout onbehandeld buiten te plaatsen. 

  • Voor veel binnen en buiten toepassingen geschikt

  • Aantrekkelijk geprijsd hout

Binnen het vuren hout hebben wij voor (overdekt) gebruik het zogenaamde onbehandelde, geschaafde en gedroogde SLS hout. Daarnaast hebben wij in vuren geïmpregneerd en thermisch gemodificeerd een heel assortiment hout voor buiten. 

Wist u dat... Ook steigerplanken van vuren hout zijn gemaakt. Kijk onder steigerhout voor meer informatie over dit type hout.

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schutting

  • Trap

  • Gevelbekleding

  • Constructiehout

Herkomst:

Scandinavië en Midden-Europa

Duurzaamheid:

Klasse 4 / geïmpregneerd; klasse 3 / thermisch gemodificeerd; klasse 2

Kleur & Textuur:

Vuren kenmerkt zich door een zeer lichte kleur en de nerf van het hout is matig fijn

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

barcode profiel schutting vuren

Eigenschappen Vurenhout

Vurenhout (Picea abies) heeft een volumieke massa tussen 300 tot 600 kg per m3. Vuren kenmerkt zich door een zeer lichte kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Vurenhout heeft nagenoeg geen kleurverschil tussen kern en spinthout. Vers gezaagd is het hout wit. Daarna zal het lichtgeel tot lichtbruin verkleuren. Gezaagd vuren heeft een duidelijke vlamtekening. 

Vuren is een prima houtsoort om te gebruiken als constructiehout voor binnen en blokhutten voor buiten. Ook binnen het tuinhout zijn geïmpregneerde vuren tuinschermen, planken en palen gangbaar op de Nederlandse markt.

Een belangrijk onderscheid binnen vuren is Scandinavisch vuren en Midden-Europees vurenhout. Scandinavisch vuren groeit langzaam en is daardoor veel duurzamer, Midden-Europees vuren is aantrekkelijk vanwege de prijs. Vuren is lichter van kleur dan grenen hout.

onbehandeld vuren karibu

Duurzaam vuren

Indien het hout is verduurzaamd gaat het nog langer mee. Er zijn verschillende manieren om hout te verduurzamen. Bij onder keteldruk impregneren heeft vuren in eerste aanleg een lichte groene kleur. Deze verdwijnt na circa 6 maanden. Naast groen geïmpregneerd bestaat er ook vurenhout dat bruin geïmpregneerd is. Vuren laat zich mooier impregneren dan grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht tot donkergroen na impregneren.

Voor gevelbekleding bieden wij ook thermisch gemodificeerd vuren aan. Hierbij is deze naaldhoutsoort met stoom verwarmd. Door deze milieuvriendelijke manier van behandelen heeft het hout niet alleen een langere levensduur, het is ook stabieler en lichter in gewicht. 

Zweeds rabat geïmpregneerd vuren

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Vurenhout

Vurenhout is gemakkelijk te bewerken. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. Dit zijn voormalige zijtakken die aan de hoofdstam hebben vastgezeten. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen. Vurenhout is prima te zagen, boren, frezen en schuren. Tevens goed te spijkeren en te schroeven. Ook lijmen is bij vurenhout een prima alternatief.

Vuren tuinhout

Gadero heeft een breed assortiment blank/groen en bruin geïmpregneerd vuren tuinhout. Van onderliggers, palen, tuinplanken tot tuinschermen en schuttingdeuren. Of er ook verschil is tussen Vuren- en Grenen hout? Dat leggen we in onze blog uit.