Logo Gadero
service
Blog

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Anne
Geschreven doorAnne

Je wilt graag een schutting plaatsen, maar welke regels gelden hiervoor? Hoe hoog mag een schutting in je voortuin zijn? En verschilt dit met de hoogte in je achtertuin? Heb je een bouwvergunning nodig? In dit blog gaan we verder in op al deze vragen.

schuttinghoogte

Voor vrijwel alle gemeenten in Nederland gelden dezelfde regels voor het plaatsen van een schutting. Wel raden wij aan altijd te informeren bij jouw gemeente, in verband met eventuele aanvullende regels. In sommige gevallen mag je vergunningsvrij een schutting bouwen. In andere gevallen heb je wel een vergunning nodig. Voor het plaatsen van schuttingen op de erfgrens gelden vaak weer verschillende regels dan op jouw eigen grondgebied. Hieronder gaan we er verder op in.

Hoe hoog mag een schutting in de voortuin zijn?

De maximale hoogte van een schutting in de voortuin is 1 meter hoog. Hiervoor heb je geen vergunning nodig. Houd er wel rekening mee dat dit geldt voor voortuinen die NIET grenzen aan een voorgevelrooilijn. In alle andere gevallen heb je een vergunning van de gemeente nodig. Voor je voortuin kunt u ook kiezen voor kant en klare tuinhekken of een erfafscheiding van kastanjehout rondom uw boerderij bijvoorbeeld.

Bij hoogteverschillen tussen tuinen geldt het hoogste perceel indien je overeengekomen bent dat de schutting op de scheiding wordt geplaatst. Is je achtertuin 0,7 meter hoger dan jouw buurman dan heb je dus nog steeds rechts op een 2 meter hoge schutting indien je samen overgekomen bent dat deze exact op de erfscheiding komt. De tuinafscheiding zal op ieder punt moeten voldoen aan de eis dat hij niet hoger is dan 2 meter vanaf het maaiveld. Bij glooiingen in het maaiveld en de wens voor een rechte, horizontale schutting kiest u dus het laagste punt.

Schuttingplanken hardhout

Hoe hoog mag een schutting in de achtertuin zijn?

De maximale hoogte van een schutting in de achtertuin is 2 meter hoog. Dit geldt voor achtertuinen die niet grenzen aan een publiekelijke gemeentegrens (ook wel voorgevelrooilijn genoemd). Wanneer je een nieuwe schutting op de erfgrens plaatst, moet je altijd toestemming vragen aan je buren. Jullie zijn dan namelijk beide eigenaar van de schutting. Zorg er daarom voor dat deze erfafscheiding naar wens is van jullie beide, denk hierbij aan de prijs, het soort materiaal en de hoogte. Ga je een schutting plaatsen op je eigen grond? Dan ben alleen jij de eigenaar en hoef je dus geen goedkeuring te vragen aan je buren. Toch raden wij het wel aan om even in overleg met je buren te gaan, om eventuele meningsverschillen voor te zijn.

Wist je dat er ook kant en klare 2 meter tuinschermen te koop zijn? Of bouw van bankirai of geïmpregneerde schuttingplanken en vierkante schuttingpalen van 6x6 tot 12x12 cm dikte zelf een horizontale schutting of verticale schutting.

Rico Verhoeven schutting

Vergunning nodig

Moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een schutting? Het plaatsen van een schutting is in de meeste gevallen te doen zonder dat hier een vergunning voor aangevraagd hoeft te worden. Wanneer je de schutting op jouw grond plaatst mag je dit doen zonder overleg met je buren. Het plaatsen van een schutting op een erfafscheiding dient wel in overleg te gebeuren. Wil je een schutting plaatsen die hoger is dan de maximale hoogte van 1 meter in de voortuin of 2 meter in de achtertuin? Dan dien je wel een vergunning aan te vragen.

Twijfel je over de hoogte van een specifieke tuinafscheiding situatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente, de regels voor het bouwen van een schutting kunnen lokaal bepaalde voorwaarden of uitzonderingen hebben. Let op, sommige gemeentes zijn alleen in de ochtend open.

Andere regels

Wil je in plaats van een houten schutting een heg plaatsen als erfscheiding? Ook dan moet je rekening houden met bepaalde afmetingen en regels. Ook voor heggen geldt een maximale hoogte van 1 meter in de voortuin en een maximale hoogte van 2 meter in de achtertuin. Daarnaast gelden er nog extra regels. Zo moeten de heggen minimaal 50 cm van de erfgrens staan. Doe je dit niet, dan kunnen je buren eisen dat je de heg verplaatst. Heb je de heg met toestemming van je buren dichterbij geplaatst? Leg dit dan altijd vast in een notariële akte, om onenigheid in de toekomst te voorkomen. Wanneer wil je jouw kant snoeien? Maak ook hier goede afspraken over.

schutting-composiet

Heb je nog vragen over je nieuwe schutting?

Heb je vragen over schutting tuinhout bestellen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice. Ook vindt je onder klustips handige stappenplannen en tips voor het zelf plaatsen van 1,80 of 2 meter tuinschermen, open trellis klimschermen en voor een horizontale of verticale planken schutting. Wil je meer tips voor je nieuwe of je huidige schutting? Lees dan ook onze andere schutting blogs.