Logo Gadero
service
Blog

Composiet vlonderplanken: massief of holkamer?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst18-10-2019

Composiet vlonderplanken zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: massief en holkamer. Het grootste verschil hierbij is voornamelijk de binnenstructuur van de planken. Massief composiet bestaat uit één geheel, terwijl holkamer (zoals de naam al zegt) hol van binnen is. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen de twee soorten. Massief composiet is duurder dan holkamer composiet, maar ook sterker.

borstelstructuur massief composiet easydeck

Meer weten over de voordelen en verschillen tussen massief en holkamer composiet? Lees dan verder!

Voordelen van composiet

Eerst maar even terug naar de basis: wat is composiet? Composiet is benaming voor samengesteld materiaal oftewel kunststof. Niet elke composiet vlonderplank is gemaakt van dezelfde soort kunststof. Zo is WPC populair om te gebruiken voor composiet vlonderplanken. Dit is een combinatie van hout- en kunststof. Ook Resysta is een vorm van composiet, maar dit wordt volledig van natuurlijke materialen zoals rijstvlies gemaakt. Verschillend basismateriaal heeft natuurlijk andere eigenschappen, maar veel van de voordelen van composiet gelden voor het gehele assortiment.

easydeck vlonderplank composiet massief 16x193 mm grijs

Zo kent composiet nagenoeg geen werking, heeft het geen noesten, heeft het bijna geen onderhoud nodig, is het kleurvast, UV-bestendig, hoeft het niet geolied of gebeitst te worden, gaat het niet kromtrekken of scheuren, blijft het oppervlakte stroef en krijgt u vaak minimaal 10 jaar garantie op uw composiet vlonderplanken. Genoeg redenen dus om voor composiet te kiezen. Maar wordt het dan massief of holkamer composiet?

Wat is massief composiet?

Massief composiet bestaat, zoals eerder gezegd, uit één geheel. Dit zorgt ervoor dat deze dichte planken zeer stevig (en vrij zwaar zijn). Hierdoor zijn ze bestand tegen intensief gebruik. Heeft u bijvoorbeeld zware meubels op uw terras staan of loopt u er vaak overheen? Dan zijn massieve vlonderplanken een goede keuze. Terrasplanken van massief composiet vallen dan ook niet voor niets in het luxe segment. Massieve planken kunt u gewoon waterpas leggen. Doordat ze meer materiaal bevatten zijn ze iets duurder dan holkamer terrasplanken.

easydeck dolomit bruin composiet terrasplank

Wat is holkamer composiet?

Holkamer composiet is hol van binnen. Dit materiaal bestaat dus uit een bovenkant, binnenkamers en een onderkant. Het voordeel van deze structuur is de prijs, holkamer composiet is namelijk relatief goedkoop. Bovendien zijn deze planken minder zwaar, doordat ze minder materiaal bevatten. Hierdoor zijn dit soort planken bijvoorbeeld zeer geschikt voor een terras op een balkon of dakterras. Belangrijk bij holkamer planken is wel dat u ze met afschot legt, zo blijft er geen water in de planken staan. Bovendien zijn deze planken door de holle binnenkant minder sterk dan massief composiet.

Fun deck WPC composiet multigrey dark 138mm houtnerf zijde

Verschil tussen massief en holkamer composiet

Verschil tussen massief en holkamer composiet

Welk type composiet u kiest heeft dus te maken met uw budget, de toepassing van deze vlonderplanken en de mate van belastbaarheid die ze aan moeten kunnen. 

Bij Gadero hebben we zowel massieve als holkamer composiet terrasplanken van topmerken als Easydeck, Megawood en Felixwood. In de onderstaande video van GaderoTV laten we u zien u hoe massieve vlonderplanken van Megawood monteert.