Logo Gadero
service

Witte kalkuitslag

Ondanks onze keuze voor uitsluitend 1e keuze stenen en tegels komt witte kalkuitbloei nog steeds voor. Met name bij beton, maar ook bij gebakken stenen en keramische tegels kan witte kalkuitslag voorkomen. De kalkuitslag kan ontstaan uit de steen of tegel zelf of doordat de steen of tegel de kalk opzuigt uit het zand of de ondergrond onder uw bestrating.

Wat is witte kalkaanslag?

Wanneer water en cement met elkaar in aanraking komen reageren ze op elkaar en ontstaat er zogenaamd cementsteen. Tijdens dit proces wordt tevens een aanzienlijke hoeveelheid vrije kalk gevormd dat is opgelost in het water dat zich in de poriën van het beton bevindt. Als de kalk in aanraking komt met de buitenlucht dan ontstaat er een reactie waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Als de vrije kalk het betonoppervlak bereikt ontstaat de witte kalkuitslag.

Witte kalkaanslag voorkomen

100% voorkomen van witte kalkuitbloei is onmogelijk. De belangrijkste reden is namelijk dat dit te maken heeft met vocht wat op het oppervlakte van de bestrating blijft staan. Wel heeft u bijvoorbeeld met gecoate tegels minder kans op witte kalkuitbloei, omdat de coatlaag ervoor zorgt dat er minder water in de tegel kan trekken.

Door te kiezen voor keramische tegels of gebakken stenen verminderd u ook de kans last te krijgen van witte kalk aanslag.

Een goed afschot helpt ook mee aan het verminderen van witte kalk in beton. Zoals eerder omschreven is helemaal voorkomen niet mogelijk.

Gevolgen?

Kalkuitslag of kalkuitbloei heeft geen negatieve gevolgen voor de duurzaamheid en sterkte van uw sierbestrating. Daarnaast zal op lange termijn de uitslag vanzelf verdwijnen.