Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Waarom Keramische tegels?

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst09-11-2018

De tuin wordt steeds belangrijker in deze stressvolle en drukke digitale wereld. Om af en toe aan deze wereld te kunnen ontsnappen is het erg prettig om een terras te creëren waar u tot rust kan komen. Om dit terras aan te leggen, moeten we helaas een beroep doen op moeder natuur voor verschillende materialen. Met keramische tegels voor buiten kiest u voor duurzaamheid en draagt u bij een milieuvriendelijke tuin. 

Tegels keramische terras patroon

Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is. Kortom: keramiek heeft een extreem lange levensduur, het productieproces is relatief onschadelijk voor het milieu en het materiaal kan worden hergebruikt waardoor er weinig grondstoffen verbruikt worden op de lange termijn.

Steeds meer mensen kiezen voor keramische tegels en we verwachten dat deze trend zich doorzet in 2019. Niet alleen is er steeds meer keuze op het gebied van keramiek, maar veel van onze klanten zijn ook gaan inzien dat keramiek de prijs meer dan waard is.

Keramische terrastegels zijn vele malen duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan betontegels en het assortiment is erg uitgebreid in tegenstelling tot natuursteentegels. U kunt jarenlang genieten van uw keramische tegels voor buiten vanwege een groot aantal voordelen. Het materiaal is onder andere krasvast, slijtvast, maatvast en vocht en vuil maken geen schijn van kans omdat de terrastegels zeer hard gebakken zijn. 

Keramische tegel terras

Niet alleen u heeft profijt van al deze voordelen, maar ook het milieu plukt hier de vruchten van. Omdat keramiek zo’n lange levensduur heeft, worden er op termijn minder grondstoffen gebruikt.

Welke keramische tegels moet ik kiezen?

Keramische terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Welke keuze u hierin maakt is puur een kwestie van smaak en wat handig is in de praktijk om zo min mogelijk slijpwerk te hebben. Naast verschil in kleur en maatvoering zijn keramische tegels voor buiten in verschillende dikten verkrijgbaar. De keuze die u hierin maakt is niet zo eenvoudig vanwege verschillende factoren. 

Onze keramische terrastegels zijn verkrijgbaar in diktes van 1 cm voor het verlijmen op beton, 2 en 3 cm voor het leggen op tegeldragers of in een gestabiliseerd zandbed of 4 cm dikte voor het eenvoudig leggen in een normaal zandbed. De ondergrond van uw oppervlak is de doorslaggevende factor om uw keuze te bepalen. Hieronder bieden wij een keuzehulp aan zodat u de perfecte tegel kiest voor uw terras, looppad of oprit.

Patroon keramische tegel terras

Keramische terrastegel 1 cm dikte

1 cm dikke terrastegels van keramiek kunnen alleen verlijmd worden op beton. Dit betekent dat u deze tegels alleen moet kiezen wanneer u ze voor binnen wilt gebruiken of buiten een vlakke en strakke betonvloer heeft of laat storten. Het verlijmen van deze tegels is geen eenvoudige klus, omdat u rekening moet houden met verschillen zaken. Wij raden u dan ook aan om altijd een ervaren tegelzetter te raadplegen of in te huren wanneer u voor keramiek van 1 cm dikte kiest. Wanneer deze tegels niet juist worden gelegd kan de garantie van de tegels vervallen. Let op, deze tegels zijn niet sterk genoeg om in een zandbed of op tegeldragers te leggen.

Kermische terras tegels

Keramische terrastegel 2 cm dikte

De 2 cm dikke keramische tegels waren de eerste keramiek tegels in Nederland die voor buiten geschikt zijn. Voordat de 4 cm dikke terrastegels van keramiek waren geïntroduceerd was de 2 cm variant een groot succes, vooral omdat dit nog niet bestond in deze vorm. U kunt deze terrastegels kiezen wanneer u een dakterras wilt aanleggen of wanneer u op een gestabiliseerd zandbed wilt werken. Keramische terrastegels van 2 cm dik zijn relatief licht van gewicht in vergelijking met 4 cm dikke tegels, maar toch erg sterk. Hierdoor zijn de tegels erg geschikt voor een dakterras. Vanwege de sterkte kunnen de tegels simpel op tegeldragers worden gelegd waardoor u niet teveel gewicht op u dak legt.

terras keramische tegels

Als u een bestaand terras gaat vervangen kunt u ook kiezen voor deze 2 cm dikke tegels, omdat ze in de hoogte weinig ruimte in beslag nemen. Zo komt u bij een bestaand zandbed niet snel in de knoop met uw deurposten. Vooral wanneer u een ondergrond heeft die bestaat uit verschillende soorten split of drainage grind kunt u voor 2 cm dik keramiek kiezen, zodat u deze kostbare ondergrond niet hoeft te verwijderen. Let op, deze tegels dient u altijd te laten invoegen. Ditzelfde verhaal geldt voor de 3 cm dikke terrastegels van keramiek.

Keramische terrastegel 4 cm dikte

De 4 cm dikke terrastegels van keramiek zijn de laatste jaren erg populair. Deze keramische terrastegels bestaan uit 1 cm massief keramiek verlijmd op  een speciaal ontwikkelde onderlaag van beton. Deze lagen zijn middels een geheim recept op elkaar verlijmd waardoor de verbinding erg sterk. Iets wat vroeger niet denkbaar was.

Kermische terras tegels smal

Vooral fabrikant MBI heeft een prachtige hoogwaardige lijn opgezet die we de Geoceramica terrastegels noemen. De combinatie van beton en keramiek zorgen ervoor dat u de tegels eenvoudig in een gewoon zandbed legt, net als betontegels. Omdat de bovenzijde uit keramiek bestaat heeft u enkel de voordelen van een keramische tegel en verdwijnen de nadelen van een betontegel. 

Genoeg inspiratie opgedaan en klaar om een keuze te maken? Bekijk dan ons ruime assortiment aan keramische terrastegels en bestel de tegel die bij u en uw ondergrond past. 

In de onderstaande video leggen wij u uit hoe u een terras van keramische tegels buiten legt.