Logo Gadero
service
Gadero TV

#11 Tuinschermen plaatsen? Ontdek tips & trucs

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst29-04-2017

#11 Schutting van Tuinschermen plaatsen, GaderoTV geeft tips

In deze video gaan we aan de slag met kant-en-klare tuinschermen. We laten een aantal handige tips zien hoe je deze eenvoudig bouwt. Wil je weten hoe je altijd precies mooi uit komt in je achtertuin? Mis deze tips dan niet. 

Kant en klare schuttingen zijn over het algemeen tuinschermen van 180 x 180 cm, maar er kan ook gekozen worden voor andere afmetingen zoals 70 x 180 cm. De tuinschermen in verschillende afmetingen zijn onder andere verkrijgbaar in Red Class, Lariks Douglas, hardhout en geïmpregneerd hout.

Naast een houten schutting kan er ook gekozen worden voor een trellis scherm. Dit is een stalen frame, waar klimplanten goed in kunnen groeien en zo een natuurlijke schutting ontstaat. Bijkomend voordeel is dat trellis schermen erg betaalbaar zijn. 

De palen bij een schutting zijn altijd duidelijk zichtbaar. Daarom is ons advies om gladgeschaafde palen te gebruiken, van bijvoorbeeld hardhout, Lariks Douglas of geïmpregneerd hout. Kom je net een paar centimeter te kort of houd je juist ruimte over? Dit is eenvoudig op te lossen door smallere of juist bredere palen te gebruiken. Tip: Kies bij een 180 cm hoge schutting altijd een paal van circa 270 cm en bij een schutting van 2 meter (een trend van de laatste jaren) een paal van circa 3 meter. Kortom, zorg ervoor dat 1/3e deel in de grond zit en 2/3e deel boven de grond uitsteekt. 

Erfafscheiding tuinscherm breuksteen Schanskorf

Zelf tuinschermen plaatsen

Begin met het plaatsen van een schutting altijd met het juist afmeten van de grond. Het is verstandig om een lijn bij de grond te plaatsen, zodat je een strakke schutting krijgt. Daarnaast is het handig om een hoekwaterpas te gebruiken om zeker te weten dat de palen recht in de grond staan. Gebruik bij het maken van gaten in de grond een grondboor. Onze tip is om de palen een halve centimeter extra uit elkaar te zetten, om de hoekjes waar het tuinscherm aan gemonteerd wordt er tussen te kunnen plaatsen. 

Plaats niet alle palen in één keer in de grond, maar werk van tuinscherm naar tuinscherm. Begin met twee palen en plaats hier vervolgens het scherm tussen. Het voordeel hiervan is dat wanneer er toch te weinig of juist extra ruimte is, dit eenvoudig aan te passen is. Zo doe je geen onnodig extra werk. Vervolgens plaats je de hoekjes op de palen, gebruik hiervoor 3 per paal. 

Betonpalen Red Class Schutting

Houdt bij het plaatsen van de schutting rekening mee dat je deze een paar centimeter boven de grond plaatst. Zo blijft het hout vocht- en vuilvrij en gaat de schutting langer mee. Ons advies is om te tuinschermen met minimaal twee man te plaatsen, zodat het extra paar handen het scherm op zijn plek kan houden. 

Wil je na het lezen van onze tips nog meer informatie verzamelen over zelf tuinschermen plaatsen? Kijk dan bij onze klustips!