Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe plaats je gevelbekleding?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek in deze video hoe je zelf gevelbekleding kunt plaatsen!

1
De voorbereiding

Zorg dat je nauwkeurig bepaalt waar de gevelbekleding komt en meet alles zorgvuldig op. Onderzoek welke materialen je nodig hebt, zoals isolatie of een houten frame. Overweeg UV-werend folie, afhankelijk van locatie en materiaal. Informeer jezelf over geschikte gevelbekleding en profielen op basis van duurzaamheid, onderhoud en esthetiek, bijvoorbeeld via ons YouTube-kanaal en website. Als de materialen klaar zijn, zaag je het regelwerk en profielen op maat, rekening houdend met de ruimte tussen planken en dakranden. Denk aan hoekoplossingen en zorg voor een goede afstemming. Vergeet niet de benodigde bevestigingsmaterialen en gereedschappen.

2
De folie en het regelwerk

Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen en je materialen klaar hebt liggen, begin je aan het achterwerk. Hoe je dit precies aanpakt is dus afhankelijk van de plek en het materiaal dat je kiest. In de meeste gevallen is het nodig om folie aan te brengen achter de gevelbekleding. Begin hiermee onderaan en niet het folie vast aan de achtergrond en zorg dat de stroken elkaar minstens 10 cm overlappen. Vervolgens werk je de nietgaatjes weg met folie tape en snijd je overtollige folie aan de kanten weg met een scherp stanleymes. Voor een goede ventilatie achter je gevelbekleding monteer je vervolgens de panlatten of ventilatielatten op maximaal 50 cm van elkaar. En het is handig om hiervoor een klosje te maken zodat dit sneller werkt. Voor horizontale gevelbekleding moet de bovenste laag van je regelwerk altijd verticaal zijn en voor verticale gevelbekleding dient deze laag horizontaal te zijn. Of je het regelwerk enkel of dubbel monteert hangt in de eerste plaats af van de dikte van de profielen van je gevelbekleding. En een handige regel hiervoor is om 1,5x de dikte van je profielen aan te houden voor je regelwerk. En vervolgens is het goed om te weten dat lucht altijd verticaal beweegt. En wanneer je een enkele rij horizontaal regelwerk wilt plaatsen, monteer je deze ventilatielatten met een inkeping waar lucht doorheen kan stromen. Kies je nou voor panlatten, dan monteer je eerst een laag verticaal en daarna een laag horizontaal om zo de opening voor de ventilatie te creëren.

3
De montage van de profielen

Zorg dat je bij zowel horizontale- als verticale montage in de gaten houdt dat de planken mooi waterpas liggen. Bij horizontale montage is de montagerichting van de profielen erg belangrijk voor voornamelijk de afwatering, dus let er goed op dat je de planken de juiste kant op monteert. Afhankelijk van je materiaalkeuze schroef of nagel je de profielen vast op het regelwerk en dit kan ook via een speciale montage clip, wanneer je hebt gekozen voor onzichtbare montage. Hou er rekening mee dat het bij een aantal houtsoorten nodig is om eerst voor te boren. En houten profielen hebben de ruimte nodig om hun werking kwijt te kunnen. Dus zorg zowel bij open- als gesloten gevelbekleding van hout altijd voor een afstand tussen de profielen.Daarnaast dien je een afstand van 2 cm aan te houden tot eventuele dakranden of kozijnen. En wanneer je kiest voor zichtbare montage is het voor een strak geheel goed om je schroeven of nagels in een mooie rechte lijn te plaatsen. En dit kan je creëren door het gebruik van een klosje of een winkelhaak. Let erop dat je in het begin al goed kijkt waar je de profielen vast wilt zetten, zodat je niet ergens op een schroef van je regelwerk terecht kan komen.