Logo Gadero
service
Blog

Verschil tussen gedompeld en gespoten zwarte planken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst01-11-2015

Steeds meer mensen willen een zwarte schutting of overkapping met wanden van zwarte potdekselplanken. De zwarte potdekselplanken worden tevens wel Zaans Zwart genoemd, deze profielen zijn dan ook populair in de Zaanstreek van Nederland, tevens in Gelderland en andere streken in ons land. Op internet vindt u zowel gedompelde zwarte planken en zwart gespoten planken. Tussen deze 2 manieren van hout zwart maken zit een wereld van verschil.

potdekselplanken zweeds rabat hardhout

Maar wat zijn deze verschillen tussen deze twee manieren van hout zwart? Dat lees je verderop in deze blog. 

Zwart gedompeld

Bij zwart gedompeld worden de planken in een bad met zwarte beits gedompeld. Zwart gedompelde planken houden hun zwarte kleur niet lang vast, de plank zal snel vergrijzen en de kans op schimmel is groot als de basisplank niet goed gedroogd of te vers geimpregneerd is. Wilt u zwarte gedompelde tuinplanken gebruiken in uw tuin, houdt u dan rekening met het feit dat u deze planken na montage meteen moet beitsen om de zwarte kleur te behouden. Gebruik bijvoorbeeld onze Maxrelease zwarte beits.

Zwart gedompeld na enkele maanden buiten

Zwart gedompeld na enkele maanden buiten

Zwart Gespoten

Bij zwart gespoten houten planken worden de planken met een coating machinaal gespoten. Bij houthandel Gadero worden zwarte gepotdekselde planken altijd dubbel zwart gecoat zodat het resultaat een door en door zwarte potdekselplank of rabatdeel oplevert. Een dubbel zwart gecoate tuinplank zal hooguit iets verschralen, maar blijft bovenal jarenlang zwart.

Dubbel zwart gespoten

Dubbel zwart gespoten

Basis

Als de vuren of grenen houten plank goed gedroogd is en dubbel gespoten wordt, is eerst impregneren niet per se een must. Wel wordt dit vaak gedaan. Bij zwart gedompelde planken adviseren we altijd te checken of de basisplank wel keteldrukgeimpregneerd is voor een langere levensduur.

Advies

Kies voor dubbel zwart gespoten planken. Zo hoeft u niet te verven, dat scheelt een hoop tijd en geld. Ook heeft u bij een gespoten plank in de kleur zwart een kwalitatief hoogwaardiger product.

Wist u dan zwart hout wel 70 graden kan worden bij warm weer. Zorg dus voor palen om de circa 50 cm of een balken raamwerk met steeds 3 rabatspijkers of schroeven in elke plank.

Zwart gespoten planken bestellen? Bekijk deze dubbelgecoate potdekselplanken hier