Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Tuinhek plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst29-09-2020

Zelf een tuinhekje plaatsen? Dat is eenvoudig met onze houten tuinhekjes. Met onze houten erfafscheidingen maakt u in een mum van tijd een veilige omheining rond uw tuin. Handig om uw hond binnen de tuin te houden of om ervoor te zorgen dat uw tuin veilig is voor uw kinderen om in te spelen. Bij Gadero vindt u veel verschillende tuinhekjes, van zowel geïmpregneerd hout als hardhout. Voor het volgen van dit stappenplan maakt het niet uit welke variant u kiest.

Benodigdheden:

  • Grondboor

  • Paalhamer

  • Accuuboor

  • Spade

  • Waterpas

Grenen tuinhek zwart gespoten geimpregneerd
30 minuten voorbereiden
6 uur klussen
€300 - €1000
Eenvoudig
1
Bepaal waar u het hek wilt hebben

Voordat u begint met het plaatsen van uw hekwerk dient u te bepalen waar u het hek wilt hebben. Zet de afmetingen van uw hek uit met enkele plaatjes. Meet de afstand tussen de paaltjes. In dit voorbeeld gaan we uit van 5 hekken van 60 cm hoog en 180 cm lang en een deurhek van 90 cm breed. Dit hekwerk is dan straks bijna 10 meter (9 meter en 90 cm).

2
Plaatsen van de palen

Nadat u bepaald heeft waar uw hek moet komen te staan gaat u gaten maken voor de palen. Gebruik hiervoor een grondboor en paalhammer. Begin met de eindpaal, zo weet u zeker dat u goed uitkomt. Plaats dan de volgende paal op 180,5 cm. Zo heeft u genoeg ruimte voor het 180 cm brede tuinhek, de verbindingshoekjes en kan het hout ook nog een beetje werken.

 

Zorg ervoor dat de palen netjes op één lijn sta qua hoogte. Dit doet u bijvoorbeeld door een lange paal op de bovenkant van twee palen te leggen en hier een waterpas op te plaatsen. Gebruik ook een waterpas voor het plaatsen van de hekken. Dit is een must voor een fraai hekwerk.

Met de spade maakt u de grond om het hek mooi vlak. Zorg ervoor dat de ruimte om de palen stevig is aangevuld. Stamp de grond eventueel nog stevig aan met de achterkant van de paalhamer. De grond moet zich de eerste maanden even om de paal zetten, hierna staat de paal past echt stevig in de grond. Het is ook mogelijk om uw palen op beton ankers of een betonnen rand te plaatsen, zoals op de onderstaande foto.

tuinhek hout monteren

3
Tuinhek plaatsen

Als de eerste 2 palen staan plaatst u hier eerst een tuinhek tussen voordat u verder gaat. Dit doet u door aan de boven- en onderkant van het tuinhek een verbindingshoekje te plaatsen. Deze maakt u vervolgens vast op het hart van de paal. Gebruik hiervoor een accuboor en Torx schroeven. 

tuinhek montage

Ga verder met het plaatsen van palen en tuinhekken totdat uw hekwerk compleet is. 

4
Houten tuinhekdeur plaatsen

Nadat u uw erfafscheiding van palen en tuinhekken heeft staan kunt u verder gaan met de laatste stap: het plaatsen van het tuinhek. U plaatst het tuinhek tussen 2 palen. Zorg dat er voldoende tussenruimte is voor het hek en het hang- en sluitwerk. Houd bovendien rekening met de werking van het hout. 

Monteer eerst de scharnieren op de tuinhekdeur. Bepaal eerst welke kant u wil dat het tuinhek opdraait voordat u hem aan een paal plaatst. Schroef vervolgens de scharnieren aan de juiste paal vast. Het afstellen kan eenvoudig door het bovenste scharnier nog iets te verplaatsen. Draai na het stelwerk de schroeven stevig aan. Als laatste kan het schuifslot worden vast gezet.

Het kan voorkomen dat door de werking van het hout het slot na enkele weken nog iets bijgesteld moet worden.

Doe het zelf video - Houten tuinhek plaatsen

In aflevering 47 van GaderoTV laten we u zien hoe u zelf een houten tuinhek plaatst. Wij gebruiken in deze aflevering luxe tuinhekken. Deze ziet u vaak terug in de voortuin, maar zijn ook geschikt voor de achtertuin. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!