Logo Gadero
service
Gadero TV

Zelf een overkapping maken? Zo plaats je betonpoeren!

Joanie
Geschreven doorJoanie

Altijd al zelf een overkapping willen maken? Om u hiermee te helpen hebben we de videoreeks "Zelf een overkapping maken?" gemaakt. Hier in leggen we stap-voor-stap het bouwproces van een overkapping uit, zodat u uw eigen droomoverkapping kunt realiseren.

We beginnen met de basis: de fundering. In deze video leggen we uit hoe je een betonpoer plaatst. Ontdek hoe u zelf een overkapping kunt bouwen en volg onze instructies voor een succesvol project.

1
Het graven van een gat voor de betonpoeren

Graaf een gat met een schep. Zorg er wel voor dat het gat groter is dan de betonpoer.

2
Het kiezen van een vast punt voor de eerste betonpoer

U kunt de lijn van uw bestrating als referentie gebruiken, of een bepaalde afstand van uw erfafscheiding. Raadpleeg de richtlijnen op de website van uw gemeente voordat u uw overkapping plaatst.

3
Waterpas stellen van de poer en zand toevoegen

Het is handig om dit met twee personen te doen. De ene persoon stelt de poer waterpas terwijl de andere persoon zand toevoegt.

4
Bepalen van de juiste hoogte van de betonpoeren

Dit kunt u doen door een koord te spannen. Plaats het koord over een poer die op de juiste hoogte staat en leg het koord eroverheen. Hang er een waterpas aan en u kunt nauwkeurig werken. Een andere tip is om een lange waterpas te gebruiken die de volledige lengte beslaat. Als laatste kunt u ook een bouwlaser gebruiken, die kunt u op verschillende plaatsen huren.

5
Creëren en meten van een haakse lijn

Voor een perfecte haakse overkapping is nauwkeurig meten essentieel. De afstand tussen de buitenkanten van de betonpoeren moet drie meter zijn, en de onderlinge afstand tussen de poeren is 3,80 meter. De berekende diagonale lijn moet 4,84 meter zijn. Als alles klopt en op de juiste hoogte is, kunnen we beginnen met het storten van beton in de poeren.

In unserem Beispiel ist der Abstand in der Länge von Sockel zu Sockel 3 Meter und in der Breite ist der Sockelabstand 3,8 Meter. Damit wir bestimmen können, ob das es auch im rechten Winkel steht, können wir mit Hilfe des Satzes des Pythagoras die Diagonale berechnen. Stimmt die Berechnung mit der tatsächlichen Diagonale überein, hat man einen rechten Winkel. In unserem Fall muss die Diagonale 4,84 Meter sein. Wenn alles übereinstimmt, können die Löcher mit Schnellzement aufgefüllt werden.

6
Storten van snelcement
7
Plaatsen van opsluitbanden

Als u van plan bent om dichte wanden in uw overkapping te hebben, is het verstandig om een opsluitband eronder te plaatsen.

8
Hoogteverstelling van de betonpoer monteren

Om ervoor te zorgen dat de uitsparing voor het draadeind precies in het midden van de paal komt, kunt u een diagonale lijn trekken van de ene hoek naar de andere hoek. Op de plek waar de twee strepen samenkomen, dat is het exacte midden, moet u boren met een vlinderboor van minimaal 20 mm breed. Op die manier heeft u voldoende ruimte voor het draadeind. Plaats het draadeind in het midden en u zult zien dat het perfect overeenkomt met de schroefgaten op de diagonale lijn. Bevestig het draadeind met houtdraadbouten.