#187 Balk aan muur monteren

In deze gloednieuwe aflevering van Gadero TV laat Ronny zien hoe eenvoudig het is om een balk aan een muur te bevestigen.

Houten balk aan muur vastmaken

Een aanbouw overkapping, carport of pergola begint vaak met een houten balk aan de muur waarop de dakbalken worden bevestigd. Door een balk aan de muur te bevestigen, voorkomt u dat hieronder staanders moeten worden geplaatst. Bovendien bevordert het de stevigheid van uw bouwwerk!

Waarmee balk aan muur bevestigen?

Er zijn meerdere manieren om een balk aan de muur te bevestigen, wij behandelen in deze video twee verschillende soorten bevestigingsmiddelen, namelijk: keilbouten en kozijnpluggen. De kozijnpluggen, ook wel slagpluggen genoemd, zijn zeer eenvoudig in gebruik. Het werken met deze vorm van verankering gaat daarom ook erg snel!

Er wordt een gat in de balk geboord met de juiste diameter van de plug. Deze gaten worden om de 50 cm hart- op- hart geplaatst over de lengte van de balk. Vervolgens wordt de balk op de juiste hoogte gehouden en boort u met een betonboor gaten in de muur.

LET OP: de pluggen vinden enkel houvast in de steen, de voegen hebben niet genoeg draagkracht voor de constructie! Handig is om eerst de plekken waar de gaten moeten komen heel even aan te stippen met uw betonboor. Dan kan de balk worden weggehaald van de muur waarna de gaten definitief in de muur worden geboord. Plaats de balk nu weer voor de gaten en sla de plug met schroef in 1 keer door de balk in de muur. De plug zet uit doordat de schroef in de plug gaat en vindt zo houvast in de muur.

Handige tip: bij langere lengtes is het handig om dit met meerdere mensen te doen, anders komt u handen tekort! Geen hulp aanwezig? Huur stempels om de balk te ondersteunen.

Balk gemonteerd met Kozijnplug

Wanneer keilbouten gebruiken?

Een andere manier van monteren van de balk aan de gevel, is het gebruiken van keilbouten. Wij raden aan om gebruik te maken van keilbouten met doorsteek functie. Deze plaatst u eenvoudig, net als de slagpluggen, direct door het hout in de muur. De keilbouten zijn voorzien van een ring en een moer welke u kunt aandraaien met een ringsleutel of een dopsleutel/ ratelsleutel. De keilbouten slaat u met een hamer door het gemaakte gat heen en zal doordat de moer wordt aangedraaid stevigheid vinden in de gevel.

Het is mogelijk om de ring en moer iets te laten verzinken in de balk, pak hiervoor een vlinderboortje
Boor slechts een paar millimeter diep. Wanneer u dit te diep doet heeft u kans dat de moer te ver in het hout valt waardoor u deze niet meer goed kunt aandraaien. Heeft u toch te diep geboord? Plaats een paar extra ringetjes onder de moer om het geheel op te hogen.

Balk gemonteerd met Keilbout

Keilbout of kozijnplug

De afwerking van beide varianten bepalen het aangezicht van uw bevestiging. Kozijnpluggen geven een strakke afwerking terwijl keilbouten een robuuster en meer industrieel uiterlijk hebben, ieder zijn charme dus! Het is aan u welke u wilt gebruiken, qua stevigheid zullen keilbouten in theorie meer draagkracht aankunnen, uiteraard is de uiteindelijke draagkracht afhankelijk van de kwaliteit van uw gevel!

Bekijk ook aflevering 169 van Gadero TV waarin we een aanbouw schuur maken aan de gevel, hierin werken we met kozijnpluggen om een stevige basis te maken!

Benodigde materialen van Gadero in deze aflevering:

Gereedschap nodig voor deze klus:

  • Klopboormachine met SDS aansluiting
  • Boormachine
  • Ring- of dopsleutel
  • Hamer
  • Rolmaat of duimstok
  • Potlood
  • Waterpas
  • Ladder of steiger
  • Eventueel stempels om de ringbalk te ondersteunen tijdens het bevestigen

Bekijk hieronder ook onze handige handleiding waarin wij in 6 stappen de montage uitleggen.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

30 minuten

Geschatte kosten:

€ 30,00 - € 100,00

Benodigdheden:

Stap 1: "Voorbereiding"

Maak een plan en kies de juiste producten. Kies qua ringbalk minimaal voor 5 cm dikte en 10 cm hoogte, voor een zware overkapping volstaat 5 x 15 cm beter!

TIP: gebruik onze rekentool om eenvoudig een overkapping op maat samen te stellen.

Stap 2: "Gaten boren in de balk"

Boor gaten in de balk met een houtboor om de 50 cm hart- op- hart met de juiste aanbevolen diameter boor. Voor keilbouten of slagpluggen met een dikte van 10mm gebruikt u dus een 10 mm boor.
Aan de uiteindes van de balk blijft u het liefst 10cm vandaan om stevigheid te garanderen.

Er kan worden gekozen om de gaten voor de keilbouten iets te vergroten met een vlinderboor, doe dit maximaall een paar millimeter diep zodat alleen de sluitring verdiept ligt in het hout!

Stap 3: "Gaten overzetten op de muur"

Zorg voor extra handen en houdt de ringbalk tegen de gevel op de gewenste hoogte. Plaats de balk waterpas of zorg alvast voor afschot voor het regenwater, dit is per constructie verschillend.
Gebruik nu een klopboormachine met een betonboor om de gaten in de balk over te zetten in de muur.

LET OP: Zorg dat u uitkomt in volle stenen en niet in de voegen. Pluggen geplaatst in voegen geven niet de juiste stevigheid!

Stap 4: "Gaten definitief boren"

Haal de balk weer weg van de gevel en boor de gaten helemaal in de gevel, zorg hierbij gelijk voor de juiste diepte van de gaten.

Stap 5: "Balk monteren aan gevel"

Plaats de balk weer terug tegen de gevel en sla de kozijnpluggen of de keilbouten door de gaten. De keilbouten dient u nog na te draaien met een steek-ringsleutel of een dopsleutel.
Kozijnpluggen daarentegen slaat u in 1 keer door de balk in de gevel en hoeven niet te worden aangedraaid.

Stap 6: "Verder met klussen!"

Nu de balk geplaatst is, kunt u verder met het plaatsen van uw project! Deze verankering zal veel stevigheid geven aan uw bouwwerk.
Daarnaast hebben we nog veel meer tips voor het maken van een aanbouw veranda.

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram