Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Zelf houten oprit poort maken

Bekijk hier ons stappenplan voor het zelf maken van een houten poort. Denk hierbij aan een toegangspoort voor uw oprit of een landelijk landhek voor uw erf. Wilt u een schuttingdeur gaan maken?Hier hebben wij een apart stappenplan voor. In dit voorbeeld maken we een lariks douglas houten opritpoort van 3 meter breed en 1 meter hoog. Onze tips zijn echter moeiteloos toepasbaar op een andere maat poort.

Doe het zelf video - Opritpoort plaatsen

In aflevering 84 laten we u zien hoe u een kant-en-klare opritpoort kan plaatsen. In deze video wordt gebruik gemaakt van zwart beslag.  Het is ook mogelijk om voor een opritpoort met verzinkt beslag te kiezen. 


 

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Metalen Stootijzer
Waterpas
Schep
Rolmaat
Accuboor
Snelcement beton

Voorbereidingstijd:

00:45

Bouwtijd:

05:00

Geschatte kosten:

500 - 900

Stap 1: "De poortpalen met diamantkop"

Voor het plaatsen van een poort heeft u poortpalen nodig. Wij kiezen voor palen met een diamantkop, omdat het vocht hier beter vanaf loopt. Dit is goed voor de duurzaamheid van de paal. Bovendien hebben palen met een diamantkop een luxe uitstraling. Bij Gadero maken we het u makkelijk door deze 15 x 15 cm lariks douglas poortpalen met diamantkop kant-en-klaar aan te bieden. Zo hoeft u niet zelf een ingewikkelde diamantkop te zagen. Wij gebruiken voor deze poort 250 cm lange palen. Hoe u deze het beste kunt plaatsen met snelcement, leest u straks.

Stap 2: "De hekdelen van de poort maken"

Onze 2x20 mm lariks douglas planken zijn heel populair voor het maken van een hek. Maak bij voorkeur 2 delen van 150 cm breed in plaats van 1 hekdeel van 300 cm. Een hekdeel van 3 meter kan wel, maar deze dient dan ondersteund te worden door een steunwieltje.

 

Om te beginnen legt u de 2x20 mm planken op een vlakke ondergrond en zaagt u 6 stukken van 1.50 meter. Zorg voor 20 cm tussenruimte om een standaard hoogte van 1 meter te bereiken. Leg over de horizontale planken een verticale plank op alle hoeken van 115 cm hoogte. Zet deze eerst met lijm vast. Zaag de bovenkant desgewenst met schuine hoekjes af. Om een poort van 125 cm hoog te maken kiest u voor 4 planken met een tussenruimte van 15 cm. 

Stap 3: "Schuine planken monteren"

Zorg dat uw poort op een vlakke ondergrond ligt met de juiste plankafstand van 20 cm. Leg een plank van linksboven en rechtsboven schuin naar beneden. Teken af waar u moet zagen. Nu heeft u de schuine planken die uw tuinpoort stevigheid geven klaar. Voor een stevige erfpoort adviseren wij met onze lijm het geheel vast te lijmen, ook werkt dit na het drogen (24 uur) veel gemakkelijker bij het monteren van de slotbouten.

Stap 4: "Slotbouten en hengen monteren"

U kunt bij Gadero kiezen uit verzinkte stalen scharnieren en slotbouten of luxe zwart gecoate hengen en bouten. Ook de rustieke, zwarte hengen zijn populair. U vindt deze scharnieren en hengen bij onze ijzerwaren. Kies voor de 5x60 mm slotbouten en hengen van bij voorkeur 100 cm of meer. De slotbouten geven uw tuinpoort stevigheid en zorgen voor een stoer uiterlijk. Monteer de hengen precies in het midden op de horizontale planken. We gaan er in dit stappenplan vanuit dat u uw ophangogen aan de binnenkant van uw poortpalen monteert en u uw hekpoort naar binnen wil laten draaien en de scharnieren aan de buitenzijde (straatkant) wilt monteren.

Stap 5: "Poortpalen plaatsen"

Om de poortpalen te plaatsen graaft u een gat. Zorg ervoor dat u de poortpalen diep genoeg in de grond zitten om het gewicht van de poorthekken aan te kunnen. U plaatst de poortpalen iets uit het lood in het gat. Uit ervaring weten we namelijk dat uw 15x15 cm poortpalen door het gewicht van uw hekdelen nog iets doorzakken naar binnen toe.

 

Zet de paal pas definitief recht nadat u het gat gevuld heeft met grond en 3 zakken snelcement per paal. Doe dit voordat het snelcement helemaal hard is. Houd er nog steeds rekening mee dat het gewicht van de hekdelen de poorthekpalen iets naar binnen trekt. Span een lijn op 120 a 130 cm hoogte of gebruik een lange rechte balk met waterpas zodat de palen mooi op 1 hoogte en recht voor uw oprit staan.

 

Stap 6: "Stap 6 - De poortdelen ophangen"

Monteer nu de ophangogen voor de hengen. Gebruik staartgrendels en overslaggrendels in het middengedeelte om te voorkomen dat uw poort open gaat waaien. U kunt ook de lariks douglas bezaagde planken vooraf licht schuren en behandelen met Maxrelease kleurloos beits om vergrijzing te vertragen en de levensduur te verlengen. Ook mogelijk is het om uw poort antraciet te beitsen. Minimaal 2 a 3 keer behandelen.

 

Kant-en-klare opritpoort Lariks Douglas

 

Bent u minder begaan met zelf klussen? U kunt deze 300 cm brede inritpoort ook kant-en-klaar bestellen, zie lariks douglas houten poort.

 

Lariks Douglas Plank 2.1 x 20 cm Bezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Lariks-Douglas-Plank-2.1-x-20-cm-Bezaagd.jpg
Poortpaal Lariks Douglas 15 x 15 x 250 cm Fijnbezaagd - Met diamantkop https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Poortpaal-Lariks-Douglas-15-x-15-x-250-cm-met-diamantkop-fijnbezaagd.jpg
Scharnierheng Zwart Met Punt 16 mm Gepassiveerd Strak model https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/heng-zwart-gepunt.jpg
Scharnier Heng Rustiek Zwart 16 mm Gepassiveerd zonder verzet met rustieke punt https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/heng-rustiek-2.jpg
Wovar Plaatduim Zwart Doorsnee 16 mm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/duim-zwart-tuinbeslag-deur.jpg

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is dit de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Montageservice Gadero

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram

 

Gerelateerde klustips van Gadero