Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Zelf houten oprit poort maken

Bekijk hier het stappenplan over het zelf maken van een houten poort. Denk hierbij aan een toegangspoort voor uw oprit of een landelijk landhek voor uw erf. Voor ons stappenplan van zelf een schuttingdeur maken hebben wij een apart stappenplan.

In dit voorbeeld gaan we uit van het maken van een lariks douglas houten opritpoort die 3 meter breed en 1 meter hoog is. Onze tips zijn moeiteloos toepasbaar op een andere maat poort.

In aflevering 84 laten we u zien hoe u een kant en klare opritpoort kan plaatsen. In deze video wordt gebruikt gemaakt van zwart beslag.  Het is ook mogelijk om voor zonder zwart beslag te kiezen. 

 

Stap 1 - De poortpalen met diamantkop

We beginnen ons stappenplan met het zelf maken van deze fraaie inrijpoort van Lariks Douglas hout eenvoudig. Wij hebben namelijk kant en klare lariks douglas poortpalen met diamantkop van 15x15 cm dikte en lengte 2,50 meter lengte. Wel zo makkelijk, zo hoeft u niet zelf een ingewikkelde diamantkop te zagen. Hoe u deze het beste kunt plaatsen met snelcement, leest u straks.

 

Plank Lariks Douglas 2.1 x 20 cm Gaderohttps://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/lariks-douglas-plank-2x20mm.png
Poort paal Lariks Douglas 15 x 15 x 250 cm Fijnbezaagd Met luxe diamantkophttps://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/poortpaal-lariks-douglas-hout-15x15cm.jpg
Scharnierheng Zwart Met Punt 16 mm Gepassiveerd Strak modelhttps://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/heng-zwart-gepunt.jpg
Scharnier Heng Rustiek Zwart 16 mm Gepassiveerd zonder verzet met rustieke punthttps://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/heng-rustiek-2.jpg
Plaatduim Zwart Doorsnee 16 mm Zwart Gepoedercoat 4 x 0.5 cmhttps://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/duim-zwart-tuinbeslag-deur.jpg

houten oprit poort

Stap 2 - De hekdelen van de poort maken

Heel populair zijn onze 2x20 mm lariks douglas planken, uiteraard te gebruiken voor het maken van een hek. Maak bij voorkeur 2 delen van 150 cm breed in plaats van 1 hekdeel van 300 cm. Een hekdeel van 3 meter kan wel, maar deze dient dan ondersteund te worden door een steunwieltje. Leg op een vlakke ondergrond de 2x20 mm planken en zaag 6 stukken van 1.50 meter. Zorg voor 20 cm tussenruimte indien u een standaard hoogte van 1 meter wilt bereiken. Leg over de horizontale planken een verticale plank op alle hoeken van 115 cm hoogte. Zet deze eerst met lijm vast. Zaag de bovenkant desgewenst met schuine hoekjes af. Met 4 planken werken en 15 cm tussenruimte aanhouden komt ook wel voor, u bereikt dan een poorthoogte 125 cm.

Stap 3 - Schuine planken monteren

Zorg dat uw poort op een vlakke ondergrond ligt met de juiste plankafstand van 20 cm. Leg een plank schuin van linksboven schuin naar beneden en van rechtsboven schuin naar onderen. Teken af waar u moet zagen. Nu heeft u de schuine planken die uw tuinpoort stevigheid geven klaar. Voor een stevige erfpoort adviseren wij met onze lijm het geheel vast te lijmen, ook werkt dit na het drogen (24 uur) veel gemakkelijker bij het monteren van de slotbouten.

Stap 4 - Slotbouten en hengen monteren

U kunt bij Gadero kiezen uit verzinkte stalen scharnieren en slotbouten of luxe zwart gecoate hengen en bouten. Ook de rustieke, zwarte hengen zijn populair. Kies voor de 5x60 mm slotbouten en hengen van bij voorkeur 100 cm of meer. De slotbouten geven uw tuinpoort stevigheid en zorgen voor een stoer uiterlijk. De hengen even precies in het midden monteren op de horizontale planken. We gaan in dit stappenplan er van uit dat u uw ophang-ogen aan de binnenkant van uw poortpalen monteert en u uw hekpoort naar binnen wil laten draaien en de scharnieren aan de buitenzijde (straatkant) wilt monteren.

Stap 5 - Poortpalen plaatsen

Uit ervaring weten we dat uw 15x15 cm poortpalen door het gewicht van uw hekdelen nog iets doorzakken naar binnen toe. Graaf een gat en plaats uw poortpalen iets uit het lood. Pas nadat u de grond (en 3 zakken snelcement per paal) aanvult zet u de paal pas definitief recht (voordat uw snelcement helemaal hard is). Nog steeds houdt u rekening mee met het feit dat het gewicht van de hekdelen de poorthekpalen iets naar binnen trekken. Span een lijn op 120 a 130 cm hoogte of gebruik een lange rechte balk met waterpas zodat de palen mooi op 1 hoogte en recht voor uw oprit staan.

Stap 6 - De poortdelen ophangen

Monteer nu de ophang-ogen voor de hengen. Gebruik staartgrendels en overslaggrendels in het middengedeelte om te voorkomen dat uw poort open gaat waaien. U kunt ook de lariks douglas bezaagde planken vooraf licht schuren en behandelen met Maxrelease Maxrelease kleurloos om vergrijzing te vertragen en de levensduur te verlengen. Ook mogelijk is het om uw poort antraciet te beitsen. Minimaal 2 a 3 keer behandelen.

Bent u minder begaan met zelf klussen? U kunt deze 300 cm brede inritpoort ook kant en klaar bestellen, zie lariks douglas houten poort

 

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.

Gerelateerde klustips van Gadero