Logo Gadero
service
Gadero TV

Zelf een overkapping maken? Zo plaats je ringbalken!

Joanie
Geschreven doorJoanie

Heeft u altijd al gedroomd van het zelf maken van een overkapping? Goed nieuws! Om u te ondersteunen bij het creëren van uw eigen overkapping, hebben we een reeks video's gemaakt waarin we alle stappen van het bouwproces met u doorlopen. In deze video laten we u zien hoe u de staanders met elkaar verbind door middel van ringbalken.

1
De ringbalk plaatsen op de ingekeepte paal

Om de ringbalken op de staanders te bevestigen, kunt u ervoor kiezen om de bovenkant van de staanders in te kepen. Bij het inkepen wordt er een uitsparing gemaakt in de houten staander, waarin een balk kan worden geplaatst. Op deze manier ontstaat een stevige en mooie verbinding tussen de staander en de ringbalk. Het inkepen zorgt ervoor dat de staander stevig op zijn plaats blijft en draagt bij aan de stabiliteit van de constructie.

2
De ringbalk monteren

Zet de ringbalk tegen de staander vast met behulp van een lijmtang. Hiermee zorgt u ervoor dat de constructie stevig en stabiel blijft terwijl u de onderdelen monteert. Gebruik tellerkopschroeven om de ringbalken aan elkaar te bevestigen. Voor elke staander kunt u twee tellerkopschroeven gebruiken. Het is belangrijk om het hout eerst voor te boren voordat je de schroeven gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het hout niet splijt en de schroeven stevig vast komen te zitten.

In de vorige video hebben we laten zien hoe u de fundamenten voor uw overkapping legt, inclusief het plaatsen van betonpoeren en staanders. Nog niet gezien? Bekijk dan "Zelf een overkapping maken? Zo plaats je betonpoeren!"

Na het plaatsen van de ringbalken heeft u de basis gelegd voor uw overkapping. Bent u benieuwd naar welke dikte dakbalk u nodig hebt voor de overspanning? Voor de volgende stap kunt u aflevering "Zelf een overkapping maken? Zo plaats je dakbalken" bekijken